Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αναφέρει :

Ψηφίζεται σήμερα από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο ‘Επενδύω στην Ελλάδα’. Πέρα, όμως, από τον ευφάνταστο τίτλο το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μνημόνιο εγχώριας «κοπής χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ. Μια συρραφή ετερόκλητων τροπολογιών σε 230 άρθρα, όπου αποτυπώνονται:
• Η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και βασικού αναπτυξιακού προσανατολισμού για την χώρα
• Η εγκαθίδρυση νεοφιλελεύθερων πρακτικών και ιδεοληψιών ειδικά στην αγορά εργασίας,
• Η εξυπηρέτηση των κολλητών – ημετέρων είτε είναι αιρετοί είτε είναι επιχειρηματίες είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχει παντελής έλλειψη συνολικού επενδυτικού-αναπτυξιακού σχεδιασμού, με συγκεκριμένους κλάδους – κλειδιά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που να εξασφαλίζει όρους καλύτερης διαβίωσης για το σύνολο της κοινωνίας. Αντιθέτως κρίνεται ότι η πατρίδα μας θα μετατραπεί σε επενδυτικό προορισμό με την πριμοδότηση:
α) ταχυδρομικών υπηρεσιών όπως η κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery),
β) ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών και συνδρομητικής τηλεόρασης,
γ) εξόρυξης μεταλλευμάτων που έχουν μηδαμινή επίδραση στην εγχώρια παραγωγή πλούτου, στην απασχόληση και στους μισθούς.
Όλα αυτά με απορρύθμιση επί της ουσίας των κανόνων της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα και με παράδοση νευραλγικών τομέων για την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να νομοθετήσει υπέρ ενός αδηφάγου νεοφιλελευθερισμού, ομολογουμένως, ξεπερνάει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.
Εκεί, όμως, όπου η ΝΔ δίνει τα ρέστα της, είναι στα εργασιακά, όπου δημιουργεί ένα μηχανισμό συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων», επανερχόμενη στις λογικές του 2012. Πιο συγκεκριμένα:
– Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιχειρήσεις, πλέον, θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες. Επιπλέον θα μπορούν να καταρτίζουν τοπικές κλαδικές συμβάσεις, να αποχωρούν από τις εθνικές κλαδικές συμβάσεις και να δημιουργούν με αυτό τον τρόπο ειδικές οικονομικές ζώνες.
– Δυσχεραίνει το μηχανισμό προσφυγής στη Διαιτησία.
– Διευκολύνει την αδήλωτη εργασία.
– Παρεμβαίνει στη συλλογική αυτονομία και λειτουργία των συνδικάτων.
Με το παρόν Νομοσχέδιο, και σε λίγο Νόμο, επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ο πυρήνας της δεξιάς πολιτικής φιλοσοφίας στη χώρα μας.
Η εξυπηρέτηση των κολλητών και ημετέρων, των λίγων, εκλεκτών και ισχυρών φίλων! Ο έλεγχος του κράτους για την εξυπηρέτηση του κόμματος. Έτσι :
• Επιβεβαιώνεται ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός για τη μεταφορά κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών στους ιδιώτες. Υπάρχει ,πλέον, η δυνατότητα ανάθεσης σε εργολάβους συγκεκριμένων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, συντήρηση χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.
• Επιχειρείται φωτογραφική κάλυψη παράνομης λειτουργίας Δημάρχων της ΝΔ.
• Εξαιρούνται οι βασικοί μέτοχοι των τηλεοπτικών σταθμών, από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες.
• Διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες καζίνο για εργοδοτική αυθαιρεσία.
• Αναγνωρίζεται fast-track η ισοδυναμία των επαγγελματικών προσόντων των Κολλεγίων με αυτά των Δημοσίων.
• Αυξάνεται ο αριθμός των μετακλητών στη Γ. Γραμματεία του Πρωθυπουργού φτάνοντας αισίως τους 522! Δημιουργούνται θέσεις διευθυντών των Γενικών Γραμματέων, που δεν υπήρχαν, και αυξάνονται προκλητικά οι αποδοχές όλων των Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων, και Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Δ.Ε.Κ.Ο. «»
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα αποτελεί εν ολίγοις, μια «συρραφή» αιτημάτων και ρυθμίσεων του ΣΕΒ και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Το νομοσχέδιο έρχεται να αναδείξει με τον πιο ηχηρό τρόπο τις ιδεοληψίες οι οποίες κατατρέχουν τον τρόπο σκέψης της ΝΔ, τη διαφορά φιλοσοφίας στο θέμα της ανάπτυξης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της στοχευμένης πολιτικής το 2017 και το 2018 πέτυχε ρεκόρ Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Κεφαλαίου με αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 450 χιλιάδες και την αύξηση των μισθών. Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε κατασπατάληση πόρων και υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Σε 2,5 χρόνια εγκρίθηκαν περισσότερα από 2.000 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ. Η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έδινε προτεραιότητα στην καινοτομία στις νέες τεχνολογίες στις μεγάλες υποδομές και καθιστούσε τη χώρα κόμβο εμπορίου, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα στόχευε στη μεταφορά πόρων από το κεφάλαιο στους εργαζόμενους και ισχύος, από το κράτος στους πολίτες, την ενίσχυση της Δημοκρατίας και τη μείωση των ανισοτήτων .
Η στρατηγική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σήμερα έχει όλα τα συστατικά της συνταγής, που οδήγησε την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε κρίση. Δυστυχώς οι νεοφιλελεύθερες αποτυχημένες λογικές του 2ου μνημονίου που οδήγησαν σε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό όλεθρο, είναι ξανά εδώ!