Παρά την καταρρακτώδη γιορτή η Ξάνθη γιόρτασε με κάθε λαμπρότητα αλλά και με κάθε τιμή από την πολιτειακή ηγεσίας, την 100 επέτειο της απελευθέρωσής της την Παρασκευή.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υφυπουργοί, βουλευτές, οι τοπικές αρχές καθώς επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πλήθος αρχιερέων. Νωρίς το πρωί τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου και στη συνέχεια η πομπή των επισήμων έφτασε στο ηρώτο της πόλης για την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση.

Μάλιστα πριν την έναρξη της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φρόντισε να συνομιλήσει με τους απλούς πολίτες και να δώσει προσωπικά τις ευχές του για τον εορτασμό της 100ής επετείου της απελευθέρωσης της Ξάνθης.

Η βροχή δεν πτόησε κανένα

Η βροχή που ξέσπασε, μόλις ξεκίνησε η παρέλαση, δεν πτόησε κανέναν καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν εδώ και αρκετό καιρό την εμφάνιση της Προεδρικής Φρουράς. Άλλωστε, το κοινό είχε κατακλύσει όλη τη διαδρομή της παρέλασης αλλά ακόμη και τους χώρους γύρω από τη Ηρώο.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση άνοιξε ουλαμός, σημαιοφόρος και παραστάτες  ντυμένοι με τις στολές του απελευθερωτή ελληνικού στρατού του 1919, σε ανάμνηση των δυνάμεων της  9ης Μεραρχίας υπό το στρατηγό Λεοναρδόπουλο, που απελευθέρωσαν την Ξάνθη το πρωί της 4ης Οκτωβρίου.

Την παράσταση έκλεψαν φυσικά οι ουλαμοί με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι παρέλασαν με άψογο σχηματισμό και βηματισμό, παρά τη βροχή και μαγνήτισαν τα βλέμματα,  παίρνοντας ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα. Παρέλασαν επίσης, εκτός από τα τμήματα των σχηματιστμών της περιοχής, ειδικές δυνάμεις, διμοιρία επιδείξεων, δοιμιρία σύγχρονου μαχητή, ιστορικά οχήματα του ελληνικού στρατού, διμοιρία Στρατονομίας αλλά και σύγχρονα οπλικά συστήματα.

To τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων συνεχίζεται με την παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και ολοκληρώνεται με τη βραδινή συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκης στο κλειστό Φ. Αμοιρίδης.

Φωτογραφίες- βίντεο

Eikona Xanthi, Λάσκαρης Τσούτσας, Σταύρος Ράικος, Χ. Τόνογλου, Ειρήνη Μαραντά, Δ. Αρβανιτίδης, Α. Κωνσταντινίδης, Ν. Αλμπανόπουλος. Γ. Βουργαζόπουλος