Eυκαιρία για γνωριμία, αναγνωριστικές κινήσεις και “ατμόσφαιρα” ήταν η πρώτη Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στο στο ηλεκτρισμένο ή μη κλίμα που θα υπάρχει μεταξύ Τσέπελη και Δημαρχόπουλου. Συνολικά η πρώην δημοτική αρχή ήταν αρκετά μουδιασμένη και κράτησε χαμηλούς τόνους ενώ ο νέος Δήμαρχος, δεν διαφοροποιήθηκε από το γνωστό του ύφος, ήταν αρκετά τυπικός απέναντι σε όλους τους επικεφαλής και απέφυγε οποιαδήποτε πολιτική αιχμή.

Κατά 50% ανανεωμένη η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, 3 από τους νεοεκλεγέντες έχουν υπάρξει και στο παρελθόν δημοτικοί σύμβουλοι, οι Μελισσόπουλος, Τιμούρ, Σαββίδης, που -κατά σύμπτωση- πρωτοεξελέγησαν με τον ίδιο συνδυασμό, αυτόν του Χ. Πούλιου, από το 2006. Μάλιστα, η παράταξη Μελισσόπουλου διαθέτει τους γιους δύο πρώην συμβούλων που εκλέγονταν από τότε μέχρι πρόσφατα, τους Γιώργο Καλογερή και Σινάν Τοπ.

Η ανθρωπογεωγραφία δείχνει κυριαρχία των εκπαιδευτικών έναντι των γιατρών: 5 Δάσκαλοι  και συνολικά 8 εκπαιδευτικοί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τρεις διαθέτουν οι παρατάξεις Μελισσόπουλου – Χατζηθεοδώρου (όλοι) και από έναν συμπολίτευση και μείζονα αντιπολίτευση. Άλλωστε τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν επικεφαλής δάσκαλο.  Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν επίσης και 5 γιατροί.

Στο μπλοκ της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων Δημαρχόπουλου-Μελισσόπουλου-Παπαχρόνη-Χατζηθεοδώρου αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί ή όχι στη συνεδρίαση της άλλης Τετάρτης, όταν και θα ξεκινήσει η στελέχωση των Δ.Σ. των νομικών προσώπων. Πάντως, περισσότερο “διαβασμένος” για ζητήματα της νομοθεσίας και τις διαδικασίες ανάδειξης ήταν ο Σάββας Μελισσόπουλος, στον οποίο απευθύνονταν οι σύμβουλοι και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στο πεδίο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, η εσωστρέφεια, έχει καταστεί προσφιλές θέμα συζήτησης.  Στελέχη του κόμματος διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με τη νομαρχιακή οργάνωση ενώ υπήρξαν και κάποιες δημόσιες αναρτήσεις  που ρωτούν αν λειτουργεί η Νομαρχιακή και ποια είναι τα μέλη της. Καθώς οι παραιτήσεις μελών έχουν φτάσει τις 6 επί συνόλου 11 (και ένας έχει αποστασιοποιηθεί από καιρό) το ερώτημα είναι αν υπήρχαν τόσοι αναπληρωματικοί, εκλεγμένοι το 2017 ώστε να πληρωθούν οι θέσεις.

Ο Γραμματέας σε δήλωσή του στην εφ. “Θράκη” υποστηρίζει ότι όλα βαίνουν καλώς πάντως και ότι οι παραιτήσεις των μισών και πλέον μελών του οργάνου υποβλήθηκαν για προσωπικούς λόγους. Η μία εκδοχή έρχεται απέναντι σε αυτή αρκετών παραιτηθέντων για τους πολιτικούς λόγους που υπαγόρευσαν την αποχώρηση. Ειπώθηκαν άλλωστε όλα (και ειπώθηκαν πολλά) κατά τη συνάντηση του Ιουλίου και το γνωρίζουν όλοι οι παριστάμενοι.

Κατά τα άλλα, τα μέλη της οργάνωσης πληροφορήθηκαν από δήλωση του Γραμματέα στις εφημερίδες ότι προγραμματίζει Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη μέσα στο Σεπτέμβριο. Το ερωτηματικό δεν είναι μόνο ο τρόπος που το έμαθαν αλλά και αν το Οργανωτικό του κόμματος έχει προσδιορίσει κάποια διαδικασία  τόσο νωρίς, χωρίς να έχουν ληφθεί οι κρίσιμες και αναγκαίες αποφάσεις για τη διεύρυνση και την ανασυγκρότησή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική λογική σε μια fast track διαδικασία σε μια Νομαρχιακή ενώ το κόμμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη τον τρόπο που θα κάνει το άνοιγμά του.

Στην Αριστερά οι διαδικασίες -θεωρητικά- έχουν μεγάλη ισχύ και οι συλλογικές αποφάσεις εφαρμόζονται ευλαβικά. Ή όχι; Ας θυμηθούμε τι έλεγε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 19-5-18 για τη στρατηγική των αυτοδιοικητικών εκλογών και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του: Οφείλουμε να μην αγνοήσουμε ξανά τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης, την ανάγκη συνεχών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο διαμέσου ευρύτερων αυτοδιοικητικών σχημάτων, την ανάδειξη στελεχών -όχι μόνο με βάση την πολιτική τους συγκρότηση και κομματική τους ένταξη, αλλά και με βάση την ενεργοποίησή τους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων….. Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές «καθαρότητας» και «καταγραφής» που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας…..Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, η πορεία προς αυτές και τα αποτελέσματά τους μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της προώθησης βημάτων για ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές συγκλίσεις μεταξύ κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων, μέσα από τα κατάλληλα, κάθε φορά, πρόσωπα και τις πλέον κατάλληλες πρακτικές.

Γενικά μιλώντας πάντως στην πολιτική καλό είναι , ακόμη και για όσους νεόκοπους ανακαλύπτουν την πολιτική σε ώριμη ηλικία, να γνωρίζουν ότι απευθυνόμαστε πολιτικά και απαντούμε πολιτικά. Γιατί αλλιώς μπαίνουμε σε επικίνδυνες περιοχές…