Σε κινητοποίηση βρίσκεται ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής. Μετά τη γενική συνέλευση του συλλόγου, η σχολή βρίσκεται υπό κατάληψη. Στην απόφασή τους αναφέρουν:

Πέρασαν περίπου 100 μέρες από τις εκλογές και η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ δείχνει το αντιλαϊκό πρόσωπό της. Παίρνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να συνεχίσει και να αναβαθμίσει το γκρέμισμα δικαιωμάτων σε μια σειρά από πεδία. Χτυπώντας εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας το άσυλο, αδειάζοντας καταλήψεις και κυνηγώντας πρόσφυγες, υπογράφοντας νέα συμφωνία για τις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις για να μακελεύονται λαοί δείνει ευθύ χτύπημα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού.

……….……………………………ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ…………

ΛΕΣΧΗ: Εδώ και δύο χρόνια ο σύλλογός μας παλεύει ενάντια στην πολιτική κατάργησης των φοιτητικών δικαιωμάτων. Το απαράβατο δικαίωμα μας σε σίτηση-στέγαση-μεταφορές, έγινε “ανταποδοτική μέριμνα” από το ν.Γαβρόγλου. Δηλαδή αντίτιμο στα πάντα. Η δωρεαν σίτιση είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ΟΛΩΝ των φοιτητών. Θέλουν να καταργήσουν αυτά τα δικαιώματα κάνοντας αβίωτους τους όρους σπουδών για την πλειοψηφία των φοιτητών.

  • Εισάγονται κριτήρια που θα διαχωρίσουν τους φοιτητές σε δικαιούχους και μη! Κριτήρια που βλέπουμε και από τις αιτήσεις για τη στέγαση των εστιών ότι κάθε χρόνο αλλάζουν ώστε να τα πληρούν όλο και λιγότεροι.
  • Σκοπεύουν να βάλουν αντίτιμο (2,20 ΑΝΑ ΓΕΥΜΑ έλεγε η περσινή ανακοίνωση) σε ένα δικαίωμα, κεκτημένο για όλους τους φοιτητές. Ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στη δωρεάν εκπαίδευση για την οποία τόσο “νοιάζονται” και διατυμπανίζουν ότι έχουμε!
  • Βάζουν λίστες ή κάρτες σίτισης για να ελέγχουν μην τυχόν και φάει κάποιον φοιτητής που “δε δικαιούται” (εάν δεν πληροί τα κριτήρια, εάν είναι άνω των ν+2 ετών φοίτησης ή στην έξω λέσχη αν δεν είναι εστιακός). Ήδη στην λέσχη των εστιών γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν σταδιακά οι λίστες διαμορφώνοντας μια ¨κανονικότητα¨ που δεν πρέπει να επιτρέψουμε! Ταυτόχρονα διεξάγεται μια έντονη εξτρατεία στη λέσχη της πόλης για την υποβολή αιτήσεων με φανερό στόχο την επιβολή κατών σίτησης και τον αποκλεισμό μεγάλης μεριδας φοιτητών.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ:  Έχει γίνει λόγος για αντίτιμο στα λεωφορεία στο αμέσως επόμενο διάστημα. Έχει γίνει συγκεκριμένη αναφορά επ’αυτού και στο παρελθόν από σχετικά αρμόδιους (Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων) για αντίτιμο στα λεωφορεία, εξέλιξη που εντάσσεται στα πλαίσια του χτυπήματος των δικαιωμάτων μας και έχει εφαρμοστεί ήδη στις περισσότερες πόλεις πανελλαδικά.

 

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: Όσοι φοιτητές θα εισάγονται στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε ένα πανεπιστήμιο όπου πλέον θα πετά και μέσω των διαγραφών τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών χωρίς δικαιώματα (σίτιση-στέγαση-μεταφορές-σύγγραμμα). Οι διαγραφές αφορούν όλους τους φοιτητές. Μέσω αυτών η εντατικοποίηση και η πειθάρχηση θα ενταθεί αφού οι φοιτητές θα αναγκάζονται να είναι με σκυμμένο το κεφάλι και χωμένοι στα βιβλία. Οι διαγραφές έρχονται να επιβληθούν σε μια ήδη από προηγούμενους νόμους (πλαίσιο-Γαβρόγλου) εντατικοποιημένη και ασφυκτική καθημερινότητα.

ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10 – ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ: Το πιο ταξικό μέτρο που θα εφαρμοστεί. Όποιος γράφει κάτω από 10, (1 στους 4 στις φετινές πανελλαδικές), θα πετιέται εκτός του πανεπιστημίου. Επίσης, τα ιδρύματα πλέον θα καθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής. Έτσι δημιουργειται ένας «κόφτης εισακτέων» που θα αποκλείσει δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την εκπαίδευση. Στη συζήτηση είναι η επέκταση των πανελλαδικών εξετάσεων σε κάθε τάξη του λυκείου και μάλιστα με θέματα από τράπεζα θεμάτων. Όλα αυτά μετατρέπουν το λύκειο σε ένα εξεταστικό κάτεργο, όπου από νωρίς οι μαθητές θα μαθαίνουν την πειθάρχηση, την εντατικοποιήση και το κυνήγι βαθμών με επιπλέον άγχος για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ» ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ: Σκληραίνει ο πολιτικός έλεγχος του υπουργείου πάνω στις σχολές. Όποιος δε συμμορφώνεται χάνει τα κρατικά χρήματα. «Αυτονομία» σημαίνει περισσότερη «αυτοχρηματοδότηση». Μετακυλύεται το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών κάνοντας λόγο μέχρι και για επιβολή ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ.

Γκρεμίζουν τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα στα Πτυχία: Φέρνουν από την πίσω πόρτα, την κατάργηση του άρθρου 16, που αναφέρεται στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Αυτό το στόχο έχει η ΙΔΡΥΣΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ, με δίδακτρα 32.000 ευρώ!!!, που δε θα είναι «άνοιγμα του ελληνικού πανεπιστημίου σε διεθνές επίπεδο». Για αρχή θα στεγάζουν ξένους φοιτητές, επιβάλλοντας δίδακτρα, χωρίς κανένα δικαίωμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διάταξη για ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ. θα φέρουν χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα, συμπιέζοντάς τα προς τα κάτω για όλα τα πτυχία. Πρόκειται να συμβάλλουν στην προώθηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, δηλαδή, την έμπρακτη πολιορκία των δημόσιων ΑΕΙ με δίδακτρα και αναβαθμισμένους ταξικούς φραγμούς.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, θα σημάνει υποταγή στον εργασιακό μεσαίωνα και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι πρακτικές δεν έρχονται να μας «μάθουν τη δουλειά», αλλά την εκμετάλλευση. Απλήρωτες, ανασφάλιστες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για να μαθαίνουμε από μικροί, ότι στον αυριανό μας εργοδότη πρέπει να είμαστε πειθήνιοι και χωρίς αντιστάσεις και διεκδικήσεις.

ΑΣΥΛΟ: Το «λαϊκό άσυλο αγώνων» είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και η ύπαρξη του περιφρουρεί την ελεύθερη πολιτική, πολιτιστική έκφραση στις σχολές. Το άσυλο δεν είναι πρέζα, εγκλήματα, βία και ανομία. Αυτή την εικόνα θέλουν να δώσουν για να συκοφαντήσουν την πραγματική του ουσία. Το περιεχόμενο του ασύλου είναι το λαϊκό άσυλο αγώνων. Γι’ αυτό σκυλιάζουν καθηγητές, όπως στην Ιατρική που απειλούσαν ότι θα φέρουν τα ΜΑΤ σε συνέλευση και κατάληψη του συλλόγου φοιτητών, γι’ αυτό κλείνουν με «λοκ-άουτ» τη Νομική και την ΑΣΟΕΕ φέρνοντας κάθε μέρα ΜΑΤ και δακρυγόνα. Για να χτυπήσουν τους φοιτητικούς αγώνες.

Όχι στο νέο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο: Η κυβέρνηση υπηρετώντας το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο φέρνει νέα αντεργατικά μέτρα, που αμφισβητούν το δικαίωμα των εργαζομένων να δουλεύουν με αξιοπρεπείς όρους και να αντιστέκονται. Η λεγομένη «ανάπτυξη» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση θα γίνει στις πλάτες των εργαζομένων. Με την απελευθέρωση των απολύσεων, την 7ημερη εργασία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, της περίθαλψης και ασφάλειας. Βάζουν στο στόχαστρο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, θεσμοθετώντας το μητρώο φακελώματος συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγωνιστών και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργίες για να μην υπάρχουν αντιστάσεις. Δημιουργούν έναν εργασιακό μεσαίωνα, χωρίς δικαιώματα και μας τον πλασάρουν ως μοναδική μας προοπτική.

……….…………ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ-ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ-ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ…………….………….

Η άγρια σύγκρουση επί σειρά ετών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία έχει αφήσει πίσω της εκατόμβες νεκρών, εξαθλίωση και έχει γεννήσει  εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που αφήνουν τη ζωή και τον τόπο τους για να ξεφύγουν από το    θάνατο και την καταστροφή. Για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα, έρχεται αντιμέτωπη με την ξένη εισβολή, τον ξεριζωμό και τη σφαγή χιλιάδων αμάχων. Ο όποιος ισχυρισμός από πλευράς Τουρκίας περί  «ασφάλειας» κατά μήκος των συνόρων έχει καθαρά προσχηματικό χαρακτήρα, μιας που η αλήθεια είναι η  διεκδίκηση από μεριάς της νέου ρόλου στο γενικότερο πολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικάνοι, οι φονιάδες των λαών και μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη στον πλανήτη, έδωσαν το πράσινο φως για την εισβολή. Είναι κίνηση στα πλαίσια της επαναφοράς των σχέσεων ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, στην προσπάθεια από την μια απομάκρυνσης της Τουρκίας από την όποια ρώσικη επιρροή και την παράλληλη προώθηση των Αμερικανονατοΐκων  σχεδίων στην περιοχή. Ειδικό βάρος έχει η Τουρκία και μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ώθηση στην προώθηση της εκστρατείας των ΗΠΑ απέναντι στο ΙΡΑΝ.

Βρισκόμαστε γενικότερα σε μια φάση όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις  αναζητούν αναβαθμισμένο ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, με τον Ρώσικο παράγοντα να προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την ισχύ του.

Θύματα της εισβολής, οι Κούρδοι της περιοχής. Τώρα φαίνεται το κόστος που πληρώνει το κουρδικό κίνημα από τη χειραγώγηση του από τους Αμερικανούς. Αυτούς δηλαδή που γεννούν πόλεμο, προσφυγιά και δυστυχία. Οι λαοί όχι μόνο δεν πρέπει να στηρίζονται σε αυτούς, αλλά να συγκροτούν τους όρους και την πάλη τους απέναντι τους, απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Οι πολεμικοί κίνδυνοι ανεβαίνουν  επικίνδυνα! Η χώρα μας εδώ και χρόνια μετατρέπεται σε απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο, όπου οι βάσεις του θανάτου που υπάρχουν  αναβαθμίζονται και  όπου δεν υπάρχουν φτιάχνονται! Να μην συνηθίζουμε τον θάνατο, την φτώχεια και το κομμάτιασμα λαών και χωρών. Να μην γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους! Είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να υψώσουμε τις φωνές μας σε κοινό αγώνα με τους λαούς της περιοχής. Να συγκροτήσουμε   αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με στόχο την αποτροπή του πολέμου και το διώξιμο όλων των ιμπεριαλιστών και των ενεργούμενων τους από την περιοχή.

……….……..………………………….……ΣΠΟΥΔΕΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ…………………………..………..………………….

Απέναντι σε όλα αυτά χρειάζεται κίνημα και αντίσταση. Μαζικοί αγώνες για να ανατραπεί η πολιτική τους. Κόντρα σε λογικές που βλέπουν τη λύση στη συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση, το υπουργείο και τους καθηγητές. Με την ανεξάρτητη από το κράτος οργάνωση των φοιτητών στους φοιτητικούς συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις, χωρίς αυταπάτες ότι οι καθηγητές είναι μαζί μας. Να βγούμε στους δρόμους να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Να συγκροτήσουμε μαζικό φοιτητικό κίνημα στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης, όπου οι σύλλογοι μας θα ναι εργαλεία πάλης και όχι μεταφερόμενες ταμπέλες. Η ανάπτυξη εστιών αντίστασης και διεκδίκησης αποτελεί μονόδρομο για να μπει φραγμός στην επίθεση που βιώνουμε στην κατεύθυνση της αναμέτρησης με αυτό το σάπιο σύστημα.

 

Παλεύουμε για:

  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 2 ΛΕΣΧΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
  • ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΡΤΕΣ/ΛΙΣΤΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ – ΟΧΙ ΟΡΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΟΧΙ ΒΑΣΗ 10, ΟΧΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟ, ΝΟΜΟΥ-ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΧΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
  • ΟΧΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ, ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΙ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
  • ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ, ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ – ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ- ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αποφασίζουμε:

  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/10 ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ
  • ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 24/10 ΣΤΙΣ 12:00, ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΚΑΤ
  • ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ