Έστω και με καθυστέρηση η ΔΕΥΑΞ απέκτησε διοίκηση και αυτό είναι απαραίτητο για να επέλθει ηρεμία σε μια επιχείρηση που έχει πολλές αντιφάσεις στο εσωτερικό της, έχει προκαλέσει για χρόνια συγκρούσεις, τόσο μεταξύ πλειοψηφιών και αντιπολίτευσης΄όσο και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης κατά το παρελθόν.

Άλλωστε είναι μια επιχείριση, όπου διετέλεσε Πρόεδρος ο νέος Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, η απομάκρυνση του οποίου ήταν η αιτία του ρήγματος που οδήγησε σταδιακά στη διάσπαση της παράταξης Δημαρχόπουλου και, τελικά, την εκλογή Τσέπελη. Η εκδικητικότητα και ο ρεβανσισμός είναι κακοί σύμβουλοι όπως αποδείχτηκε αφού από τους χειρισμούς Δημαρχόπουλου στη ΔΕΥΑΞ, ξεκίνησε η δική του πτώση.

Άλλωστε, κατά την  απόπειρα ¨Απο-Τσεπελοποίησης” της Επιχείρησης ήρθαν στην επιφάνεια κατηγορίες για πολιτικές διώξεις και στοχοποίηση εργαζόμενων. Μάλιστα, η πρώην Διευθύντρια Μαρία Λυκίδου, παρά τις αμέτρητες υποθέσεις που αντιμετώπισε, έμεινε τελικά αλώβητη. Πρόσφατα σχετικά απορρίφθηκε και η προσφυγή της ΔΕΥΑΞ στην Επιτροπή του αρ. 152 για την απόφαση της Αποκεντρωμένης να ακυρώσει τις αποφάσεις για στερήσεις μισθού. Έτσι σε αυτό το τεταμένο κλίμα, η αποστολή του Νέου Προέδρου είναι από κάθε άποψη κρίσιμη και δύσκολη.

Χρειάστηκαν πολλές ώρες για να ληφθεί αυτή η μία απόφαση την περασμένη Παρασκευή, και αυτό δείχνει ίσως και ένα ζήλο της αντιπολίτευσης να μην αφήσει τίποτε κάτω, από την αρχή της τετραετίας. Θεμιτά όλα αυτά και δικαιολογημένα,  αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι η κοινωνία ασχολείται ή σχηματίζει άποψη από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σημαίνει ότι ανακάλυψε την πολιτική και την αυτοδιοίκηση σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

Για όσους λοιπόν, δεν έχουν πολιτική μνήμη, καλό είναι να γνωρίζουν ότι η σκληρότερη αντιπολίτευση που έχει ασκηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταπολιτευτικά,  ήταν από το Γιώργο Χουλιάρα απέναντι στο Φίλιππο Αμοιρίδη το 1994-1998. Τεκμηριωμένη και σε υψηλούς τόνους, με συνεδριάσεις που έληγαν τις πρώτες πρωινές ώρες και τον Αμοιρίδη να υπομένει και να αντικρούει πολιτικά. Όμως στη λήξη της τετραετίας καταγράφηκε ρεκόρ ψήφων του Αμοιρίδη, δείγμα ότι η αντιπολίτευση είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Και για να πάμε στα πιο πρόσφατα, ο νυν Δήμαρχος Μ. Τσέπελης, ως ανεξαρτητοποιημένος/διαγραφείς στην προηγούμενη σύνθεση  δεν χρειάστηκε να κάνει σχεδόν καμία επιθετική παρέμβαση μέσα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλλον είχε φροντίσει η δημοτική αρχή για εκείνον…

Μέτρια -επιεικώς- χαρακτηρίστηκε η συμμετοχή στην εκδήλωση για τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή, με ομιλητή τον πρώην Βουλευτή Δ. Σεβαστάκη, η οποία στερήθηκε παντελώς δημοσιογραφικής κάλυψης. Κάποιοι εξέφρασαν παράπονα γιατί υπήρξε  ελειπής δημοσιότητα και κάποιοι άλλοι ότι ο προγραμματισμός ήταν τόσο κακός που συνέπεσε με προγραμματισμένη, από καιρό, τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε έλειπε και ο ίδιος ο Γραμματέας. Ήταν στραβό το κλήμα…

Όσοι συνεχίζουν να φέρονται αλαζονικά και να ακολουθούν αυστηρά προσωπικές πολιτικές, δεν έχουν αντιληφθεί πόσο δυσμενής είναι η πολιτική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει με γενναία διεύρυνση που θα εξασθενήσει τους τρέχοντες εσωτερικούς συσχετισμούς, η ιστορία και η κοινωνία θα τον προσπεράσει πολύ γρήγορα. Τοπικά και πανελλαδικά.