Επιστροφή για τη στήλη μετά την καλοκαιρινή ραστώνη

Την Κυριακή ορκίζεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης και φαίνεται ότι ο νέος Δήμαρχος θα είναι ο πιο τυχερός όλων όσων πέρασαν από το αξίωμα. Αν και οι αμφιβολίες για την κυβερνησιμότητα των Δήμων καθώς και τη δυνατότητα συνεργασιών ήταν πολλές, τελικά μετά τις  τροποποιήσεις της νέας κυβέρνησης στον Κλεισθένη, θα μπορεί να διοικήσει χωρίς να ανησυχεί γα την έλλειψη πλειοψηφίας στην ολομέλεια του Δημ. Συμβουλίου.

Και είναι τυχερός γιατί διαθέτει 10 δημοτικούς συμβούλους για 10 θέσεις ευθύνης. Δηλαδή, θα ικανοποιήσει όλα τα μέλη της παράταξής του χωρίς “γκρίνιες” και με ορίζοντα τετραετίας για όλους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης ο νέος Δήμαρχος, σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού, θα διατηρήσει ο ίδιος τη θέση του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης, η οποία είναι η μοναδική άμισθη.

Την ώρα που στη ΝΔ μοιράζουν θέσεις και διαθέσιμα αξιώματα για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η αναμενόμενη εσωστρέφεια. Η διαδικασία του -αναγκαίου- ανοίγματος του κόμματος και διεύρυνσης δημιουργεί ενόχληση σε κάποιους ενώ, όπως είναι λογικό, τοπικά υπάρχει και η -επίσης αναγκαία- αυτοκριτική και αποτίμηση του αποτελέσματος, που δεν είναι ανέφελη.

Δύο είναι το συμπεράσματα για το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν:  Όταν ένα κόμμα και οι άνθρωποί του αναρριχώνται στην εξουσία και απολαμβάνουν και τα οφέλη της, θα πρέπει να μάθουν ότι υπάρχει και η κριτική και να μην ασχημονούν ενάντια σε όποιον την ασκεί. Όταν ένα κόμμα είναι φανερό ότι δεν έχει κοινωνική αναφορά και ο αρχηγός του δίνει το σύνθημα της “διεύρυνσης”, οι τελευταίοι που πρέπει να μιλήσουν για αυτή, είναι οι υπαίτιοι της περιχαράκωσης του κόμματος, που είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Τοπικά και πανελλαδικά…

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου έπληξε ιδιαίτερα την Ξάνθη, με αρκετά κρούσματα και μια νεκρή γυναίκα μέχρι στιγμής. Είναι ένας ιός που συνδυάζεται άμεσα με την καταπολέμηση των κουνουπιών, που ταλαιπωρεί την Ξάνθη. Για την ώρα όμως η αντιμετώπιση της κοινωνίας και του Τύπου είναι μετριοπαθής και αυτή είναι μια ενδεδειγμένη προσέγγιση.

Το γεγονός ότι κάποτε, πριν από λίγα χρόνια, ακριβώς για τα ίδια δύο ζητήματα, τον ιό και τα κουνούπια, κάποιοι (όχι ο νυν Αντιπεριφερειάρχης) σήκωναν τη σημαία της επανάστασης, έκαναν μηνύσεις και κινδυνολογούσαν ασύστολα, δεν μπορεί να ξεχαστεί και προφανώς ενείχε ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα. Όμως η σωστή αντίδραση είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα και όχι αυτή του παρελθόντος.

Ο Κώστας Ζαγναφέρης από την πλευρά του, διοργανώνει μια άτυπη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο Χατζιδάκειο, για όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του αυτή την πενταετία. Είτε κάποιος συμφωνεί με τις πολιτικές απόψεις και το έργο του απερχόμενου αντιπεριφερειάρχη, είτε διαφωνεί, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι κινήθηκε με χαμηλούς τόνους και απέφυγε κάθε ένταση και κόντρα, αυτά τα 5 χρόνια.

Στη λήξη της θητείας του δέχεται μια επερώτηση από το Μιχάλη Αμοιρίδη για τον κάθετο άξονα Ξάνθης-Συνόρων και την πορεία υλοποίησής του. Αν και πρόκειται για έργο της κεντρικής κυβέρνησης, υπήρξε μεγάλο το ενδιαφέρον του καθώς είναι κομβικής σημασίας για την Ξάνθη. Μάλιστα, στο κείμενο της ερώτησης υπάρχει και ένα ερώτημα για τη δέσμευση 40,5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των επόμενων τμημάτων.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Κ. Ζαγναφέρης είχε φροντίσει, όταν είχε ανακοινωθεί, να ζητήσει ενημέρωση από τον τότε Υφυπουργό Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη για το σκοπό της δέσμευσης των χρημάτων και τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν.

Μέσα στον πανικό των Eθνικών Eκλογών, πέρασε απαρατήρητο ότι έχει επίσης ενταχθεί για χρηματοδότηση μέσω της ΕΓΝΑΤΙΆΣ ΑΕ. η μελέτη της Ανατολικής Παράκαμψης Ξάνθης και τη σύνδεσης του κάθετου άξονα με την Εγνατία. Εκκρεμούσε για 10 χρόνια αλλά πλέον κλείνει τη μοναδική μελετητική εκκρεμότητα του κάθετου άξονα.

Πάντως, όποια πολιτική τοποθέτηση και αν έχει κάποιος, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί τις τελευταίες μέρες είναι το φιάσκο με τη Σαμοθράκη και το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός και η τοπική οικονομία. Η κυβέρνηση μάλλον υποτίμησε το πρόβλημα και πιάστηκε στον ύπνο, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη φθορά από ένα ζήτημα που ήθελε απλώς μια σοβαρή αντιμετώπιση. Μάλιστα η απόπειρα επικοινωνιακής αντεπίθεσης μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα.