Διαφορετική από τις παρατάξεις που έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για το θέμα της παρουσίας του Δημάρχου σε εκδήλωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, είναι η προσέγγιση της παράταξης “Ξάνθη για Όλους”.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Μελισσόπουλου υιοθετεί πιο μετριοπαθή στάση και καταγραφή της υπόθεσης και αντί για κατηγορίες, αρκείται σε επισημάνσεις και παραινέσεις προς το Δήμαρχο για το μέλλον.

Αναλυτικά:

Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και νηφαλιότητα θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θέση μας, σε σχέση με την παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης στην εκδήλωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, η οποία συνοψίζεται στα παρακάτω:

  1. Ότι άπτεται των Εθνικών μας θεμάτων, αλλά και των ζητημάτων που αφορούν την κοινωνική συνοχή και ειρηνική συμβίωση ενός συνόλου, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας με την ανάλογη σοβαρότητα και προσοχή, ιδιαίτερα βέβαια από εκείνους οι οποίοι εκπροσωπούν σημαντικούς θεσμούς ή φορείς μιας κοινωνίας. Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα δεν προσφέρεται για κανενός είδους μικροπολιτική, ούτε βέβαια για κορώνες ή υστερικές φωνές.
  2. Είναι πολύ σημαντικό, σε μια δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, ο κάθε πολίτης         -σεβόμενος θεσμούς και νόμους- να μη φοβάται να εκφραστεί ελεύθερα μήπως και στιγματιστεί.
  3. Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης είναι ένας νόμιμος σύλλογος κατά την Ελληνική Πολιτεία. Σύμφωνα με τους σκοπούς του συμμετέχει ή διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα με αποτελέσματα χρήσιμα, τόσο για τα μέλη του όσο και για το ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας, στο οποίο και απευθύνεται. Η κατά καιρούς σχέση μελών του Συλλόγου αυτού με άλλες ακραίες φωνές, αποτελεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα που δυσκολεύει την πλήρη αποδοχή του από το κοινωνικό μας σύνολο.
  4. Η συμμετοχή κατά συνέπεια στις εκδηλώσεις του Συλλόγου αυτού σημαντικών θεσμικών παραγόντων του τόπου μας, όπως είναι ο Δήμαρχος Ξάνθης, θα μπορούσε να ήταν απολύτως φυσιολογική και αποδεκτή, αρκεί με την παρουσία του εκεί να μην νομιμοποιεί άτομα ή φορείς που δεν αναγνωρίζονται από την Ελληνική Πολιτεία. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, η επίσημη παρουσία τέτοιων ατόμων, δεν ενδείκνυτο για χαλαρή διάθεση και προχειρότητες. Επιπλέον, εκτιμούμε ότι ανάλογη της τιμής που επιφύλαξε η παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης σε αυτήν την εκδήλωση, θα ήταν η χρήση και της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου όλοι οι προσκεκλημένοι να μπορούν να αντιληφθούν με σαφήνεια τις δηλώσεις των ομιλιτών.
  5. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος Ξάνθης, όφειλε να είναι πιο προσεκτικός, να αντιλαμβάνεται την σκοπιμότητα της παρουσίας του σε κάθε εκδήλωση που παρίσταται ή συμμετέχει και βέβαια να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών αναφορικά με το κατά πόσο η παρουσία του σε μια εκδήλωση εξυπηρετεί την ουσία και όχι προεκλογικού τύπου δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.