«Στα βήματα της Απελευθέρωσης» ονομάζει ο Δήμος Ξάνθης τις εκδηλώσεις που ακολουθούν για τα 100ά Ελευθέρια της Ξάνθης:

Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης, την Τετάρτη 2/10 και ώρα 11:30, πραγματοποιείται η πορεία «Στα βήματα της Απελευθέρωσης», σε ανάμνηση της εισόδου του απελευθερωτικού στρατιωτικού τμήματος στην πόλη στις 4/10/1919.

Συμβολικά η πομπή θέτει ως αφετηρία την πλατεία Δικαστηρίων, ως χώρο καθόδου απελευθέρωσης της 9ης Μεραρχίας στην Ξάνθη. Κατόπιν η πορεία θα πραγματοποιήσει τρεις (3) ολιγόλεπτες συμβολικές στάσεις, με αντίστοιχες τιμές στην Ελληνική σημαία :

• ΙΝ Της Του Θεού Σοφίας (Σύμβολα Ορθοδοξίας και Πίστης)
Τιμάται ο Χριστιανισμός κι η Ορθοδοξία του Έθνους. Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης υποδέχεται στην είσοδο του προαύλιου χώρου του Ναού την πομπή απελευθέρωσης, ατενίζοντας συμβολικά την σημαία Απελευθέρωσης.

• Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης
Τιμάται ο Στρατός και το ΔΣΣ. Ο Διοικητής του ΔΣΣ (εκπρόσωπος υποδέχεται στην είσοδο της Λέσχης την πομπή, ατενίζοντας συμβολικά την σημαία Απελευθέρωσης.

• Πύργος Ρολογιού Ξάνθης
Τιμάται ο λαός της πόλης. Ο Δήμαρχος της Ξάνθης, υποδέχεται στην είσοδο του ιστορικού ρολογιού την πομπή και παραδίδει την σημαία της απελευθέρωσης, προκειμένου να υψωθεί στον ιστό του πύργου, σε ανάμνηση του εύζωνα στρατιώτη που ύψωσε παρόμοια σημαία κατά την ημέρα της απελευθέρωσης.

Καλούνται να συμμετέχουν δημότες και φορείς