Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Ξάνθη, Πασχάλης Λύρατζης, εκφράζει την αντίθεσή του με τις διατάξεις για τη σύνθεση των Δ.Σ. στου Δήμους και ζητά την απόσυρσή τους. Παράλληλα, ασκεί κριτική τόσο στο Δήμαρχο Μ. Τσέπελη όσο και στις 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έβγαλαν κοινή ανακοίνωση και είχαν κοινή γραμμή για το ζήτημα.

Αναλυτικά:

H Δημοτική Παράταξη ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ και ο επικεφαλής της, δεν θα μπουν στη λογική να πουν τα αυτονόητα και να γίνουν είτε το δεκανίκι μιας δημοτικής αρχής που δυστυχώς ευθύς εξ’ αρχής έδειξε ότι λειτουργεί με γνώμονα μόνο τα προσωπικά συμφέροντά της, καθυποταγμένη δυστυχώς στην αλαζονεία και στον δικό της κόσμο του «χτές», ούτε όμως και να λειτουργήσει ανάλογα με τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ξαφνικά αγαπήθηκαν εκφράζοντας προφανώς τον «ίδιο κόσμο».

Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, τολμήσαμε, κοιτάξαμε ευθύς εξ’ αρχής τον κόσμο στα μάτια, σε αυτόν μόνο απολογούμαστε και με αυτόν συμπορευόμαστε.

Άλλωστε οι δικές μας καθαρές θέσεις διατυπώθηκαν ευθύς εξ’ αρχής, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση και πικρία μας απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση που πιστέψαμε ότι θέλει μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη που θα λειτουργεί με γνώμονα την διαφάνεια, καθαρότητα και συνεργασία όλων, μέσα σε  κανόνες δημοκρατίας. Το βασικότερο όμως να θέλει μια Αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από διεφθαρμένες λογικές και πολιτικές του παρελθόντος.

Δυστυχώς κύριε Πρωθυπουργέ, τόσο οι τροπολογίες που κατατέθηκαν πρόχειρα στην Βουλή των Ελλήνων όσο και οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών δεν εξυπηρετούν την ίδια την Δημοκρατία, καταργούν την λαϊκή βούληση της τεράστιας πλειοψηφίας των δημοτών και κατά την άποψή μας, εκτός από αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, οδηγούν την ίδια την Αυτοδιοίκηση σε βαρεία σήψη και οπισθοδρόμηση, αφού με αυτές:

1ον. Υποβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίαρχο όργανο της βούλησης των δημοτών και του λαού.

2ον. Καθιερώνουν» υπερ-Δημάρχους της μειοψηφίας με επικίνδυνες λογικές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

3ον. Δεν είναι μόνο το ότι ο  δήμαρχος «διορίζει» και «παύει τους πάντες, όσο η «νέα νοοτροπία» που εισάγει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου μία μειοψηφία αποφασίζει και διατάζει , λογικές  που δεν έχουν  καμία σχέση με τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

Εκφράζουμε ως παράταξη αλλά και ως ελεύθεροι άνθρωποι που το όραμά μας δεν μπορεί να ταυτιστεί με τέτοιες αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες λογικές, την πλήρη αντίθεσή μας, προς τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που εξυπηρετούν μόνο την αδιαφάνεια και τα προσωπικά συμφέροντα των ολίγων.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα ο σημερινός Πρωθυπουργός, έχουν υποχρέωση ν’ αλλάξουν τα πράγματα και να δώσουν ποιότητα και δημοκρατία για μια ανεξάρτητη και κυρίως καθαρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Εμείς ως δημοτική παράταξη ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ, με αυτούς τους κανόνες πολιτευτήκαμε και ζητήσαμε την ψήφο των δημοτών, αυτούς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αταλάντευτα και με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των δημοτών.

Να αποσυρθούν εδώ και τώρα οι αντιδημοκρατικές τροπολογίες του Υπουργείου Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει με καθαρούς κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας

Είναι απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας  με την οποία και συμπορευόμαστε.