Για την επικαιροποίηση παλαιότερων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κατά της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα, και την έκδοση νέου ψηφίσματος, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2019 συζήτηση στο δημαρχείο της πόλης.

Η ειδική αυτή συνεδρίαση ζητήθηκε από την αντιπολίτευση και έγινε ομόφωνα αποδεκτή στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης διάβασε στο σώμα τις αποφάσεις – ψηφίσματα που έχουν ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης από το 2011 και μετά (συνολικά οκτώ στον αριθμό) , καθώς και αποφάσεις που αφορούσαν σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά της επένδυσης του χρυσού.

Μετά από την ανάγνωση αυτών των αποφάσεων τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Λαμπάκης, επισημαίνοντας τον αγώνα που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να μείνει η περιοχή μας “καθαρή και ο αέρας που αναπνέουν οι πολίτες”. “Εμείς αυτό τον αγώνα τον δίνουμε από το 1998” σημείωσε.
Επίσης μίλησε για τις προδιαγραφές της επένδυσης βάση των μελετών που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία και τις βλαβερές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει εκτενή αναφορά γιατί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κολιός του συνέστησε να συντομεύσει και όρισε την τοποθέτηση των ομιλούντων στα πέντε λεπτά.

Ο Δημήτρης Λαζόπουλος ζήτησε να τοποθετηθεί πρώτα η δημοτική αρχή και να γίνουν τοποθετήσεις και επικαιροποίηση των ψηφισμάτων σε έναν γύρο για την οικονομία του χρόνου.

Ο Ευάγγελος Λαμπάκης ξαναπήρε το λόγο αφού ζήτησε να τοποθετηθεί επί 15 λεπτά και συνέχισε να αναλύει τις βλαβερές επιπτώσεις της εξόρυξης παραθέτοντας ουσιαστικά στοιχεία κυρίως για το κυάνιο.
Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν άλλαξε τον Μεταλλευτικό Κώδικα που θα μπορούσε να προστατέψει τις τοπικές κοινωνίες και μετά έστρεψε τα βέλη του προς τη δημοτική αρχή.

Τόνισε ότι ο Γιάννης Ζαμπούκης επί χρόνια δεν εμφανίστηκε σε κανέναν αγώνα, σε κανένα συλλαλητήριο και αρνήθηκε να βάλει ως θέμα την έκδοση ψηφίσματος από το Δικηγορικό Σύλλογο ως πρόεδρος αυτού. Χαιρέτισε ωστόσο την τοποθέτηση του στο προτεινόμενο νέο ψήφισμα ότι “δεν επιθυμεί το δημοψήφισμα”.

Ο Παύλος Μιχαηλίδης από την πλευρά του, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην παρουσία των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε να γίνει σεβαστή η παρουσία τους μια και ήταν πολυπληθή.

Μίλησε για το ρόλο της ΠΕΔ και στην τοποθέτησή της στην πρόσφατη συνεδρίασή της κατά του χρυσού. “Έχουμε μια φιλική κυβέρνηση προς την επένδυση του χρυσού, ένα νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον που επιτρέπει τα δημοψηφίσματα. Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής μετά από αυτά τα νέα δεδομένα” σημείωσε.

Επίσης ανέλυσε τον προβληματισμό του ως προς τις ενέργειες των “χρυσοθήρων” να “πείσουν” την τοπική κοινωνία να ζητήσει δημοψήφισμα και σε “δημοσιογραφικές” τοποθετήσεις του Δημήτρη Κολιού από τη ραδιοφωνική του εκπομπή, κατηγορώντας τον ότι δεν τοποθετείται καθαρά κατά του χρυσού. Αυτό προκάλεσε την “έκρηξη” του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που απάντησε στον Παύλο Μιχαηλίδη, ότι όταν ο ίδιος ήταν στους αγώνες κατά του χρυσού εδώ και πολλά χρόνια, εκείνος δεν ήταν πουθενά.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μυτιληνός δήλωσε απλά ότι είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και πρότεινε να δοθεί μια μορφή αγώνα μέσα από το δημοτικό συμβούλιο με πρωταγωνιστή το δήμο Αλεξανδρούπολης. “Πρέπει να δούμε καινούργιες μορφές αγώνα. Θα υπερψηφίσουμε όλα τα ψηφίσματα κατά του χρυσού” κατέληξε.

“Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Είμαστε ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού και θέλουμε ο ορυκτός πλούτος να είναι περιουσία του λαού” σημείωσε ο Σάββας Δευτεραίος και αναφέρθηκε και στα σχέδια για τη δημιουργία της Αμερικάνικης βάσης στο λιμάνι της πόλης, τους ενεργειακούς αγωγούς και γενικότερα τη γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης ” που την φέρνει στο μάτι του κυκλώνα”.
Τέλος ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν αλλάξει ο τρόπος εξόρυξης του χρυσού και γίνεται ακόμα και χωρίς τη χρήση του κυανίου η θέση της παράταξης του και πάλι θα ήταν κατά.

Τοποθέτηση έκανε και ο Δημήτρης Λαζόπουλος, εκφράζοντας τον σεβασμό του σε όλους όσους έκαναν αγώνες όλα αυτά τα χρόνια κατά της επένδυσης του χρυσού. “Το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να είναι θέμα αντιπαράθεσης. Να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να έχουμε αδιάρρηκτο μέτωπο όλοι μαζί κατά της επένδυσης του χρυσού” σημείωσε και αναφέρθηκε στην θετική προσυννενόηση που έγινε όλων των παρατάξεων για την έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος.

Επίσης πρότεινε να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης της περιοχής του Περάματος π.χ. με θεματικό πάρκο, με ένα αναπτυξιακό πλάνο, με θέσεις εργασίας, για να τα “βρίσκει μπροστά της η εταιρεία”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τοποθέτηση έκανε και ο κ. Κιζιρίδης λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ. Είπε πως η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να εξετάσει όλες τις μορφές αγώνα και ζήτησε την ενότητα του σώματος.

Επίσης ο κ. Δεμερίδης εκπροσωπώντας την Οικολογική Εταιρεία ζήτησε ομόφωνο ψήφισμα που θα ικανοποιήσει όλους τους πολίτες που τάσσονται κατά της εξόρυξης και ανέλυσε τις θέσεις της Εταιρείας. Επίσης ζήτησε η περιοχή να κηρυχθεί μνημείο της φύσης λόγω της μαύρης πεύκης.

Το λόγο πήραν μεταξύ άλλων ο κ. Ραπτόπουλος πρόεδρος του Πολυκοινωνικού κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων που ήταν παρόντες και όλοι εκφράστηκαν κατά της επένδυσης του χρυσού.

Τέλος ο λόγος δόθηκε στο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις φορές που τοποθετήθηκε κατά του χρυσού και τη βούλησή του να ζητήσει ακόμα κι από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν θα επισκεφθεί την περιοχή μας μια ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Κατόπιν προχώρησε στην ανάγνωση του διαμορφωμένου ψηφίσματος, προ της συνεδρίασης απ’ όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και το έθεσε προς ψηφοφορία.

Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων πως δεν επιθυμεί το δημοτικό συμβούλιο κανένα δημοψήφισμα και διατυμπανίζει τη βούληση όλων των μελών του να μην πραγματοποιηθεί η εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα.

Tης Λεμονιάς Σακαλάκη. Από το evros24.gr

Το ψήφισμα:

“Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού καθώς έχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για το περιβάλλον την δημόσια υγεία και την ανάπτυξη της περιοχής μας θα είναι τραγικές και διαχρονικές.

Θεωρούμε περιττό και έξω από κάθε συζήτηση μετά την παραπάνω ξεκάθαρη θέση κατά της επένδυσης, κάθε αίτημα δημοψηφίσματος και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει στόχο την επένδυση εξόρυξης χρυσού.

Ο χρυσός είναι πλούτος του λαού και δεν δίνεται σε κανέναν.”