Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ TOP NEWS Τα αρχεία της FRONTEX επιβεβαιώνουν κακοποιήσεις και επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Τα αρχεία της FRONTEX επιβεβαιώνουν κακοποιήσεις και επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Γιώργος Τσιάκαλος

Εδώ και χρόνια έρχονται στη δημοσιότητα καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στον Έβρο, για κακοποιήσεις από αστυνομικούς και για τη δραστηριότητα μασκοφόρων που ξυλοκοπούν, βασανίζουν και περνούν παράνομα και με τη βία πρόσφυγες στην Τουρκία.

Κάποιοι από εμάς γνωρίζαμε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μιλούσαμε γι’ αυτές. Οι υπεύθυνοι/ες υπουργοί αρκούνταν να δηλώνουν ότι όλα είναι καλά και νόμιμα στα σύνορα ή «αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα». Ίδια ακριβώς απάντηση έδιναν οι συνάδελφοί τους σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Έτσι, οι άνθρωποι που βασανίζονταν και στερούνταν τα δικαιώματα που τους παρέχουν οι διεθνείς συμβάσεις και οι νόμοι της δικής μας χώρας, προσβάλλονταν για άλλη μια φορά: ψεύτες αυτοί, ειλικρινείς οι βασανιστές τους. Όμως από χθες τα πράγματα άλλαξαν.

Χθες η πολιτική εκπομπή REPORT της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας παρουσίασε ντοκουμέντα (εκθέσεις, μέιλ, αναφορές, αλληλογραφία) από τα αρχεία της FRONTEX, από τα οποία επιβεβαιώνονται όχι μόνον όλες οι περιπτώσεις που είχαν καταγγελθεί αλλά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός άλλων, άγνωστων μέχρι τώρα.

Το συμπέρασμα: οι κακοποιήσεις και οι επαναπροωθήσεις αποτελούν «κανονικότητα» και ρουτίνα, όχι εξαίρεση.

Τα αρχεία αφορούν την περίοδο 2015 έως 2019 και κυρίως τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία και Ουγγαρία.

Δυνατή έγινε η αποκάλυψη καθώς μία ομάδα δημοσιογράφων από την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες να κάνει χρήση του Κανονισμού EG 1049/2001 της ΕΕ, που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των ευρωπαϊκών οργανισμών.

Δηλαδή, τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη συνεργασία του REPORT, της Guardian και του Correctiv είναι επίσημα στοιχεία που δεν επιδέχονται διάψευση. Βέβαια, παρόλα αυτά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αυτά δεν γίνονται στη Βουλγαρία».

Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων που προέκυψαν από την έρευνα δεν είναι -μέχρι τώρα- τόσο η αποκάλυψη όσων συμβαίνουν στα σύνορα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας όσο η συμπεριφορά της FRONTEX, που επίσημα διατείνεται ότι προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της Ευρώπης.

Το συμπέρασμα των ερευνών είναι: η FRONTEX συστηματικά καταγράφει και αξιολογεί ως παράνομα και απαράδεκτα τα γεγονότα, όμως τα αποδέχεται επειδή «την ευθύνη την έχουν τα κράτη-μέλη».

Στη δε Μεσόγειο ακόμη πιο «δραστική» είναι η αντίδρασή της: φροντίζει να βρίσκεται εκτός της ζώνης των ναυαγίων ώστε να μην είναι υποχρεωμένη να συμβάλει στη διάσωση των ναυαγών, κάτι που προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Και επειδή όμως η αποστολή της είναι να παρακολουθεί όλες τις μεταναστευτικές ροές, επιλέγει πια να το κάνει μέσω drones, καθώς η παρακολούθηση ενός ναυαγίου μέσω ιπτάμενων αντικειμένων δεν συνεπάγεται τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το διεθνές ναυτικό δίκαιο!

Έτσι μπορεί να αντιληφθεί κανείς την πρόσφατη επιλογή ενός Zeppelin ως φρουρού του δικού μας Ανατολικού Αιγαίου: τώρα πια θα καταγράφεται ο πνιγμός των προσφύγων χωρίς την υποχρέωση να ειδοποιείται το λιμεναρχείο για να τους σώσει.

Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν από το 2015 έως σήμερα στον Έβρο (όπως συνέβαινε και πριν το 2015 αν και σε μικρότερο βαθμό επειδή μικρότεροι ήταν οι αριθμοί των ανθρώπων, και όχι από μασκοφόρους αλλά από τον στρατό).

Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, αν το επιτρέψουμε.

Δική μας η είναι η απόφαση για το τι θα συμβαίνει στον Έβρο και στο Αιγαίο. Και, παρόλο που θρήνησα ακόμη και θανάτους στον Έβρο, επιμένω να πιστεύω ότι η Ανθρωπιά θα νικήσει τη βαρβαρότητα.

Πηγές

Η εκπομπή της Γερμανικής τηλεόρασης
Το κείμενο της εκπομπής
Δημοσίευμα του Guardian