Εντείνεται η αντιπαράθεση των φοιτητών με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και τον ιδιώτη εργολάβο της σίτισης, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα και οι παροχές.

Σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής, και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών, αναφέρει:

Την Πέμπτη 10/10/19 αντικρίσαμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην λέσχη των εστιών (Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης, Κιμμέρια). Με το άνοιγμα της λέσχης, όταν κάποιοι φοιτητές πήγαν να σιτιστούν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εφαρμογή λιστών σίτισης. Οι συγκεκριμένες λίστες αφορούν μόνο τους εστιακούς, ενώ οι φοιτητές των τριών σχολών που βρίσκονται εκτός πόλης και δίπλα στην λέσχη αποκλείστηκαν, ενώ τόσα χρόνια σίτιζε όλους τους φοιτητές. Αυτό δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα καθώς τα κενά στο πρόγραμμα των σχολών είναι πολύ περιορισμένα, οι σχολές είναι εκτός πόλης και τα λεωφορεία δεν επαρκούν ώστε να μεταφερθούν στην λέσχη της πόλης όλοι οι φοιτητές. Βέβαια και σε αυτήν την λέσχη προβλέπεται η εφαρμογή καρτών σίτισης, κάτι που αποκλείει πολλούς φοιτητές από το δικαίωμα στην σίτιση. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης τα προηγούμενα χρόνια είχε δώσει αγώνα για την υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στην δημόσια και δωρεάν σίτιση.

Όταν ξεκίνησε η διανομή του φαγητού , οι υπάλληλοι του Χούτου ζητούσαν τα ονόματα των φοιτητών προκειμένου να δουν αν βρίσκονται στις λίστες. Άμεσα δόθηκε απάντηση από μέλη του συλλόγου , οι οποίοι υπερασπίστηκαν τις αποφάσεις τόσο του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης , όσο και των αποφάσεων που είχαν παρθεί από την Σύγκλητο του ΔΠΘ για την δημόσια και δωρεάν σίτιση ΌΛΩΝ των φοιτητών χωρίς κριτήρια και διαπιστευτήρια. Στη συνέχεια υπήρξαν έντονοι διαπληκτισμοί, με τους εργαζόμενους να αναφέρουν πως αν δεν εφαρμοστούν οι λίστες απειλούνται με απόλυση και η διανομή του φαγητού δεν θα γίνει. Ο σύλλογος κατάφερε να πάρει τις λίστες και απέτρεψε την εφαρμογή τους. Κατ’εντολή Χούτου, η διανομή δεν έγινε από τους εργαζομένους ενώ στην λέσχη ο κόσμος που υπήρχε ξεπερνούσε τα 150 άτομα. Η απάντηση ήταν άμεση και οι ίδιοι οι φοιτητές ανέλαβαν την διανομή του φαγητού. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Χούτος διέταξε τους εργαζομένους να μην μαγειρέψουν φαγητό όσο δεν υπάρχουν λίστες, το οποίο και εφαρμόστηκε ήδη από το επόμενο γεύμα.

Η συγκεκριμένη κίνηση σύμφωνα πάντα με την σύμβαση που έχει υπογράψει ο εργολάβος είναι παράνομη. Ο Χούτος πληρώνεται κανονικά από το πανεπιστήμιο και δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να σταματήσει την λειτουργία της λέσχης. Με λίγα λόγια πληρώνεται χωρίς να προσφέρει κάποια υπηρεσία. Στην σύμβαση μάλιστα προβλέπεται πρόστιμο για ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ο οποίος δεν σιτίζεται ενώ το δικαιούται.

Τον περασμένο χρόνο υπεγράφη η συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία όριζε και το νέο καθεστώς λειτουργίας της λέσχης. Τόσα χρόνια υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία της ήταν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), ενώ με την νέα σύμβαση η λέσχη λειτουργεί ως catering και υπέυθυνος για το φαγητο και την διανομή του είναι ο Χούτος. Στον περσινό διαγωνισμό τα κριτήρια τα οποία έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι ήταν τέτοια ώστε να μην αφήνουν περιθώρια σε άλλους εργολάβους. Με παρελθόν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Χούτος δεν είναι άγνωστος στην πόλη μας. Πριν περίπου μία δεκαετία ο συγκεκριμένος είχε αναλάβει ξανά τις λέσχες και σκάνδαλα με τον τότε Πρύτανη Καραμπίνη καθώς και η ύπαρξη DNA αλόγου στα κρέατα του είναι γνωστά.

Η εξελίξεις όμως δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν. Τραμπουκισμοί σε φοιτητές, απειλές για απολύσεις σε εργαζομένους και διακοπή της λειτουργίας της λέσχης από τον Χούτο είναι τα καινούρια δεδομένα. Τέτοια φαινόμενα βέβαια δεν είναι προσωποκεντρικά. Δεν αφορούν μόνο τον συγκεκριμένο ιδιώτη αλλά εντάσσονται στα πλαίσια της λειτουργίας των εργολαβιών. Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος ,προκειμένου να επιτύχουν τη μεγιστοποίησή του θα μειώσουν την ποσότητα του φαγητού, θα ρίξουν την ποιότητα του , θα απολύσουν εργαζομένους. Κάτι τέτοιο είδαμε να συμβαίνει και στην Ξάνθη με την απόλυση 4 εργαζομένων και τις αλλαγές στην ποιότητα και ποσότητα του φαγητού προς το χειρότερο.