Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων των Ελευθερίων της Ξάνθης διοργανώνει ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ, με τίτλο “Απ΄την Πόλη ως την Ξάνθη”  από τον σύλλογο Λογιας Εξωτερικής και Εκκλησιαστικης μουσικής Θεσσαλονίκης “ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ”, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 08 μ.μ. στο δημοτικό αμφιθέατρο.

Η εκδήλωση είναι ένα μουσικό  ταξίδι από το σήμερα ως την  Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντήσουμε την Βυζαντινή ποίηση του 11ου αιώνος και τον Άγιο Συμεών τον νέο θεολογο με τον πλούσιο σε νοήματα και έκφραση θεολογικό του λόγο.  Θα ακουστεί, βυζαντινή  μη λειτουργική μουσική , συνοδεία οργάνων, σε δύο μέρη. Στο πρώτο με θρησκευτική ποίηση, ενώ στο δεύτερο κοσμική.

Χορός και ορχήστρα, φωνές και  όργανα, περιπλέκονται, οδηγώντας διά του λόγου και  του μέλους σε έννοιες και ήθη, που αναβιβαζουν την ψυχή, μεταφεροντας μας παράλληλα αιώνες πίσω, στην Κωνσταντινούπολη των Αγίων, των οικουμενικών συνόδων, των γραμμάτων και των τεχνών, των λογίων. Την Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν έπαυσε ποτέ να ακτινοβολεί παρολες τις κακουχίες και τους διωγμους τους οποίους υπέστη, διδάσκοντας συνάμα ότι η μεγαλύτερη σε αξία ελευθερία, είναι αυτή του πνεύματος. Η ελευθερία της ψυχής, που υπερβαίνει τα γήινα και μεταβαίνει προς τα ουράνια γευομενη την όντως ζωή. Την Κωνσταντινούπολη που συνδέεται  ιδιαιτέρως με την εορταζουσα πόλη της Ξάνθης και συνεορταζει και συνευφραινεται και συμπονα και συμπορευεται με αυτήν αιώνες τώρα!