Στην κατάμεστη πλατεία Μητροπόλεως δόθηκε για άλλη μια χρονιά η επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης.

Η συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου με την Πίτσα Παπαδοπούλου και το Γιάννη Σαββιδάκη, άνοιξε τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του φετινού θεσμού στην κεντρική σκηνή ενώ η εναλλακτική σκηνή και τα στέκια των συλλόγων έχουν τις δικές τους ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης έγινε και η επίσημη αλλαγή σκυτάλης καθώς από τα μεσάνυχτα ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, άνοιξε την εκδήλωση με την ομιλία του και αμέσως μετά κάλεσε στο βήμα το νέο Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος έκανε τη δική του εναρκτήρια ομιλία για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια των εκθέσεων που γίνονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Ξάνθης.

Αναλυτικά η ομιλία του νέου Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη, στην τελετή έναρξης:

Σεβασμιότατε, κύριε δήμαρχε, επίσημοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί φιλοξενούμενοι στην πόλη μας,

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον κ. Δημαρχόπουλο για την ευγενική του πρόταση να απευθύνω χαιρετισμό μιας και βρισκόμαστε χρονικά εντός της δικής του θητείας.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να σας καλωσορίσω όλους και φέτος στις γιορτές της παλιάς μας πόλης και εύχομαι το πρόγραμμα των γιορτών να ικανοποιήσει τις πολιτιστικές και πνευματικές αναζητήσεις όλων.

Φίλες και φίλοι,

Όλοι γνωρίζουν πόσο επικίνδυνες είναι οι λέξεις και πόσο σπουδαία είναι η  μνήμη. Σ’ εμάς έλαχε να κληρονομήσουμε αλλά και να κληροδοτήσουμε την Παράδοση της παλιάς πόλης. Γι αυτό θα χρησιμοποιήσω την φράση του Κ.Ν.Παπανικολάου , που για τον όρο αυτό αναφέρει «Παράδοση σημαίνει: δίνω στα χέρια κάποιου…. εμπιστεύομαι κάτι σε κάποιον, επιτρέπω….»

Έτσι κάτω από το βάρος αυτών των ευθυνών και με υπολογισμένες όλες τις δυσκολίες, θέλουμε η παλιά μας πόλη να είναι η αφετηρία για ένα δημιουργικό παρόν και μέλλον.

Σ’ αυτήν, υπάρχουν και συνεχίζουν να καταγράφονται ανεξάντλητες γνώσεις –εμπειρίες-αξίες-ήθη και έθιμα-τέχνη -επιστήμη- πολιτισμός..

Είναι ένα ζωντανό  κομμάτι της πόλης μας που η εξέλιξη της κοινωνίας και η αλματώδης τεχνολογία τ’ άφηνε πίσω, ενώ θα έπρεπε να γίνει όργανο στοχασμού, στολίδι που θα το φοράμε καθημερινώς και όχι εξοπλισμός μιας κρίσιμης στιγμής.

Φίλες και φίλοι,

Αυτός ήταν ο πρόλογός μου στο πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης, δυο χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού, το 1991.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο εμπνευστής και οραματιστής των γιορτών ήταν ο αείμνηστος  Φίλιππος Αμοιρίδης και σε μένα  έλαχε η τιμή να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, υπηρετώντας την 1η θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και υπερήφανος, που από τη θέση του δημάρχου σήμερα, μπορώ, αποτιμώντας τα αποτελέσματα του δειλού αλλά μεγαλόπνοου εγχειρήματος- στα μάτια μας τότε –‘των γιορτών παλιάς πόλης’, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να πω,  πως ο στόχος επιτεύχθηκε!

Πέρασε πολύς καιρός και φτάσαμε σήμερα να καμαρώνουμε που οι γιορτές καθιερώθηκαν και θεσμοθετήθηκαν ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός!!! Καμαρώνουμε να λένε οι επισκέπτες μας « τι ωραία πόλη, τι στολίδι..!!» Αυτός ήταν και ο στόχος! Η εξωστρέφεια!! Χάρη στο «κοινό μυστικό» που όλοι στην πόλη γνωρίζουμε, τη μαζική συμμετοχή όλων εσάς των πολιτών, όχι ως απλών θεατών αλλά ως ενεργών συνδιοργανωτών, όλων εσάς που αγκαλιάσατε και κάνατε το θεσμό δικό σας. Όπως επίσης και των οργανωμένων πολιτιστικών συλλόγων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά  των γιορτών!

Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια, θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των οικιών και τα αποκατεστημένα διατηρητέα κτίρια, νοιώθουμε πλούσιοι γι αυτήν την κληρονομιά. Την κληρονομιά που δεν έπρεπε και δεν πρέπει να χαθεί. Οφείλουμε σεβασμό και αγάπη στην Παλιά μας πόλη! Μια παλιά πόλη που είναι ζωντανή, που λειτουργεί, που πλανεύει, που μαζεύει κάθε τέτοια εποχή τους ανθρώπους μέσα της, την καλόγουστη, το στολίδι μας!!!!

Το στολίδι που ως Δήμος θα συνεχίζουμε να διαφυλάττουμε ως  «κόρη οφθαλμού», για να χαίρονται οι Ξανθιώτες και ιδιαίτερα οι νέοι μας αυτή την «ευλογία».

Σας ευχαριστώ πολύ