SUNLIGHT: Ένας εθνικός πρωταθλητής της απασχόλησης

Την τελευταία δεκαετία ως νούμερο ένα «εξαγώγιμο προϊόν» της Ελλάδας αναδείχθηκε –δυστυχώς– το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Το φαινόμενο της μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) υπολογίζεται ότι κοστίζει ετησίως στην Ελλάδα 12 δισ. ευρώ (Endeavor, 2017). Το δε κόστος της «διαρροής πολύτιμων εγκεφάλων» στο εξωτερικό (σ.σ. πρόκειται για στελέχη υψηλής εξειδίκευσης, αφού 7 στους 10 διαθέτουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο) είναι σημαντικό σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και υπονομεύει την προσπάθεια για εθνική ανάκαμψη.

Μία από τις εταιρείες που τόσο διαχρονικά, όσο και ειδικά στα χρόνια της κρίσης έχει βάλει ανάχωμα στο κύμα φυγής νέων ταλέντων από την Ελλάδα είναι η SUNLIGHT του Ομίλου Olympia. Η εταιρεία, με παγκόσμια παρουσία στον τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων ενέργειας, ειδικεύεται σε ένα καθ’ όλα καινοτόμο αντικείμενο: την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάθεση μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και καταναλωτικές εφαρμογές, καθώς και εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.

Η βιομηχανική μονάδα της SUNLIGHT στην ακριτική Θράκη, με εξαγωγές σε 100 χώρες του κόσμου και έχοντας καταφέρει να αναδειχθεί στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών, λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους νέους  Έλληνες που θέλουν να χτίσουν το μέλλον τους στην ίδια τους τη χώρα. Και το κάνουν στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, για λογαριασμό μιας ελληνικής εταιρείας με διεθνή εμβέλεια και βιώσιμες αναπτυξιακές προοπτικές, που εξελίσσεται σε βασικό προμηθευτή της παγκόσμιας βιομηχανίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα η SUNLIGHT διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά μπαταριών μολύβδου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs), διατηρώντας μερίδιο που πλησιάζει το 10% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο υπερσύγχρονο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί, πτυχιούχοι μηχανικοί σχεδιάζουν και αναπτύσσουν υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας προϊόντα made in Greece. Ενέργεια από αυτά τα προϊόντα, που παράγουν οι 945 εργαζόμενοι της SUNLIGHT στην Ξάνθη, παίρνει όλος ο πλανήτης: από την πίστα της Φόρμουλα 1 στο Άμπου Ντάμπι μέχρι το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας και το Μουσείο Ακρόπολης.

Η SUNLIGHT αποτελεί ένα πραγματικό case study για το πώς μια ελληνική επιχείρηση μπορεί να κατακτήσει παγκόσμιες κορυφές, αξιοποιώντας το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία του για να παραγάγει καινοτόμα προϊόντα, ικανά να επικρατήσουν του διεθνούς ανταγωνισμού. Η εταιρεία υλοποιεί διαχρονικά σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη (R&D), γεγονός που επιτρέπει την παραγωγή πραγματικά καινοτόμων προϊόντων, διεθνώς αναγνωρισμένων.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η σειρά μπαταριών λιθίου, Li.ON FORCE, η πρώτη σειρά «έξυπνων μπαταριών» λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης. Η σειρά Li.ON FORCE, διά χειρός SUNLIGHT, ενσωματώνει εφαρμογές smart factory, καθώς παρέχει την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία GLocal (real time παρακολούθηση μέσω Cloud) και διαφοροποιείται από οποιοδήποτε άλλο προϊόν σε επίπεδο ασφάλειας, κατασκευής, ευχρηστίας, αλλά και επιδόσεων.

Σύμφωνα με όλες τις σχετικές με το brain drain έρευνες, το υψηλής εξειδίκευσης ελληνικό δυναμικό γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα πιο σταθερό περιβάλλον, καθώς βλέπει στη χώρα μας την απουσία προοπτικής για επαγγελματική εξέλιξη, την απουσία επενδύσεων και την έλλειψη ευρύτερου αναπτυξιακού πλάνου. Ακριβώς αυτά που αναζητούν τα δυναμικά μυαλά εκτός Ελλάδας παρέχει
η SUNLIGHT εντός συνόρων, προσφέροντας στους νέους Έλληνες επιστήμονες και στο εξειδικευμένο προσωπικό της ένα εργασιακό περιβάλλον σε μια εταιρεία που διακρίνεται για την επιχειρηματική της κινητικότητα, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία.

To προηγμένο R&D της SUNLIGHT έχει brain gain effect

Τα τελευταία χρόνια, η SUNLIGHT επενδύει συστηματικά στη διεύρυνση της εξειδικευμένης παραγωγής, με την προσθήκη νέων, καινοτόμων προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό της, στην επέκταση του δικτύου της εντός και εκτός Ελλάδας και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικής των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεών της. Σε επίπεδο επενδύσεων, αν και εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάνοντας πράξη την αρχή της κυκλικής οικονομίας, η SUNLIGHT δημιούργησε το 2015, στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, τη SUNLIGHT Recycling, την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη.

Οι αδιάλειπτες επενδύσεις σε παραγωγικές δομές μεταφράζονται σε συνεχείς προσλήψεις. Τους τελευταίους μήνες, στο υφιστάμενο, απολύτως εξειδικευμένο και καλά εκπαιδευμένο δυναμικό με δεξιότητες στον τομέα της κατασκευής μπαταριών μολύβδου αναμένεται να προστεθούν 100 νέες θέσεις εργασίας.
Μάλιστα, η υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της SUNLIGHT αναγνωρίζεται και σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι επιστήμονες και εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου επισκέπτονται το εργοστάσιο, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ενώ το εξειδικευμένο τμήμα R&D, στο πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, συνεργάζεται και με άλλα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Οι εξαγωγές και η συμβολή  στο ΑΕΠ του νομού

Η προσπάθεια της SUNLIGHT αποφέρει, ταυτόχρονα, ένα μεγάλο εθνικό πρόσημο σε μια περιοχή που τις τελευταίες δεκαετίες γνώρισε καθολική αποβιομηχάνιση. Η επιχείρηση είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του νομού, μετά το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι απασχολούμενοι στον Όμιλο αντιστοιχούν στο 3,5% του συνόλου των εργαζομένων της μεταποίησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η δε άμεση και έμμεση επίδραση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αφορά πάνω από 5.100 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Σε οικονομικούς όρους, η λειτουργία της SUNLIGHT στην Ξάνθη συμβάλλει στο 15% του ΑΕΠ του νομού Ξάνθης, ενώ τα εξαγόμενα προϊόντα της αντιστοιχούν επίσης στο 15% των εξαγωγών του ίδιου νομού.

Μπορεί η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα να συνεχίζεται, τροφοδοτούμενη από το οικονομικό περιβάλλον και την αντίληψη για αναξιοκρατία στη χώρα, ωστόσο εταιρείες όπως η SUNLIGHT δείχνουν τον δρόμο για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και δίνουν ένα απτό παράδειγμα για το πώς το brain drain μπορεί να εξελιχθεί σε brain gain, συμβάλλοντας στο να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ