Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και, ενδεχομένως, και του Πρωθυπουργού ο Δήμος Ξάνθης προετοιμάζεται για τον εορτασμό της 100ης επετείου της απελευθέρωσης της Ξάνθης.

Βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι το γεγονός ότι η μαθητική και η στρατιωτική παρέλαση θα διαχωριστούν καθώς η μαθητική θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου και η στρατιωτική, ανήμερα της επετείου, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.

Όπως είναι γνωστό, στην Ξάνθη θα παρελάσει την ημέρα της επετείου η Προεδρική Φρουρά, μετά από αποδοχή του σχετικού αιτήματος του Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη από τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο. Η στρατιωτική παρέλαση θα έχει και άλλες πρωτοτυπίες, με κυριότερη την εμφάνιση εναέριων μέσων όπως τα επιθετικά ελικόπτερα που θα πετάξουν πάνω από την οδό 28ης Οκτωβρίου.

Επίσης στο πλαίσιο του εορτασμού προγραμματίζεται η ανάδειξη ίσως και αναπαράσταση συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων από την ημέρα της απελευθέρωσης, το 1919, όπως η είσοδος της ελληνικής μεραρχίας υπό το Στρατηγό Λεοναρδόπουλο, με επικεφαλής τον ξανθιώτη έφεδρο ανθυπολοχαγό Γαβριήλ Λαδά (μετέπειτα Δήμαρχο) η οποία έφτασε στην πόλη από τα ανατολικά και στάμθευσε στο χώρο της σημερινής Δημοτικής Αγοράς.

Άλλωστε, γίνονται ενέργειες προκειμένου η ιστορική φωτογραφία στο σημείο, η οποία σώζεται, να εκδοθεί ως επετειακό γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ.