Ένα ενδιαφέρον βίντεο με την εικόνα της Ξάνθης, τραβηγμένη από βιντεοκάμερα της εποχής, ανέβηκε στο Youtube.

Η κάμερα βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού και αποτυπώνει την πόλη ένα – πιθανότατα- σαββατιάκο πρωινό και δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες αν και δεν πέρασαν και πολλά χρόνια, μόλις 1/4 του αιώνα.

Η Ξάνθη, λοιπόν, το 1995 δεν είχε οχήματα παρκαρισμένα στην αριστερή πλευρά της οδού 28ης Οκτωβρίου, παρά μόνο κάποια που καταλάμβαναν όλο το πεζοδρόμιο, συνήθεια που ευτυχώς άρχισε να εγκαταλείπεται.

Η Αστυνομία βρισκόταν στο σημείο που σήμερα ονομάζουμε “Παλιά Αστυνομία”, στη συμβολή με την προέκταση Βουλγαροκτόνου. Τα οχήματα ήταν αρκετά παλιά, όπως είναι λογικό και στους δρόμους υπήρχαν ακόμη αμάξια των 50’s.

Η πλατεία ήταν πλήρης και δεν είχε γίνει η ενοποίηση, έτσι αρκετοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν κύκλους γύρω από το ρολόι, διαφημίζοντας το καινούριο τους αυτοκίνητο. Η οδός Παναγή Τσαλδάρη δεν είχε σχεδόν καθόλου παρκαρισμένα οχήματα ενώ το Astron Center της κεντρικής πλατείας μόλις χτιζόταν, ολοκληρώνοντας τα κτίρια που υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Τα χρώματα και τα πρόσωπα της δεκατίας του ’90 έχουν αποτυπωθεί σε αρκετές εικόνες καθώς το βίντεο ήταν πια διαδεδομένο και λειτουργούσαν ήδη 3 τηλεοπτικοί σταθμοί. Όμως το οδοιπορικό από την είσοδο της πόλης, μέχρι την έξοδο προς Κομοτηνή, δίνει το “χρώμα” μιας εποχής-μεταίχμιο, μεταξύ της κιτς δεκαετίας του ’80 και της επίπλαστης ευημερίας που ερχόταν σταδιακά.

Κυβέρνηση πάντως το 1995 ήταν το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου, Δήμαρχος Ξάνθης ήταν ο Φ. Αμοιρίδης και Νομάρχης ο Π. Σαλτούρος.