Οι νέοι σταθμοί διοδίων και οι χρεώσεις που θα πληρώνουν οι οδηγοί οι οποίοι κινούνται στην Εγνατία οδό καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Υποδομών-Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, τα έσοδα από τους ήδη λειτουργούντες δώδεκα σταθμούς, που υπολογίζονται σε 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εξακολουθούν να καταλήγουν στα ταμεία της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία τα είχε δεσμεύσει πριν από οκτώ χρόνια για δάνειο του 2006 που αποπληρώνεται κανονικά.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το «ethnos.gr», προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας ακόμη δύο σταθμών:

  • Από τις 4 Δεκεμβρίου, στα Ασπρόβαλτα, με κόστος 0,90 ευρώ για τα Ι.Χ..
  • Από τα μέσα Ιανουαρίου, στον Στρυμονικό με κόστος 1,00 ευρώ για τα ΙΧ

Παρά τις παραπάνω αλλαγές, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χιλιομετρική χρέωση στην Εγνατία Οδό διατηρείται στα 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, λειτουργούν συνολικά 12 σταθμοί διοδίων, με το αντίτιμο να κυμαίνεται από 1,20 έως 2,40 ευρώ για τα ΙΧ.

Πάντως, με τα άρθρα 6 και 7 της κοινής υπουργικής απόφασης ορίζεται ότι τα έσοδα από τους σταθμούς Θεσσαλονίκης, Μαλγάρων, Ασπροβάλτας και Ανάληψης θα διατίθενται για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, ενώ από τους σταθμούς Στρυμονικού και Προμαχώνα θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί από το 2011 για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Με βάση τη γενική αρχή ότι η χρέωση για τα Ι.Χ. ορίζεται στα 0,03 ευρώ ανά διανυόμενο χιλιόμετρο, αναπροσαρμόζονται οι τιμές των διοδίων στους ήδη λειτουργούντες σταθμούς Ανάληψης, Μαλγάρων και Πολύμυλου, που θα μειωθούν ώς το τέλος του μήνα. Ορίζονται επίσης οι τιμές στους τρεις νέους σταθμούς που θα λειτουργήσουν σταδιακά ώς τα μέσα Ιανουαρίου. Ως το τέλος του μήνα θα προστεθεί σταθμός διοδίων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που έχει ήδη κατασκευαστεί μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Καλοχωρίου και Ευκαρπίας, μέσα στον Δεκέμβριο θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στην Ασπροβάλτα και τον επόμενο μήνα στο Στρυμονικό.

Ο χρόνος εφαρμογής των νέων τιμών θα καθοριστεί με απόφαση της διοίκησης της Εγνατίας οδού. Δικαίωμα δωρεάν διέλευσης από τα διόδια του αυτοκινητόδρομου, εκτός από κρατικά οχήματα και ασθενοφόρα, εξακολουθούν να έχουν αυτοκίνητα που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε ΑμεΑ, καθώς και σε ανέργους εφόσον διαθέτουν επικαιροποιημένη κάρτα του ΟΑΕΔ