Και η παράταξη Παπαχρόνη, μετά την κοινή ανακοίνωση Μελισσόπουλου-Χατζηθεοδώρου, προχώρησε σε ανακοίνωση κριτικής για την κατανομή των θέσεων στα Δ.Σ. των νομικών προσώπων του Δήμου.

Ελπίδες από την απλή αναλογική για πολυφωνία και δικαιότερη εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια που ματαιώθηκαν. Λόγια μεγάλα από την δημοτική αρχή για συναίνεση, συνεργασίες και συμπόρευση που αποδείχθηκαν λόγια κενά. Το μυθιστόρημα τέλειωσε ολοκληρωτικά το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου, που μπορεί να αποτελεί πλέον μια άλλη, “μαύρη” αυτή την φορά, επέτειο για τον δήμο Ξάνθης.

“Εμείς ορίζουμε, αυτό είναι και αν σας αρέσει, δεν δικαιούστε να υποβάλλεται πρόταση” ήταν μερικές από τις αντιδημοκρατικές φράσεις που ακούστηκαν και επιβλήθηκαν σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπων στα ΔΣ των νομικών προσώπων του δήμου. Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν μεταξύ τους τα μέλη της διοίκησης του δήμου, το “λάθος” της Παρασκευής αναφορικά με την ΔΕΥΑΞ δεν θα επαναλαμβανόταν. Το “λάθος” ήταν η πρόταση αντιπροέδρων και από την αντιπολίτευση και ο ορισμός τους μετά από ψηφοφορία. Με τραβηγμένες από τα μαλλιά ερμηνείες των σχετικών νόμων, η νέα δημοτική αρχή επέδειξε και απέδειξε ότι οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Στις θέσεις των ΔΣ δεν ορίστηκαν πρόσωπα που έχουν σχέση με το αντικείμενο, αλλά τακτοποιήθηκαν υποψήφιοι της παράταξης του δημάρχου, οι οποίοι δεν εκλέχθηκαν. Και ας προσπαθούσε να πείσει ο δήμαρχος ότι δεν ήταν χαριστικοί οι ορισμοί.

Ίσως και να επιθυμούσε ο κ. Τσέπελης την συμμετοχή όλων των συνδυασμών στα νέα ΔΣ, αλλά προέκρινε να μην αφήσει έκθετο ξανά τον ευνοούμενό του αντ’ αυτού αντιδήμαρχο ως εισηγητή των θεμάτων. Σε πλήρη συστράτευση με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου εφάρμοσαν μια νέα αρχή: άκουσαν μεν, αγνόησαν δε παντελώς τα πολλά επιχειρήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την έωλη ερμηνεία και γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας. Μπροστά σε μια τέτοια απροκάλυπτη και πρωτοφανή απολυταρχική συμπεριφορά απέναντι στο κυρίαρχο όργανο του δήμου, ο συνδυασμός μας έκρινε σκόπιμο και αναγκαίο να αποχωρήσει από την συνεδρίαση, μη αποδεχόμενος τις καθεστωτικές αντιδημοκρατικές πρακτικές της νέας δημοτικής αρχής και τις αμφισβητούμενες, ασαφείς νομικές γνωμοδοτήσεις. Όπως αναφέραμε αποχωρώντας, θα απέχουμε και από τις συναντήσεις των επικεφαλής που καθιέρωσε ο δήμαρχος πριν από τα δημοτικά συμβούλια, καθώς τα μάτια μας δεν χρειάζονται άλλη στάχτη.

Η κυβέρνηση πάσαρε και η νέα δημοτική αρχή σκόραρε, καταστρατηγώντας όχι μόνο το fair play, αλλά και κάθε έννοια δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Φαίνεται ότι η δύναμη για το αύριο του δήμου έχει δυναμική και αποθέματα, αν όχι βαρίδια, από το απώτατο παρελθόν