Λαμπρός ήταν φέτος ο καθιερωμένος εορτασμός των εκατοστών Ελευθερίων της Ξάνθης που διοργανώνουν οι Σύλλογοι Ξανθιωτών της Αθήνας, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Γεν. Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής και φυσικά ο Πρόεδρος των Συλλόγων Ξανθιωτών Αθήνας και τα μέλη των 6 Συλλόγων. Επίσης παρέστησαν εκ μέρους του Δήμου Ξάνθης ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ζερενίδης, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σταυρούπολης Τάσος Συμεωνίδης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος κ.α.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης. Στη συνέχεια τα λάβαρα τα συλλόγων από κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές μαζί με τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες, συνοδευόμενοι από την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων έφτασαν με πομπή στην Πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με τη δεξίωση που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο ΑΜΑLIA, όπου απευθύνθηκε στο κοινό ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων για τη σημασία της ημέρας.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης  Μανώλης Τσέπελης απευθυνόμενος στους Ξανθιώτες, μέλη των Συλλόγων Αττικής, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Με σεβασμό και πίστη για ένα καλύτερο αύριο, τιμούμε σήμερα, όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας, για την ελευθερία της Ξάνθης και όλοι μαζί δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό. Μπορεί να βρίσκεστε μακριά από την Ξάνθη αλλά ξέρω ότι την αγαπάτε ιδιαίτερα και με κάθε ευκαιρία την επισκέπτεστε για να πάρετε κάτι από το άρωμά της.Είστε οι καλοί πρεσβευτές της Ξάνθης και είστε άξιοι και ιδιαίτερα χρήσιμοι για την Ξάνθη, που την κάνετε γνωστή με κάθε ευκαιρία, παντού.

Πολλές φορές όσοι είναι μακριά, βλέπουν και αντιλαμβάνονται τα πράγματα με μια ψυχραιμία, με μια πιο καθαρή ματιά και θα ήθελα πάντα να ακούω τη γνώμη σας, τα θέλω σας, τις ιδέες σας, χρειάζομαι τη βοήθειά σας, για να κάνουμε μέρα με τη μέρα, την Ξάνθη καλύτερη.Σας καλώ σε μια ανοιχτή επικοινωνία. Σας συγχαίρω για το πολύτιμο έργο που προσφέρετε στην Ξάνθη και εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια θέρμη και αποφασιστικότητα».

Ο Νίκος Ευφραιμίδης, επεσήμανε τη σημασία της επετείου και του αγαθού της ελευθερίας που απολαμβάνει έκτοτε η Ξάνθη.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης  δώρισε στον Πρόεδρο μια ειδική πλακέτα με αντίγραφο του λογοτύπου για τον εορτασμό των εκατοστών Ελευθερίων της Ξάνθης ενώ στους ξανθιώτες της Αθήνας μοιράστηκαν καρφίτσες με το έμβλημα της πόλης