Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΚ Ξάνθης αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των μαθητών και των γονέων του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου:
Χαιρετίζουμε τον αγώνα διαρκείας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης. Τους 2.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη διεκδικώντας άμεση λύση στο κτιριακό.
740 παιδιά κάνουν μάθημα σ’ ένα παλιό κτίριο που ανήκει στην περιφέρεια. Το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας, ενώ κάποιες αίθουσες δεν διαθέτουν επαρκές φως και αερισμό -μαθήματα γίνονται ακόμα και σε υπόγεια, σε χώρο όπου παλιότερα βρίσκονταν το λεβητοστάσιο!
Μέχρι πέρσι το Φεβρουάριο το καθεστώς του σχολείου, του μοναδικού μειονοτικού γυμνασίου-λυκείου σε όλο το νομό, ήταν ιδιωτικό. Τώρα υπεύθυνη για τη διαχείριση είναι η σχολική εφορεία που εκλέγεται από τους ίδιους τους γονείς. Από το προηγούμενο σχολικό έτος, σαν προσωρινή λύση, λειτουργεί ένα παράρτημα σε βακουφικό οικόπεδο με 4 αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ, χωρίς γραφεία καθηγητών. Αλλά λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών ούτε αυτές επαρκούν και προφανώς ούτε η λειτουργία απογευματινής βάρδιας είναι λύση, αφού τα παιδιά έχουν φροντιστήρια και άλλες υποχρεώσεις.
Γι’ αυτό το λόγο μαθητές και γονείς προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη από την αρχή της χρονιάς, που συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε την Τετάρτη. Αντιπροσωπείες γονέων και εκπαιδευτικών συνάντησαν διαδοχικά το δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη και τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος τη Δευτέρα είχε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να της μεταφέρει το πρόβλημα. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να δοθεί άμεση λύση στο κτιριακό είτε με την παραχώρηση άδειας για την ανέγερση 4 ακόμα αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ στο χώρο του παραρτήματος είτε με παραχώρηση ισάριθμων αιθουσών στην παλιά εστία (πίσω από το Εργατικό Κέντρο) με κατάλληλη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου.
Τα παιδιά του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου, όπως όλα τα παιδιά, απ’ το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο, δεν δικαιούνται τίποτα λιγότερο από ένα νέο, σύγχρονο, με άρτιο εξοπλισμό σχολείο. Τα προβλήματα στέγασης είναι πολλά. Απ’ τα δημοτικά και το Νηπιαγωγείο του Δροσερού μέχρι το Μουσικό Σχολείο της Διομήδειας, όπου επίσης τα προβλήματα χρονίζουν. Ο Δήμος Ξάνθης δεν καλύπτει ούτε το κατοχυρωμένο δικαίωμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης γιατί δεν υπάρχει σχολική στέγη για εκατοντάδες προνήπια.
Το αίτημα της σχολικής στέγασης είναι ένα αίτημα που μαζί με την απαίτηση για μόνιμους μαζικούς διορισμούς που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, αλλά και με τους αγώνες για να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση μπορούν να γίνουν η αιχμή του δόρατος για το εκπαιδευτικό κίνημα το επόμενο διάστημα.
Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία, τους συλλόγους φοιτητών και τις οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς να εκφράσουν με ανακοινώσεις και ψηφίσματα τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα για το μειονοτικό σχολείο και να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για μόνιμη στέγαση, σύγχρονα σχολεία για όλα τα παιδιά.