Με προβληματισμό έχει γίνει δεκτή η συμφωνία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση γμε τη Royal Sugar η εκμίσθωση των μονάδων της ΕΒΖ.

Πρόκειται για συμφωνία που αφορά μόνο τα εργοστάσια σε Πλατύ και Σέρρες, εξαιρεί αυτό της Ορεστιάδας .  Η επιλογή της Royal Sugar είχε αρχικά αντιμετωπισθεί με σκεπτικισμό ακόμη και από τη διοίκηση της ΕΒΖ, καθώς εκκρεμεί δικαστικά η ανάκτηση οφειλής ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για την πώληση ζάχαρης.

Προκρίνεται ως ύστατη λύση από την κυβέρνηση  σε μια προσπάθεια να διασωθεί η φετινή παραγωγή τεύτλων. και οι αγρότες να μη χάσουν το δικαίωμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Εξάλλου το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή τεύτλων, θα οδηγηθεί για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα σε τιμές πώλησης πολύ χαμηλές είναι και ο λόγος που υπάρχουν κινητοποιήσεις και καταλήψεις από παραγωγούς.

Επιφυλακτικοί οι τευτλοπαραγωγοί

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι τευτλοπαραγωγοί της Ροδόπης και του Έβρου μετά την συμφωνία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο γραμματέας των τευτλοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, στάθηκε στην κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ, καθώς δεν γνωρίζουν την κατάληξη της παραγωγής τευτλοπαραγωγής του 2019.

«Επειδή κυκλοφορούν φήμες που υποστηρίζουν πως την φετινή παραγωγή δεν θα την απορροφήσουν τα εργοστάσια, κινδυνεύει η παραγωγή να καταλήξει ως ζωοτροφή ή και βιοκαύσιμο και όχι για ζάχαρη, όπως αρχικά ήταν ο σχεδιασμός, κάτι που σημαίνει πως θα έχουμε μείωση τιμής μπορεί και 70%. Αυτή τη διαφορά ποιος θα την καλύψει; Για αυτό δεν μας έχει μιλήσει κανείς επίσημα», τόνισε ο κ. Προϊκάκης.

Επι πλέον πρόσθεσε για την επόμενη χρονιά πως πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία θα διασφαλίσει το μέλλον της τευτλοπαραγωγής.