Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την ανάγκη αποζημίωσης των καπνοπαραγωγών της Θράκης για τις ζημιές της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, κατέθεσαν ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ και ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Σ. Αραχωβίτης.

Αναλυτικά:

 

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες που επικράτησαν στην Θράκη από την αρχή του καλοκαιριού δημιούργησαν και φέτος πολλαπλά προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης. Είναι γνωστό ότι στη σοδειά του 2018 παρατηρήθηκαν εκτεταμένες άμεσες και έμμεσες ζημιές στην παραγωγή του καπνού, οι οποίες πέρα από τη ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ καλύφθηκαν και με την πρόβλεψη για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών μέσω του εν συντομία αποκαλούμενου Κανονισμού “deminimis”.

Η φετινή παραγωγή του καπνού ξεκίνησε ξανά δυσοίωνα, καθώς στην αρχή του καλοκαιριού σημειώθηκαν αρκετές βροχές και καταιγίδες, που είχαν ως αποτέλεσμα την ταχύτατη ανάπτυξη του φυτού. Εν συνεχεία, από τις 9 Αυγούστου μέχρι και σήμερα στην περιοχή της Ξάνθης και ένα κομμάτι της Ροδόπης πνέουν ισχυροί θερμοί άνεμοι, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να «καεί» το 30-40% της δεύτερης και της τρίτης χεριάς. Επισημαίνεται ότι  τα καπνά συλλέγονται σε ομάδες, όπως αποκαλούνται, “χέρια”. Το κάθε “χέρι” κυμαίνεται από 2 – 5 φύλλα για το κάθε φυτό. Σύμφωνα με το Καπνολογικό Ινστιτούτο όλα τα φύλλα πρέπει να συλλέγονται σε 5 – 7 χέρια. Η συλλογή του καπνού αρχίζει 45 – 55 μέρες μετά την φύτευσηκαι 40 – 55 μέρες ανάλογα τις συνθήκες καλλιέργειας και τον αριθμό στρεμμάτων. Συνήθως αρχίζει μέσα Ιουνίου και τελειώνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Η δεύτερη και η τρίτη «χεριά» δε, δίνουν συνήθως την πιο ποιοτική συγκομιδή.

Μέσω του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών της Θράκης και συγκεκριμένα των εκπροσώπων της Ξάνθης ο τοπικός ΕΛΓΑ ενημερώθηκε για το πρόβλημα. Ωστόσο, δεν εξέδωσε πρόσκληση για να προβούν οι καπνοπαραγωγοί σε δηλώσεις ζημιών και συνεπώς δεν αναμένεται να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί για τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Επειδή, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς σε όλους τους τομείς της ζωής αλλά και στην φυτική παραγωγή.

Επειδή,ο τοπικός καπνός τύπου «Μπασμάς» αποτελεί την πιο αρωματική ποικιλία παγκοσμίως και είναι παραδοσιακή καλλιέργεια για την περιοχή της Θράκης, για την οποία και φημίζεται η περιοχή μας.

Επειδή,εξαιτίας της αντικαπνιστικής εκστρατείας της ΕΕ, η καλλιέργεια του καπνού δεν στηρίζεται μέσω καμίας ενίσχυσης, αλλά και ούτε αποζημιώνεται επαρκώς.

Επειδή, ήδη ένα μεγάλο μέρος των καπνοκαλλιεργητών έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες ή αναγκάζονται να παρατήσουν τις καλλιέργειές τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό προς ανεύρεση εποχικής απασχόλησης.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.    Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης για τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους;

2.    Προτίθεστε να στηρίξετε και φέτος τους καπνοπαραγωγούς μέσω της ενίσχυσης του «deminimis», σε συνέχεια της περσινής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

3.    Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε να δημιουργηθεί κάποιο συστηματικό «σχέδιο διάσωσης» της καλλιέργειας του καπνού και δη της ποικιλίας «Μπασμάς» στην Θράκη;