Aπίστευτη είναι η ταλαιπωρία για εκατοντάδες επισκέπτες στο νησί της Σαμοθράκης, το οποίο έμεινε αρκετές ημέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ, όπως καταγγέλλουν πολίτες, και οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με καταγγελία πολίτη στην Εφημερίδα των Συντακτών το βράδυ της Τετάρτης, η ταλαιπωρία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς, από τη στιγμή που έφτασε στο λιμάνι το καταμαράν «Andros Jet», επικράτησε ένας πανικός χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη οργάνωση για να εξυπηρετήσει τους συγκεντρωμένους και να τους οδηγήσει ομαλά εντός του πλοίου.

Η μπουκαπόρτα «φράκαρε» από τον κόσμο, όπως καταγράφεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η efsyn.gr, ενώ δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση προς εκείνους που είχαν αμάξια για το εάν πρέπει να προμηθευτούν εισιτήρια, εάν πρέπει να περιμένουν μέσα στα οχήματά τους κλπ.

Περίπου στις 4 τα ξημερώματα υπήρξε ενημέρωση πως δεν μπορούν να μπουν άλλα άτομα στο πλοίο και επικράτησε εκ νέου εκνευρισμός.

Πολίτες καταγγέλλουν πως υπάρχουν μικρά παιδιά που κοιμούνται ήδη εδώ και αρκετές ημέρες στο λιμάνι, ενώ δεν έχει υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα για την παροχή τροφίμων. Σύμφωνα με την καταγγελία ο δήμος έκανε μία μικρή διανομή, όμως οι περισσότεροι παραμένουν στο σημείο ταλαιπωρημένοι.

Καταγγέλλεται, ακόμη, ότι το εισιτήριο που καλούνται να πληρώσουν για να μπουν στο πλοίο είναι αρκετά πιο ακριβό από το αντίτιμο που υπήρχε στα «κανονικά» πλοία της γραμμής.

Τη νύχτα οι Αρχές του λιμανιού υποσχέθηκαν στους συγκεντρωμένους πως θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση για το πρωινό δρομολόγιο, το οποίο αναμένεται να φθάσει περίπου στις 10 το πρωί, τοποθετώντας τα απαραίτητα διαχωριστικά, όμως προς το παρόν στο λιμάνι υπάρχει μία ατελείωτη ουρά από οχήματα και ανθρώπους.

Χθες ανακοινώθηκε πως το καταμαράν «Andros Jet» σπεύδει για να συνδράμει στην αποσυμφόρηση του νησιού, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε τα δρομολόγια του πλοίου έως και την Παρασκευή

Η ένταση κατά τον απόπλου του Anax, που έφυγε μισοάδειο

Το οχηματαγωγό πλοίο «Anax»,  έφτασε την  Τετάρτη στην Σαμοθράκη με σκοπό να απεγκλωβίσει τα δεκάδες αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο νησί μετά από τον πολυήμερο αποκλεισμό. Και όντως έκανε τα πρώτα δύο δρομολόγια, ένα το πρωί και ένα στις 16:00 το απόγευμα.

Στο τελευταίο δρομολόγιο της Τετάρτης, κάποιοι επιβάτες που βρίσκονται στο λιμάνι της Σαμοθράκης περιμένοντας το ANDROS JET εκμεταλλευόμενοι το black out στο λιμάνι της Καμαριώτισσας,  επιχείρησαν να ανέβουν στο  οχηματαγωγό «Anax» παρά τις αντίθετες εντολές του καπετάνιου. Τότε ξέσπασε άγριος καβγάς μεταξύ μελών του πληρώματος του πλοίου και ορισμένων επιβατών, με αποτέλεσμα το Αnax να αναχωρήσει παρατώντας τους πάντες σύξυλους, έχοντας φορτώσει μόνο 15 ΙΧ.

Επιβάτες καταγγέλλουν στο empisteutiko.gr των Σερρών οτι το πλήρωμα του πλοίου τους έσπρωξε από τον καταπέλτη του πλοίου με κίνδυνο της ζωής τους. Πάνω στον καταπέλτη βρισκόταν και ένας άνδρας του λιμενικού σώματος που πήδηξε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Άτομο πάνω στο πλοίο έκανες άσεμνες και προκλητικές χειρονομίες προς το συγκεντρωμένο πλήθος με αποτέλεσμα να δεχθεί βροχή από αντικείμενα.

Το βίντεο του empisteutiko.gr των Σερρών είναι ενδεικτικό της κατάστασης:

To αλαλούμ με τα πλοία

Να σημειωθεί ότι το οχηματαγωγό Anax το ναύλωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, μετά από αίτημα του δήμου Σαμοθράκης, ώστε το πλοίο να πραγματοποιεί  για 5 ημέρες καθημερινά 4 δρομολόγια, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στο νησί.

Στη Σαμοθράκη έφτασε το βράδυ της Τετάρτης τελικά το Αndros jet, που ωστόσο έχει ανακοινώσει  δρομολόγια μόνο μέχρι την Παρασκευή καθώς από εκεί και πέρα κανένας δεν φαίνεται να γνωρίζει τι θα γίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι απών με αποτέλεσμα τις εικόνες που ρεζιλεύουν την χώρα στο εξωτερικό στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και πλήττουν κατάφωρα τον τουρισμό. Επισημαίνεται ότι για την διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, προσέτρεξε μόνο η Περιφέρεια διαθέτοντας 10.000 ευρώ για την ανακούφιση των επισκεπτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί. Κάτοικοι, δήμαρχος και επαγγελματίες βρέθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να διαχειριστούν μια κατάσταση που εκτείνεται πολύ πέρα των δυνατοτήτων τους.

Καταγγελίες για αισχροκέρδεια και άδεια ράφια

Αρκετοί καταγγέλουν την αισχροκέρδεια, αφού το εισιτήριο για αυτοκίνητο από τη Σαμοθράκη προς την Αλεξανδρούπολη έφτασε στα 75 ευρώ. Την ίδια ώρα τα άδια ράφεια των καταστημάτων, υπενθυμίζουν την ακραία κατάσταση στην οποία έφτασε το νησί και η τοπική οικονομία.

Πληροφορίες από Efsyn.gr, left.gr, empisteutiko.gr, AΠΕ_ΜΠΕ, Twitter