Το θέμα της επαναλειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής θέτει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Το καλοκαίρι του 2012 και χωρίς καμία συνεννόηση με την τοπική κοινωνία η τότε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο κλείσιμο του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης και στην μετατροπή της σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Μάλιστα, σε απάντησή σχετικής ερώτησης με αρ. πρωτ. 3444/8.10.14 αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης απαντούσε ότι το μέτρο ήταν προσωρινό και η σχολή θα επαναλειτουργούσε.

Η μετατροπή της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης σε κέντρο κράτησης, που μόνο προσωρινή δεν αποδείχθηκε, πραγματοποιήθηκε, σχεδόν εξολοκλήρου, με κοινοτικά κονδύλια που αφορούσαν προγράμματα 10ετούς διάρκειας και δέσμευαν για τη λειτουργία του ως τέτοιο δημιουργώντας τετελεσμένα για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα μας υποχρεούνταν στην επιστροφή των κονδυλίων που έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο.

Παράλληλα, η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές σχολές, εξαιτίας της μνημονιακής δέσμευσης για πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την επαναλειτουργία της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης.

Μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες εξαγγελίες για προσλήψεις στο δημόσιο. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη εξαγγελία της Κυβέρνησης αφορά την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 συνοριοφυλάκων για τα νησιά. Η Αστυνομική Σχολή Ξάνθης έχοντας όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει την εκπαίδευσή τους θεωρούμε ότι θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο, ώσπου να ληφθεί η απόφαση για την οριστική επαναλειτουργία της.

Επειδή η επαναλειτουργία των αστυνομικών σχολών αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης, αλλά και θεσμικών παραγόντων.

Επειδή το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης καλύπτει όλες τις προδιαγραφές για την εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων στα σώματα ασφαλείας

Επειδή η επανεκκίνηση των προσλήψεων στο δημόσιο έχει συντελεστεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται προσωρινώς να αξιοποιήσει τους χώρους του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης για την εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων, οι προσλήψεις των οποίων έχουν ήδη εξαγγελθεί;
  2. Προτίθεται να προβεί στην επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης και γενικά ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το συγκεκριμένο Τμήμα;