Πολύ μεγάλη η παρα-φιλολογία για την υπόθεση του Στρατοπέδου της Σταυρούπολης και ίσως χωρίς αντικείμενο. Γνωστές οι απόψεις των φορέων της περιοχής και λίγες οι πιθανότητες -για πολλούς λόγους- να φιλοξενήσει πρόσφυγες, όταν άλλες υποδομές προετοιμάζονται σε άλλες περιοχές. Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (που ως γνωστόν φταίει για όλα) ώστε να σηκώνεται όλος αυτός ο θόρυβος.

Αν υπάρχει πολιτικό συμπέρασμα άλλωστε είναι  ότι οι μύθοι και τα αντιπολιτευτικά αφηγήματα που χτίζονται με τη βοήθεια της ιδεολογικής εργαλειοποίησης, είναι πιο επικίνδυνα για αυτόν που τα δημιουργεί παρά για αυτόν που τους υπόκειται. Κοινώς, όταν έρχεται η ώρα να “λουστείς” όσα έλεγες πρόσφατα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όσον αφορά το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν εξαντλείται στο “φύγε εσύ- έλα εσύ”.

Στην Πάχνη βρέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης σε μια ακόμη δράση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. Είναι η πολλοστή τέτοια κίνηση και ομολογουμένως δείχνει μια πολύ εξωστρεφή προσέγγιση του Διοικητή της Υπηρεσίας στην Ξάνθη αλλά και πολύ ουσιαστική δράση για τα θέματα της Π.Υ. Πάντως στο αμιγώς επιχειρησιακό σκέλος, στη πιο σοβαρή του καλοκαιριού, στη δασική πυρκαγιά του Δαφνώνα, η αντίδραση και η κινητοποίηση ήταν εντυπωσιακή και άμεση.

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση δεν προκαλεί και πολλά χαμόγελα. Στα οργανωτικά θέματα, υπήρξαν αρκετά μπρος-πίσω και συνεχίστηκαν κάποιες εσωτερικές διαμάχες που δεν αφορούν τη δημοσιότητα. Πάντως μετά από την πίεση του τύπου και τις πολλές παραιτήσεις, υπήρξαν ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της Νομαρχιακής αν και αρκετοί διαπίστωσαν ότι είναι πλέον 9μελής και όχι 11μελής (άγνωστο πώς αποφασίστηκε) και ότι απουσιάζουν δύο ονόματα, χωρίς να έχουν παραιτηθεί και χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Ακόμη πιο νεφελώδες ότι στην ίδια ανακοίνωση η νέα σύνθεση -με την όποια απαρτία είχε- αποφάσισε ότι στην πρώτη της δημόσια παρέμβαση θα έπρεπε να καταφερθεί εναντίον  ΜΜΕ που δεν στηρίζουν τις ενέργειες του Γραμματέα. Λίγο οξύμωρο για αριστερό κόμμα να δείχνει τόσο μεγάλη ενόχληση για την κριτική ώστε να στοχοποιεί δημοσιογράφους αντί να κάνει πολιτική. Άραγε θα είχε αποκτήσει νέα σύνθεση η Νομαρχιακή αν δεν είχαν προηγηθεί τα δημοσιεύματα;  Έχουν όμως ευθύνες και όσοι ανέχτηκαν ή ανέχονται αυτά τα χρόνια τις προσωπικές πολιτικές και τους παραγοντισμούς, με αποτέλεσμα να “μικραίνει” ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική κοινωνία.

Θα μπορούσαμε να βρούμε δεκάδες προβληματικές καταστάσεις, όσον αφορά την καταστατική λειτουργία, όπως για παράδειγμα αν λειτουργούν και με ποιες συνθέσεις οι Oργανώσεις Mελών που -βάση καταστατικού- αναδεικνύουν τους αντιπροσώπους που εκλέγουν τη Νομαρχιακή, τι θέση είχαν στις δημοτικές εκλογές τα μέλη τους, γιατί είχαν παντελώς αντικρουόμενες προσεγγίσεις και συμπεριφορές αλλά είναι ανώφελο σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του. Εκτός από κάποιους που ίσως και να πανηγυρίζουν…

Kαι μιας και έγιναν πολλές ανάρμοστες αναφορές και συντονισμένες επιθέσεις κάποιων –προφανώς σε αδιέξοδο- στην προσωπική και επαγγελματική υπόσταση ανθρώπων, καλό είναι να γνωρίσουν την αλφαβήτα της κοινωνικής και της επαγγελματικής πραγματικότητας (ειδικά κάποιοι που έχουν δεχθεί υποτιμητικά σχόλια για τη δουλειά τους). Στο ελεύθερο επάγγελμα και ειδικά στη δημοσιογραφία που ο καθένας διαγράφει μια καριέρα, υπάρχουν προτάσεις που γίνονται με βάση το όνομα, τις γνώσεις, τις διακρίσεις και την επάρκειά του καθενός. Και συχνά, υπάρχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα, με τα οποία κρίνονται και προχωρούν, δεχόμενοι νέες και επιλέγοντας.  Όποιος ψάχνει για “ευνοημένους”, ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να τους αναζητήσει στις εποχές του… ΠΑΣΟΚ !