Κριτική στην ηγεσία της Περιφέρειας για το γεγονός ότι την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν έχουν συμπεριληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη, θέματα ουσίας, όπως η εξόρυξη Χρυσού, τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη και το Ραντάρ στο Υψάριο της Θάσου, ασκούν οι δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης:

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση Τοψίδη αναφέρει:

«Μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η πρόσκληση για την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειάς μας, η οποία εκδόθηκε σήμερα!

Διαπιστώνουμε ότι από την Ημερήσια Διάταξη της συγκληθείσας συνεδρίασης απουσιάζουν όλα τα ουσιαστικά θέματα που αφορούν την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (εκτός, βέβαια, των δύο επερωτήσεων της παράταξής, για τις οποίες η μη ένταξή τους στην Ημερήσια Διάταξη συνιστά σαφή παράβαση καθήκοντος για τον Πρόεδρο του Π.Σ.).

Είναι ταυτοχρόνως τραγικό αλλά και απόλυτα πραγματικό ότι η διοίκηση της Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης επιλέγουν να συγκληθεί η συνεδρίαση την τελευταία ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου (άλλωστε είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου) και δεν συμπεριλαμβάνουν στα θέματα που θα συζητηθούν κανένα θέμα ουσίας !

Ασχέτως αν η Σαμοθράκη και κυρίως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της έχουν υποστεί ένα καταστροφικό «χτύπημα» από τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό και την δυσφήμιση του νησιού, το θέμα αποκλείεται από την συνεδρίαση του Π.Σ. Οπότε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την σημερινή διοίκηση. Συμπτωματικά βέβαια όλοι διαπιστώνουμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει δρομολογήσει καμία απολύτως ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό αμφιβάλλουμε αν η διοίκηση της Περιφέρειας έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες στην Θάσο από την πολύ πρόσφατη χρεωκοπία του “Thomas Cook” !

Ομοίως αποκλείσθηκε από την συζήτηση το θέμα που αφορά την εξόρυξη χρυσού στην Θράκη, ασχέτως αν όλοι οι φορείς της περιοχής, εκτός από την διοίκηση του κ. Μέτιου, έχουν εκφράσει την αγωνίας τους κι έχουν λάβει αρνητική θέση πάνω στο θέμα αυτό.
Ομοίως και για το ζήτημα του Radar στην κορυφή του όρος Υψάριο της Θάσου !
Ομοίως για το θέμα του Ιού του Δυτικού Νείλου, στο οποίο η Περιφέρειά μας κατέχει, δυστυχώς, την πρωτιά των κρουσμάτων !

Είναι θλιβερό ότι πρέπει να επισημάνουμε όχι μόνο την αδυναμία δρομολόγησης ενεργειών για την περιοχή μας και για τους πολίτες αλλά και την αδυναμία να αντιληφθούν τις προτεραιότητες που αφορούν τους πολίτες και την ΑΜΘ. Είναι, επίσης, τραγικό για την περιοχή ότι προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους αποφεύγοντας την συζήτηση των θεμάτων.

Είναι προφανές ότι τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Πρόεδρος του Π.Σ. δεν σέβονται τις νομικές και προπάντων τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς ήταν υποχρεωμένοι τα θέματα που ζήτησε η παράταξή μας (εξόρυξη Χρυσού, Radar & αποκλεισμός Σαμοθράκης) αλλά και άλλες παρατάξεις να τα συμπεριλάβουν στην Ημερήσια Διάταξη και να τα θέσουν προς συζήτηση στο κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της Περιφέρειας, το Π.Σ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε:
«Είναι θλιβερό ότι επιλέγουν να αποκλείσουν τα θέματα ουσίας από το Π.Σ. προκειμένου να κρύψουν την «γύμνια» τους και την ανικανότητά τους. Η παράταξή μας θα συνεχίσει να μάχεται για τους πολίτες και την περιοχή μας ενάντια στην ανικανότητα και στην επιχειρούμενη υιοθέτηση ενός αφελούς σκοταδισμού».

Από την πλευρά του ο Κ. Κατσιμίγας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει:

“Δεν συμπεριελήφθη στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης κατά την πρώτη συνεδρίαση στις 30 Σεπτεμβρίου, το θέμα της επικαιροποίησης του ΟΧΙ του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Χρυσό, -όπως έγινε επί θητείας Γιαννακίδη και Παυλίδη-, τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης και όχι μόνο της Σαμοθράκης, το ραντάρ στο Υψάριο της Θάσου και επιπλέον τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελληνική επικράτεια και η ιδιαιτερότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ειδικά για το θέμα του χρυσού και οι παρατάξεις Περιφερειακή Σύνθεση και Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησαν ειδική συζήτηση, ενώ ο κ. Τοψίδης πρόσθεσε κι αυτός από την πλευρά του τα θέματα της Σαμοθράκης και του Ραντάρ στο Υψάριο της Θάσου.”

“Ενώ μίλησα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, τον κ. Παπαθεοδώρου και με διαβεβαίωσε πως αυτά που ζήτησα από τις 10 του Σεπτέμβρη θα συμπεριληφθούν στην Ημερήσια Διάταξη, εν τούτοις βλέποντας τα θέματα δεν έχουν συμπεριληφθεί. Επικοινώνησα ξανά με τον κ. Παπαθεοδώρου και μου είπε πως ο κ. Μέτιος θα κάνει αναφορά για τα θέματα αυτά. Θα πρέπει να σταματήσουν να υπεκφεύγουν και μάθουν ο κ. Μέτιος και η παράταξή του πως ΆΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Φυσικά και δεν θα σταματήσουμε εδώ και θα επιμείνουμε και εννοείται θα ακούσουμε αυτά που θα πει ο κ. Μέτιος για όλα αυτά τα θέματα που θέσαμε”, υποστήριξε ο κ. Κατσιμίγας.
Επι πλέον ο κ. Κατσιμίγας τόνισε πως θα κάνει συναντήσεις και με τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να καθορίσουν τη στάση τους. Αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουν το άρθρο για την εισαγωγή θεμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την συγκέντρωση του 1/3 των μελών του, δηλαδή 17 υπογραφές Περιφερειακών Συμβούλων (σ.σ. εδώ χαρακτήρισε την παράταξη του κ. Μέτιου, ως αδιάβαστη).