Eρώτηση για την καθυστέρηση προσλήψεων αναπληρωτών στα μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης κατέθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεϊμπέκ με τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη. Αναλυτικά:

Αν και η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, τα Μειονοτικά Σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του μειονοτικού προγράμματος. Ενώ η πλειοψηφία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών προέβη σε δήλωση περιοχών προτίμησης στα τέλη Αυγούστου, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος των Μειονοτικών Σχολείων κλήθηκαν να δηλώσουν περιοχές προτίμησης από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, αφού δηλαδή ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά.

Οι καθυστερήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την ελλιπή στελέχωση των Μειονοτικών Σχολείων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, καθώς το μειονοτικό πρόγραμμα καταλαμβάνει το μισό μέρος του συνολικού σχολικού προγράμματος. Ακόμα, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020, δεν έχει δημοσιευτεί η ανακοίνωση διορισμού των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ73.

Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά το πέρας της πενταετίας, καθώς πρώτιστο μέλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν το σχολικό έτος να ξεκινά ομαλά και δίχως ελλείψεις, ανεξάρτητα από τον τύπο του σχολείου. Γεγονός που φαίνεται να μην συμμερίζεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Επειδή, λοιπόν, η εκπαίδευση και η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα κάθε κυβέρνησης.

Επειδή, η εύρυθμη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων εξαρτάται από την πρόσληψη εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ73.

Επειδή, η καθυστέρηση της πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού δημιουργεί συνθήκες διάκρισης, καθιστώντας τα μειονοτικά σχολεία «δεύτερης κατηγορίας».

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Πότε προτίθεστε να προβείτε στην πρόσληψη μειονοτικών εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ73 ; 
  1. Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε αυτή η καθυστέρηση με τις προσλήψεις αναπληρωτών του κλάδου ΠΕ73, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ομαλά τα Μειονοτικά Σχολεία ; 
  1. Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με την λειτουργία της μειονοτικής εκπαίδευσης και αν προτίθεστε να αυξήσετε τον αριθμό των προσλήψεων των αναπληρωτών του κλάδου ΠΕ73, οι οποίες ανέρχονται σε 37, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Μερόπη Τζούφη