Ο γνωστός ξανθιώτης δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός  Στέφανος Τσιτσόπουλος επισκέπτεται  την Ξάνθη
για να μας συστήσει το νέο του βιβλίο.

Μια autofiction μαρτυρία, ένα ημερολόγιο από μίλια τρελών νυχτερινών πτήσεων που ξεκινούν από τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, καταλήγοντας στη Νέα Υόρκη του συγγραφέα-μυστήριο Τζέι Ντι Σάλιντζερ παραδίδει ο γνωστός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Η πρώτη παρουσίαση του Ροκ Σταρ, του πρώτου (αυτοβιογραφικού) μυθιστορήματος του Στέφανου Τσιτσόπουλου λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη,  και ακολουθεί μία μέρα αργότερα η Ξάνθη.

Ροκ Σταρ είναι η ιστορία της ενηλικίωσης μιας παρέας από αληθινούς και φανταστικούς ήρωες με αρχηγό τον Τζέι Ντι Σάλιντζερ. Ένα βιβλίο που διαβάζεται και ακούγεται δυνατά. Μια μεγάλη γιορτή κόντρα στη μοναξιά και τη μιζέρια ή τη μισαλλοδοξία των καιρών. Η ιστορία μιας συμμορίας με ήρωες που ακούνε γκαζάτες μουσικές, διαβάζουν ζόρικα βιβλία, παλεύουν να κατακτήσουν τα πιο τρελά τους όνειρα. Το χρονικό μιας εποχής και μιας παρέας που θα μπορούσε να είναι και η δική σας.

Η εκδήλωση:

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο ΔΥΟ (Ελ. Βενιζέλου 29)
Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης  καιο Λάσκαρης Κοτόρνος.
Μετά την εκδήλωση ακολουθεί πάρτι
στην παμπ Guernica (Πλατεία Αντίκα).

Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος μας εξηγεί τι είναι και ποιους αφορά η ιστορία του βιβλίου του.
«Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.
Τότε δεν είχαμε και κωλοΐντερνετ για να ξέρω πως ο Σάλιντζερ είχε σαλτάρει και εξαφανίστηκε, νόμιζα πως έτσι και πήγαινα καμιά Νέα Υόρκη, όλο και κάπου θα τον πετύχαινα. Είχα και την Ντέμπι Χάρι των Blondie στο παιδικό μου δωμάτιο, μου ’λεγε όλο, έλα, έλα Μεγάλο Μήλο κι ό,τι μας προκύψει. Εγώ το άκουγα μέχρι και σαν πρόταση να παντρευτούμε αν το πράγμα πήγαινε.
Πρώτη δουλειά, μέχρι να πάρω τα πάνω μου και να γίνω διάσημος και ραδιοφωνικός, θα δούλευα ρεπόρτερ δρόμου στη φρι πρες Βίλατζ Βόις.
Γιατί πολύ μου άρεσε, στην Ξάνθη, εκτός από τον Χόλντεν στη σίκαλη, να γράφω και για λογοτεχνία ή για ροκενρόλ. Δεν τα κατάφερα όμως, άλλη ιστορία αυτό, και να με εδώ, με εκπομπές στην άλλη Βόις, της Αθήνας.
Ακούτε Ράδιο Σάλιντζερ, ροκενρόλ φουλάρα. Που πάνε κιόλας εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τζέι Ντι, κι έχουμε και τα επετειακά εδώ, έχουμε πάρτι, ρε συ Χόλντεν Κώλφηλντ».

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

Εικόνες, μνήμες και αναμνήσεις μιας Ξάνθης στην “εφηβεία”, τέλη της δεκαετίας του ’70, αρχές του ’80 αποτυπώνει γλαφυρά στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Ροκ Σταρ” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας, Στέφανος Τσιτσόπουλος, τότε που στα μάτια του “το Ρολόι της κεντρικής πλατείας φάνταζε όμοιο με το Big Ben και το όρος Αυγό με το Έβερεστ”.

Έναυσμα, όπως είπε στο δημοτικό ραδιόφωνο, ο Στέφανος Τσιτσόπουλος ήταν η χρονική συγκυρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ που έγραψε το βιβλίο “Ο Φύλακας στη σίκαλη”, το πρώτο βιβλίο που αγόρασε ως έφηβος από το βιβλιοπωλείο του Ιωάννη Βακιάνη.

Η συνέντευξη του κ.Τσιτσόπουλου έγινε σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, όταν παλιοί φίλοι και συνεργάτες, θυμήθηκαν και νοστάλγησαν όλα όσα τους ένωσαν στο ξεκίνημα του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης το 1994,  τότε που,  όπως θυμήθηκε ο Διευθυντής του Σταθμού, ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου,  ο Στέφανος έβαζε τα πόδια πάνω στο γραφείο για να εμπνευστεί…. τότε που “έφερε” τους “Stereo Nova” στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης και έπεισε τον Αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη να βγουν τα καθίσματα από το Αμφιθέατρο για να γίνει η συναυλία…… πράγμα που συνέβη για πρώτη και τελευταία φορά, με τη συναυλία να παρουσιάζει απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία…, τότε που στο μεσημεριανό διάλειμμα γύρω στις 4 το απόγευμα, τρώγαμε με τον Γιώργο Δήμα στην “Κληματαριά” και γευόμασταν το απίστευτο σεκέρ, απέναντι,  στην “Ωραία Ελλάδα”…..

Ιδιαίτερη ήταν και η παρέμβαση του Λάμπη Καϊτεζίδη, του γνωστού “Ιταλού”, ο οποίος πρότεινε στον παλιό του φίλο το νέο μυθιστόρημά του να εκδοθεί και σε ηχητική μορφή για όλους όσοι έχουν προβλήματα όρασης.

Το βιβλίο

Ο θρύλος του Τζέι Ντι Σάλιντζερ, του πρώτου και απόλυτου έως σήμερα ροκ σταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δεν έσβησε ποτέ. Μπορείς να φταις κι εσύ που δεν τον ξέχασες ποτέ. Γι’ αυτό και ίσως έτσι να εξηγείται γιατί ποτέ δεν έφυγαν στ’ αλήθεια, ούτε αυτός ούτε ο ήρωάς του Χόλντεν Κώλφηλντ. Και γι’ αυτό για πάντα θα μένουν κι εκεί αλλά και εδώ: στη Νέα Υόρκη του 1951 αλλά και την Αθήνα του 2019. Μη σε τρομάζει η απόσταση, δεν είναι μεγάλη, είναι μερικές σελίδες και μερικά τραγούδια δρόμος, προκειμένου να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και επιτέλους να φτάσουν στο Μεταίχμιο!
γράφει ο Στέφανος Τσιτσόπουλος

Ξεφυλλίστε ΕΔΩ κάποιες σελίδες του βιβλίου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟ

Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος είναι δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεόραση. Σήμερα κατοικεί στην Αθήνα. Παλαιότερα αλλού, εντός κι εκτός. Το Ροκ Σταρ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα