Με ένα πρωτόγνωρο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι τις τελευταίες μέρες οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τον περιφερειακό δρόμο από την Αστυνομική Σχολή προς τη Χρύσα. Όπως διαπίστωσαν η νησίδα σε ένα σημείο του δρόμου ξηλώθηκε και  καλύφθηκε με τσιμέντο στο επίπεδο της ασφάλτου. Η ανεξήγητη εξαφάνιση της νησίδας της οδού Ιπποκράτους, κατά τις τελευταίες μέρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν έμεινε ασχολίαστη καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε ένα δρόμο με μεγάλες ταχύτητες και χωρίς την παραμικρή σήμανση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από η δημιουργία ενός κόμβου  “στη μέση του πουθενά” είναι πολλά: Κυρίως, αν η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών γνωρίζει για αυτό το έργο ή όχι, από ποιους εκτελέστηκε και αν ήταν προσωπικού του Δήμου ή εργολάβου, ποιος ήταν ο προϋπολογισμός του έργου και πόσο ξοδεύτηκαν, κυρίως αν υπάρχει κάποια μελέτη που να προβλέπει τη δημιουργία κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο και ποιος επέβλεψε την κατασκευή.

Εντυπωσιακή φαίνεται ότι είναι η δυσανεξία της… εναπομείνασας Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι αυτοί σπεύδουν να υπερασπιστούν αμέσως το Γραμματέα και να κατηγορήσουν τη στήλη είναι … το σύστημα Αλ. Κοντού. Αυτό, αν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξει. Αν λοιπόν όλα αυτά δεν καταγράφονται και δεν μπαίνουν στη βάσανο της κριτικής, οι προσωπικές στρατηγικές θα συνεχίζονται, κάποιοι θα καπηλεύονται τις νίκες των άλλων και κάποιοι θα τις προσωπικές τους ήττες στο σύνολο.

Επίσης, από κάποιους αμφισβητήθηκε η άποψη της στήλης ότι ο τοπικός τύπος στην Ξάνθη υπήρξε πολύ επιεικής με το ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρόνια της “ενηλικίωσης”. Προς επίρρωση τούτου, ας αναλογιστεί κανείς τι θα είχε συμβεί σε κάθε άλλη περίπτωση που ο Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος κατέβαινε υποψήφιος Δήμαρχος, αρνούμενος να παραιτηθεί από το κομματικό αξίωμα, αποτύγχανε, απουσίαζε από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του κόμματος και επανερχόταν εμφανιζόμενος ως ο επικεφαλής μιας οργάνωσης που ουσιαστικά έχει παραιτηθεί και είναι ανενεργή, για να μιλήσει για …διεύρυνση.

Με ρεαλιστικούς όρους, αν αυτό είχε συμβεί σε άλλο κόμμα εξουσίας, θα είχαν πέσει τα τσιμέντα ! Άλλωστε, οι κατέχοντες αξιώματα έρχονται και παρέρχονται, οι δημοσιογράφοι και ο Τύπος είναι πάντα εκεί και καταγράφουν τις διαδοχικές εναλλαγές έχοντας δει πολλές φορές το ίδιο έργο. Οι νεόκοποι παράγοντες οφείλουν να εμπεδώσουν ότι η εξουσία είναι συνυφασμένη με την κριτική (για το καλό της) και αυτό πρέπει να το θυμούνται όταν ενοχλούνται …

Η συνεργασία Τσιτιρίδη-Τσολακίδη στα Άβδηρα είναι η πρώτη που καταγράφεται στα αυτοδιοικητικά χρονικά της περιοχής και φυσικά η πρώτη μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους. Εκ πρώτης όψεως οι όροι που τίθενται είναι σαφείς, όπως ενδεχομένως και οι διακριτές πολιτικές διαφορές που παραμένουν, άρα κινείται σε ορθολογική πολιτική βάση.

Υπάρχει όμως και αυτοί που θα αισθανθούν άβολα: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νομαρχιακή του που στις δημοτικές εκλογές είχε δώσει χρίσμα στην παράταξη Τσολακίδη ενώ, σε άλλες περιπτώσεις καταφέρθηκε με μανία εναντίον άλλων κινήσεων προτάσσοντας θέματα ιδεολογικής καθαρότητας…. Κοινώς φέρνει στην επιφάνεια εσωκομματικές διαμάχες που απασχόλησαν το κόμμα πριν μερικούς μήνες.

Σε επίπεδο φημολογίας κινείται για την ώρα η υπόθεση της πιθανής φιλοξενίας προσφύγων στο ανενεργό στρατόπεδο της Σταυρούπολης. Πάντως αν κάτι τέτοιο γίνει επίσημο, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο κυβερνητικό “στρατόπεδο”. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη φημολογία -και μόνο φημολογία- επί ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πολύ συγκεκριμένους πολίτες σε Σταυρούπολη και Ξάνθη που ήταν έτοιμοι για “μάχες”. Επισήμως, όμως, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο για την ώρα.

Είναι η εποχή όμως που η κυβέρνηση, γενικότερα, θα βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση, λόγω της μικροκομματικής προσέγγισης με την οποία αντιμετώπισε τόσα χρόνια το προσφυγικό υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στο …ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Τώρα καλείται να διαχειριστεί ένα πραγματικό και οξύ πρόβλημα αλλά και να αντιμετωπίσει τα στελέχη της ΝΔ που πρωταγωνιστούσαν στις αντιδράσεις, σε κάθε περιοχή που έπρεπε να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο νυν Πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου του απέναντι στην Ευρώπη και μεταχειρίζεται πανομοιότυπη ρητορική με αυτή που χρησιμοποιούσε ο Τσίπρας όταν αναφερόταν στην ευρωπαϊκή ευθύνη διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ καθώς και την αναγκαία αλληλεγγύη και ισοκατανομή των βαρών του προσφυγικού. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι υπήρξε ενόχληση του Μαξίμου για τη διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ έναντι των Τούρκων, καθώς μετέτρεψε μια ευρω-τουρκική διαφορά σε διμερές ζήτημα. Από τη θεωρία στην πράξη, υπάρχει διαφορά.