Η επιλογή της Έλενας Ροφαέλα στη θέση της Διοικητή (ή Διοικήτριας κατ’ άλλους) στο Νοσοκομείο της Ξάνθης είναι μια σοβαρή και ενδιαφέρουσα επιλογή. Και είναι η εξαίρεση μιας σωστής λογικής σε μια συνολική διαδικασία, που έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική για την κυβέρνηση καθώς επέλεξε κυρίως απόστρατους, εκπαιδευτικούς, κομματάρχες και στελέχη χωρίς προσόντα αλλά μόνο με μικροκομματικά κριτήρια.

Η νέα Διοικητής παραλαμβάνει ένα νοσοκομείο από ένα πρόσωπο που χαρακτηριζόταν “δεξιός” για κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τον πολέμησαν επειδή δεν εξυπηρέτησε τα μικροσυμφέροντά τους. Παρόλα αυτά θα παραδώσει στη Έλενα Ροφαέλα αρκετά σημαντικό έργο, ιδιαίτερα στο θέμα του εξοπλισμού και της αναμόρφωσης όπου απορρόφησε εντυπωσιακά μεγάλο όγκο πόρων του ΕΣΠΑ δίνοντας προοπτική στο μέλλον με τις προμήθειες που έγιναν (κορυφαία αυτή του μαγνητικού τομογράφου)

Στα θετικά της νέας διοίκησης ότι επικοινωνεί με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, κάτι που είναι απαραίτητο για αυτή τη θέση που χειρίζεται κρίσιμες ισορροπίες. Αίτηση για την ίδια θέση φέρεται να είχαν υποβάλει οι Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Τάσος Θεοδωρακέας, Γεωργία Ανδρέου, Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, Ηλίας Οικονόμου κ.α. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει το σωστό παράδειγμα της προηγούμενης τοποθετώντας ένα στέλεχος της μειονότητας στη θέση του/της Αντιπροέδρου του Δ.Σ.

Καταιγισμός αφίξεων την Κυριακή για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Καραμανλή στην Ξάνθη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τρεις πρώην Πρωθυπουργοί, το μισό υπουργικό συμβούλιο, πολλοί βουλευτές και άλλα στελέχη της ΝΔ γέμισαν την πόλη της Ξάνθης. Προφανώς και εκτός από την απόδοση τιμής στο σημαντικό πολιτικό η εμφάνιση αυτή είχε και ένα χαρακτήρα επιβεβαίωσης της απόλυτης πολιτικής υπεροχής για το κυβερνών κόμμα, στην περιοχή, δικαιολογημένη στο μετεκλογικό τοπίο στο οποίο βρισκόμαστε.

Δύσκολη η εξίσωση και για την τοπική Αστυνομία που είχε να διαχειριστεί τόσο μεγάλη πλήθος επισήμων (μόνο ο Πρωθυπουργός έλειπε) με ασφάλεια και ταυτόχρονα να αστυνομεύει και τη διοργάνωση του 6ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου Δρόμου που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για άλλη μια χρονιά ο σύλλογος των xanthi runners. Και είναι γεγονός ότι ανταπεξήλθε με μεγάλη επιτυχία και με τη μικρότερη δυνατή όχληση για τους πολίτες.

Φίλος της στήλης επικοινώνησε για να μεταφέρει την εμπειρία του από την εγγραφή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα isyriza. Δέχτηκε πολύ γρήγορα τηλεφώνημα από τη  Νομαρχιακή προκειμένου να περάσει για μια γνωριμία από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και το σχόλιό του ήταν πως “αν ήθελα να βλέπω τις φάτσες τους δεν θα είχα εγγραφεί στο isyriza”.

Από τη μία έχουμε τη δικαιολογημένη έκφραση δυσαρέσκειας του πολίτη που θέλει να στηρίξει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε παρωχημένες κομματικές διαδικασίες και πρόσωπα χωρίς κοινωνική αναφορά αλλά σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κόμμα. Από την άλλη όμως αυτή η διαδικασία  προσέγγισης έχει επιλεγεί από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ηλεκτρονική εγγραφή (ενδεχομένως όμως στις Οργανώσεις Μελών και όχι στις Νομαρχιακές)

Εκεί βρίσκεται και η αντίφαση που σωστά επισημαίνουν όσοι εγγράφονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα αλλά βάση καταστατικού δεν έχουν εγγραφεί στο κόμμα καθώς θα απαιτηθεί μια αυτοπρόσωπη παρουσία κάποια στιγμή. Είναι το γεγονός πως το άνοιγμα του Τσίπρα προς τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο, απευθύνεται σε ένα κοινό που διαφωνεί με πρόσωπα, πρακτικές και διαδικασίες που ανάγονται σε μια οργανωτική δομή και πολιτική πρακτική του προηγούμενου αιώνα.

Αυτό είναι και το ζητούμενο της διεύρυνσης για το ΣΥΡΙΖΑ. Τα νέα μέλη να εκφραστούν με ένα σύγχρονο πλαίσιο και να μην ενταχθούν στις ομαδοποιήσεις της υπάρχουσας κομματικής επετηρίδας, συχνά κάτω από μανιακούς συλλέκτες αξιωμάτων, που ποτέ δεν καταξιώθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία  ή συμπεριφέρονται με αμοραλισμό και επιλεκτική επίκληση “κομματικών διαδικασιών”, “παρελθόντος” (ας μην το ψάξουμε) κλπ κλπ.  Άλλο το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα και άλλο το γερασμένο κόμμα που προσπαθεί να αλλάξει και εκεί θα κριθεί αν  τα νέα μέλη δυναμώσουν τις κοινωνικές αναφορές το ΣΥΡΙΖΑ ή αν πολύ γρήγορα θα απογοητευτούν και επιστρέψουν στο σπίτι τους.