Λαμπροί και με μεγάλη συμμετοχή οι εορτασμοί για την 100ή απελευθέρωση της Ξάνθης που πραγματικά τους χάρηκε ο κόσμος της πόλης και αυτό καθιστά επιτυχημένο το πλαίσιο των εκδηλώσεων και την οργάνωση που υπήρξε για όλο το τριήμερο. Που είχε μάλιστα και ένα κοινό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, η οποία πάντρεψε και προτάσεις της παράταξης Μελισσόπουλου και αυτό τους τιμά όλους. Και ας αφήσουμε τις συγκρίσεις για άλλη φορά…

Όπως έχουμε πει συχνά, ο καθένας αντιλαμβάνεται μέσα του την έννοια της ελευθερίας και της πατρίδας διαφορετικά και εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε ερέθισμα. Έτσι σε αυτά τα Ελευθέρια δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστεί ο κάθε ξανθιώτης, με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη σημασία της επετείου σε ένα πάνδημο εορτασμό. Άλλωστε, η επιλογή της ημέρας συνιστά από μόνη της ένα διαχρονικά ενωτικό μήνυμα για το λαό της Ξάνθης που αντέχει έναν αιώνα ήδη.

Η βροχή,  δεν πτόησε κανέναν αλλά θύμισε την ιστορική μέρα της απελευθέρωσης, όταν και πάλι έβρεχε και χάρισε στους ξανθιώτες δυνατές εικόνες για να θυμούνται στο μέλλον. Η Προεδρική Φρουρά ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και επισημάνθηκε μάλιστα ότι οι άνδρες της δεν έμειναν ασυγκίνητοι από το πάθος χριστιανών και μουσουλμάνων της Ξάνθης που γιόρτασαν μαζί τα 100 χρόνια ελευθερίας παρά την καταρρακτώδη βροχή. “Συκλονιστικό ακόμη και για εύζωνες” ανέφεραν στη σελίδα τους. Ας συνεχίσουμε λοιπόν ενωμένοι και τα επόμενα 100 χρόνια…

Δεν έχει σχολιαστεί επαρκώς η κίνηση της παράταξης Κατσιμίγα στην Περιφέρεια να συνυπογράψει με την παράταξη Τοψίδη, για να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα του Χρυσού, μετά την άρνηση της Περιφέρειας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και θέματα για τα οποία μπορεί κάποιος, υποστηριζόμενος ή ανήκων στο ΣΥΡΙΖΑ,  να συνυπογράψει με άλλους χώρους και πάντα συναρτάται με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Aν το θέμα είναι μια θέση σε ένα ΔΣ δεν αξίζει σχολιασμού, όταν όμως φέρνει στο προσκήνιο μια κατεξοχήν περιβαλλοντική (και αριστερή) ατζέντα που αφορά στην κοινωνία, τότε παράγει πολιτική υπεραξία.

Με παρουσίες και… απουσίες κύλησε η Ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ παρόντος του Γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη και ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει ως μισογεμάτο ή μισοάδεια το ποτήρι. Κάποιες πληροφορίες θέλουν κάποιους παραιτηθέντες της Νομαρχιακής να διευκρινίζουν δημόσια ότι παραιτήθηκαν για πολιτικούς και όχι για προσωπικούς λόγους. Κάποιες άλλες ότι  στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής δεν προσκλήθηκαν τα δύο μέλη από την Ξάνθη, που συμπτωτικά πάντα, είναι είναι σε ανοιχτή κόντρα με το Γραμματέα… Ενός στραβού, μύρια έπονται στο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Το απεργιακό μέτωπο της περασμένης εβδομάδας επιβεβαίωσε την απόλυτη απαξίωση και, ουσιαστικά, την πλήρη παράδοση του συνδικαλισμού στις ορέξεις της κυβέρνησης καθώς η προκήρυξη απεργιών για ψύλου πήδημα και η πενιχρή συμμετοχή, αδυνατίζει διαρκώς το μέτωπο και απαξιώνει το συνδικαλισμό στα μάτια της κοινωνίας. Aυτό είναι ένα πανελλαδικό φαινόμενο και όχι μόνο τοπικό καθώς ο εκφυλισμός του συνδικαλισμού ακολουθεί τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα, ας μην κρυβόμαστε.

Δεν άφησε ασχολίαστο ο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε η σύναψη σύμβασης με την Εγνατία Οδό για την αποκατάσταση της γέφυρας που είχε καταρρεύσει στην Καβάλα. Ο Σ.Γιαννακίδης σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του ανέφερε ότι αυτή ακριβώς η λύση είχε προταθεί πριν ένα χρόνο από την τότε κυβέρνηση, αμέσως μετά το ατύχημα αλλά δεν υλοποιήθηκε παρά μόνο όταν έχει αλλάξει η κυβέρνηση και η διοίκηση της Εγνατίας, με καθυστέρηση 11 μηνών, αλλά έχουν χαθεί τα χρήματα από εθνικούς πόρους που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιβαρυνθεί η ΑΜΘ, αναφέρει. Το ανέδειξε ο πρώην υφυπουργός και το επεσήμανε και η τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

Το θετικό της είδησης πάντως είναι ότι δημοσιοποιήθηκε πως στο Δ.Σ. της Εγνατίας Οδού συμμετέχει για πρώτη φορά ένας άνθρωπος της Ξάνθης: Ο Αντώνης Πασχάλης, γνωστό κομματικό στέλεχος της ΝΔ με αυξημένες αρμοδιότητες και αυτός που θεωρείται ο κεντρικός εκφραστής του πυρήνα της ηγεσίας της ΝΔ στην περιοχή της Ξάνθης. Τομεάρχης άλλωστε της ΑΜΘ σε κομματικό επίπεδο.