Με δυο καταξιωμένους καλλιτέχνες , το μουσικό αποτύπωμα των οποίων παραμένει -και θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια-  ανεξίτηλο στο μουσικό στερέωμα της χώρας, το Γιώργο Χατζηνάσιο και το Μίμη Πλέσσα, ‘σφραγίζει’ το φετινό Αύγουστο, η Π.Ε. Ξάνθης στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους και του 5ου  Φεστιβάλ VIA EGNATIA, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης.

Η επιλογή καλλιτεχνών αυτού του μεγέθους –σ.σ: πέρυσι φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ VIA EGNATIA, ο Σταύρος Ξαρχάκος-  μόνο τυχαία δεν είναι, εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης καθώς καλλιτέχνες αυτής της εμβέλειας προσδίδουν αναγνώριση και γενική αποδοχή στους πολιτιστικούς θεσμούς της περιφέρειας και συνάμα  μας τιμούν αλλά και τους τιμούμε.

Στόχος και των δυο φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του φυσικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, η προσέλκυση επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας αλλά , φυσικά, και η ψυχαγωγία των Ξανθιωτών.

Ο κ. Ζαγναφέρης κάλεσε τους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους που ξεκινούν την Παρασκευή 2 Αυγούστου με τη συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου, στις 21:00, στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων – σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης-  και συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Αυγούστου, με το ναυτικό περίπλου της παραλίας της Ξάνθης με ιστιοπλοϊκά σκάφη με εκκίνηση από το λιμάνι των Αβδήρων στις 9:00 το πρωί (τηλ. για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες : 25413 50143).

Το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου πια φεστιβάλ VIA EGNATIA, που πρωτοξεκίνησε ο αείμνηστος Γ.Παυλίδης, η συναυλία με το Μίμη Πλέσσα στο Λημνίο και ακόμη πλήθος εκδηλώσεων όπως θεατρική παράσταση, προβολή κινηματογραφικής ταινίας και τουρνουά σκάκι σε συνεργασία με τον Σκακιστικό όμιλο Ξάνθης. Σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα για το σύνολο των εκδηλώσεων .

Η είσοδος για το κοινό και στα δυο φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Η Π.Ε Ξάνθης θα εκδώσει ένα μοναδικό βιβλίο του Πέτρου Γεωργαντζή στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης 

Μια μοναδική εργασία 320 σελίδων , εμπλουτισμένη με πάνω από 40 ανέκδοτα  μέχρι σήμερα διπλωματικά έγγραφα που φωτίζουν όσα διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας από το 1912 μέχρι το 1920  αλλά και κατά την περίοδο 1941-1944 , του συγγραφέα – ιστορικού κ. Πέτρου Γεωργαντζή, θα εκδώσει στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης, η Π.Ε.Ξάνθης.

Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ.Ζαγναφέρης πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο θα αποτελέσει ιστορικό οδηγό όχι μόνο για την παρούσα γενιά αλλά και για τις επόμενες, ενός καταξιωμένου Ξανθιώτη για το συγγραφικό του έργο, του κ. Πέτρου Γεωργαντζή.

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο:’ Χρονικό Ελευθερίων Ξάνθης και λοιπής Δ.Θράκης 1912-1920’ ,του κ. Π.Γεωργαντζή, στο κοινό της Ξάνθης θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει η Π.Ε.Ξάνθης

Πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης- radio899.gr