Με τις υπογραφές των Συμβούλων από τις παρατάξεις Τοψίδη και Κατσιμίγα, μετά την άρνηση της περιφερειακής αρχής, θα συγκληθεί υποχρεωτικά το Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010 και τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Σ. για το θέμα του Χρυσού και σειράς άλλων θεμάτων που απασχολούν την περιοχή.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση αναφέρει:

Μετά την άρνηση του Περιφερειάρχη και του Προέδρου του Π.Σ. να εισάγουν στην συνεδρίαση του οργάνου μία σειρά θεμάτων που αφορούν τους πολίτες  (εξόρυξη χρυσού, εγκατάσταση κεραίας στο Υψάριο όρος και επιπτώσεις ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της Σαμοθράκης), τα οποία είχε προτείνει ως θέματα η παράταξή μας καθώς και άλλες παρατάξεις, επανήλθαμε χθες και καταθέσαμε γραπτή αίτηση (μαζί με την παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία») και έτσι, τελικά, επιβάλλαμε την υποχρεωτική σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010 και τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Σ..
 
Έτσι υποχρεωτικά και παρά την έμπρακτη άρνηση του κ. Μέτιου τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει του Π.Σ. με θέματα:

  1. Επικαιροποίηση της απόφασης του Π.Σ. κατά του ενδεχόμενου εγκατάστασης στην περιοχή μας εταιρειών για εξόρυξη  και απόληψη χρυσού.
  2. Λήψη απόφασης σχετικά με αίτημα για σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Νησί της Σαμοθράκης με θέμα τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις από τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού,
  3. Ενημέρωση και λήψη σχετικής απόφασης για το ενδεχόμενο εγκατάστασης κεραίας στο Υψάριο Θάσου από την  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας,
  4. Ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα στην Περιφέρειά μας – &
  5. Λήψη απόφασης σχετικά με πρόταση για συγκρότηση επιτροπής οργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου τμήματος της Θράκης στο Ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς.

Είναι γεγονός ότι ποτέ ως σήμερα από την λειτουργία των αιρετών περιφερειών το 2010, σε καμία Περιφέρεια της χώρας δεν ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις αυτές. Δυστυχώς όμως χωρίς την χρήση των διατάξεων αυτών δεν ήταν εφικτό να ξεπεραστεί η αντιδημοκρατική προσέγγιση του κ. Μέτιου και η φοβική προσπάθειά του να αποφευχθεί η εισαγωγή και η συζήτηση στο Π.Σ. των θεμάτων, τα οποία πραγματικά αφορούν την Περιφέρειά μας και απασχολούν τους πολίτες της.
 
Ο επικεφαλής της παράταξής μας  κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πιέσουμε ώστε να λειτουργήσει η δημοκρατία υπερνικώντας τις αντιδημοκρατικές προσεγγίσεις και την αφελή προσπάθεια σκοταδισμού του Περιφερειάρχη, ο οποίος προσπαθεί να σμικρύνει την Περιφέρεια και να την περιορίσει σε έναν ρόλο διαχείρισης τυπικών θεμάτων και θεμάτων καθημερινότητας. Εμείς είμαστε σταθερά στην απέναντι πλευρά επιζητώντας την διαφάνεια και προτάσσοντας τα θέματα που αφορούν τους πολίτες και την προοπτική μας ως περιοχή. Για τον λόγο αυτό επιβάλλαμε στον κ. Μέτιο να συγκαλέσει το Συμβούλιο με τα θέματα εκείνα τα οποία ήθελε αυτός και οι συνοδοιπόροι του να αποφύγουν. Άλλωστε χθες έγινε πασιφανές ότι σ’ αυτούς εκτός από την παράταξη του κομματικού υποψηφίου του ΚΙΝΑΛ κ. Κ. Σιμιτσή και του εκλεκτού του κ. Π. Καμμένου, περιλαμβάνεται και η παράταξη που είχε το κομματικό χρίσμα της Χρυσής Αυγής. Πλην, όμως και πάλι μειοψηφία αποτελούν!»