Σημαντική στιγμή για την Ξάνθη ο εορτασμός της 100ής επετείου της απελευθέρωσης και λογικό είναι να φορτίζεται ιδιαίτερα μια απελευθέρωση μετά από σχεδόν 5,5 αιώνες (και όχι 4 που επικράτησε στην “Παλιά” Ελλάδα) καθώς η πρώτη απελευθέρωση του 1913 κράτησε μόλις λίγες μέρες. Η Ξάνθη σε αυτά τα 100 χρόνια πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα και σήμερα είναι μια αξιοθαύμαστη και πολυσυλλεκτική περιοχή.

Αυτή η επέτειος όμως δεν είναι αφορμή για διχαστικές λογικές, οποιασδήποτε πλευράς, και ρεβάνς με την ιστορία αλλά για ένα ενωτικό και πάνδημο εορτασμό. Υπήρξαν νοήμονες και μετριοπαθείς πάντοτε και άνθρωποι που λείαναν τις όποιες διαφορές μέχρι και πολύ πρόσφατα (ας μην ξεχνάμε ότι ο Στυλιανίδης ήταν αυτός που αποκατέστησε με πολιτική σοφία πολλά πράγματα για τον προηγούμενο αιώνα), γι’αυτό και η Ξάνθη πρέπει να γιορτάσει ενωμένη και χαρούμενη, όλη η κοινωνία.

Mεγάλες οι ετοιμασίες σε όλη την πόλη από το Δήμο για τον εορτασμό παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανώς η νέα δημοτική αρχή ήθελε να δείξει εξαρχής δείγμα γραφής για την κινητοποίηση και την ετοιμότητά της, αφού αυτό άλλωστε ήταν το στοιχείο που πρόβαλε ως συγκριτικό πλεονέκτημα με την προηγούμενη κατάσταση. Εντυπωσιακή σύμπτωση, ότι στην προηγούμενη επίσκεψη του Προέδρου, πριν ακριβώς 5 χρόνια, την προτεοιμασία είχε αναλάβει και τότε ο νυν Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης.

Μεγάλη όμως και η κόντρα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που αντιδρούν έντονα -παρά τα επιμέρους σημεία σύγκλισης στο θέμα του εορτασμού από την πλευρά Μελισσόπουλου- στις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης που δίνουν παντοδυναμία στους Δημάρχους στη διοίκηση και τη στελέχωση των νομικών προσώπων.

Έτσι το εμπάργκο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που μπλόκαρε την εκλοδή Δ.Σ. στη ΔΕΥΑΞ και η κοινή ανακοίνωση 4 συνδυασμών ήταν ένα δείγμα του μετώπου που θα έχει απέναντί της η νέα δημοτική αρχή αλλά ίσως δοκιμάσει και τη συνοχή στο εσωτερικό των παρατάξεων καθώς οι πολιτικές διαφορές μεταξύ τους είναι έντονες.

Από τα αξιοσημείωτα ότι στο μέτωπο των “4” συμμετέχει και η παράταξη Χατζηθεοδώρου. Και αυτό γιατί η παράταξη συστήθηκε στη βάση ενός ετεροπροσδιορισμού, απορρίπτοντας τον Μελισσόπουλο ως μη ικανό σε επίπεδο αποδοχής για τη θέση του επικεφαλής μια προοδευτικής συμμαχίας και μάλιστα υπήρξε ο “άξονας του κακού” στη διάρκεια των εκλογών για την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, τα αποτελέσματα έδωσαν απαντήσεις τόσο για την αποδοχή όσο και τις κοινωνικές αναφορές ενός εκάστου των υποψηφίων.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο ότι ένας συνδυασμός που αποτέλεσε κομματική καταγραφή και μάλιστα αποτυχημένη, (πλήττοντας ιδιαίτερα την προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ), συνυπογράφει κείμενα όχι απλώς με το Μελισσόπουλο αλλά και με τους δύο δεξιούς συνδυασμούς, ένας εκ των οποίων ήταν η προηγούμενη δημοτική αρχή που φιλοδοξούσε να ανατρέψει.

Παράδοξο εντελώς ότι ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα επικεφαλής παράταξης (και στενός φίλος του Π. Σκουρλέτη σύμφωνα με το -δεξιό- φιλικό του τύπο) υπογράφει ανακοίνωση που κατηγορεί τον “Κλεισθένη” ότι δημιούργησε προβλήματα στην αυτοδιοίκηση. Δηλαδή το νόμο  που αποτέλεσε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ και του Σκουρλέτη ως Υπουργού, για την αυτοδιοίκηση.

Γενικότερα, μετά τις εθνικές εκλογές παρατηρούνται περίεργες συμπεριφορές και “μετακινήσεις” από παλαιότερες θέσεις. Για παράδειγμα η υπόθεση του Νοσοκομείου και του Σωματείου Εργαζομένων. Το σωματείο πρωτοστατεί στην ανάδειξη των ελλείψεων και οργανώνει κινητοποιήσεις και η Διοίκηση του Α. Γερόπουλου απαντά με την παράθεση στοιχείων. Αυτή είναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων σε μια δημοκρατική κοινωνία και ο λόγος του ενός βρίσκεται απέναντι στο λόγο του άλλου.

Τα περίεργα ξεκινάνε όταν κάποιος θυμηθεί ότι το νέο Δ.Σ. του σωματείου προέκυψε από τη στενή συνεργασία και υποστήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να ανατραπεί -σε κλίμα μεγάλης πόλωσης- για πρώτη φορά το προηγούμενο καθεστώς που πρόσκειτο σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πήγε λάθος στην πορεία, αν συνυπολογίσουμε την απόλυτη και επίσημη πρόσδεση κάποιων συνδικαλιστών στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια νέα μέθοδο “επικοινωνίας” με τα ΜΜΕ εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα η δημοτική αρχή της Ξάνθης, απαντώντας μέσω non paper σε ανακοίνωση της παράταξης “Ξάνθη για Όλους”. Προφανώς και η νέα δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να ανατάξει τον τομέα της επικοινωνίας, που ήταν μια τραγωδία την προηγούμενη περίοδο (“με όποιο δάσκαλο καθίσεις…”). Είναι και ένα καλό μήνυμα στους “παντογνώστες” διαφόρων παρατάξεων και χρωμάτων ότι η επικοινωνία και η πληροφόρηση είναι δουλειά επαγγελματιών. Και προϋποθέτουν πολιτική αντίληψη, πριν από όλα τα άλλα…