Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ έχοντας υπόψη πως το τελευταίο κρούσμα ΑΠΧ παρουσιάστηκε στην Βουλγαρία (24/10/2019) σε απόσταση μόλις 1.200 περίπου μέτρων από τα σύνορά μας, ενημερώνει για τα εξής :

Α. ΕΘΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  1. με αποφάσεις των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών ορίσθηκαν ήδη από 4/11/2019, Ζώνη Προστασίας(Ζ.Π) και Ζώνη Επιτήρησης(Ζ.Ε)  ακτίνας 1.500 και 8.500 μέτρων αντίστοιχα από το κρούσμα της Βουλγαρίας, στο έδαφος των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης και Δράμας.
  2. Στις 22/11/2019 δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 3067/297195/19-11-2019(ΦΕΚ 4270/Β/22-11-2019), ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων- Περιβάλλοντος και Ενέργειας –Εσωτερικών- και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επιδίωξη: α) την ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, β) την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των μέτρων (π.χ μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων), γ) την λήψη επαρκούς αριθμού δειγμάτων από άγριους χοίρους και την επζωτιολογική επιτήρηση του νοσήματος και δ) την οικονομική υποστήριξη των μέτρων.
  3. Στις παραπάνω ζώνες εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η θήρα (πλην του αγριόχοιρου), η υλοτομία, ο αγροτουρισμός και η βόσκηση βοοειδών ή αιγοπρόβατων.
  • Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριόχοιρου, η οποία πλέον διενεργείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμούς στην κάρπωση, για την μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου.
  • Για τη θήρα του αγριόχοιρου και για την λήψη δειγμάτων από νεκρούς αγριόχοιρους, οι μεν κυνηγοί δραστηριοποιούνται μόνο σε περιοχές για τις οποίες δεν ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ενώ τα συνεργεία δίωξης των Δασαρχείων Δράμας, Σταυρούπολης και Ξάνθης, εντός και εκτός των καταφυγίων άγριας ζωής.
  1. Οι κυνηγοί των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών είναι δυνατό να επιχορηγούνται με το ποσό των 100 €, για κάθε αγριόχοιρο που θηρεύουν ή ανευρίσκουν νεκρό και από πιστώσεις του ΠΔΕ της Περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό η ΠΑΜΘ προωθεί σχετικό έργο για την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
  2. Απαγορεύεται η είσοδος/έξοδος χοίρων και προϊόντων τους από τις εκμεταλλεύσεις (οικόσιτες και συστηματικές) της περιοχής, ενώ πραγματοποιείται άμεσα κλινικός έλεγχος, έλεγχος της σήμανσης και καταγραφής των χοίρων και λήψη αιμοδειγμάτων
  3. Σε περίπτωση που από τους κατόχους των κάθε είδους εκμεταλλεύσεων χοίρων δεν τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας, τότε επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και σφαγή χωρίς αποζημίωση των οικοσιτων χοίρων.
  4. Επισήμανση: Στην Ζώνη Προστασίας, είναι δυνατόν να επιτραπούν ορισμένες δραστηριότητες και να δοθούν ορισμένες παρεκκλίσεις, όσον αφορά την θήρα, την υλοτομία, τον αγροτουρισμό και την βόσκηση βοοειδών ή αιγοπροβάτων κλπ, ύστερα από έγκριση των αρμοδίων Κτηνιατρικών και Δασικών Αρχών. .

 

Β. ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πέραν των ανωτέρω πάρθηκαν και επιπλέον μέτρα σε συνεργασία με την ΕΕ, όπως: :

  1. Στις 25/11/2019 δημοσιεύτηκε η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/1952 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, με την οποία ορίστηκε μια ζώνη αυξημένης επικινδυνότητας(PART-I), όπως αυτή καθορίζεται από την Κοινοτική Νομοθεσία, σε όλες τις Π.Ε της ΠΑΜΘ πλην της Καβάλας και επιπλέον στην Π.Ε Σερρών της ΠΚΜ, σε απόσταση 20km κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, για τον έλεγχο και την επιτήρησης της ΑΠΧ,
  2. Στην παραπάνω ζώνη, η χώρα εντάχθηκε οικιοθελώς ως ένα ακόμη επιπλέον μέτρο για την για την αντιμετώπιση της ΑΠΧ, με πρωτοβουλία των Αρμοδίων Κεντρικών και Περιφερειακών Κτηνιατρικών Αρχών και έγκριση της Πολιτικής Ηγεσίας.
  3. Τα μέτρα που ισχύουν σε αυτή την περιοχή και αφορούν τις μετακινήσεις Ζώντων χοίρων, αγριόχοιρων καθώς και των προϊόντων τους  προς άλλα Κράτη Μέλη ή Τρίτες Χώρες ή εντός της χώρας έχουν ως εξής:
  • Για τις χοιρινές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εκτός των περιοχών της PART-I δεν υφίσταται κανένας περιορισμός εκτός αν έχουν εισάγει ζώντες χοίρους από εκμεταλλεύσεις της περιοχής PART Ι.
  • Για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών της PART-I η αποστολή ζώντων χοίρων ή προϊόντων αυτών γίνεται μόνο υπό προϋποθέσεις.
  • Αναφορικά με την αποστολή ζώντων αγριόχοιρων και φορτίων νωπού κρέατος αγριόχοιρων, παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων κρέατος από κρέας αγριόχοιρου απαγορεύεται η διακίνησή τους από την περιοχή PART Ι εκτός της περιοχής αυτής στο ίδιο κράτος μέλος ή σε άλλα κράτη μέλη και ζώντων αγριόχοιρων σε τρίτες χώρες.

 

Με δεδομένο ότι όλες οι διαδικασίες αυτές ρυθμίζονται κατά περίπτωση από τις Αρμόδιες Κτηνιατρικές και Δασικές Αρχές, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες να επικοινωνείτε μαζί τους.

 

Κομοτηνή 28/11/2019

Δνση Κτηνιατρικής ΑΜΘ