To καλοκαίρι ρίχνει αναγκαστικά τους πολιτικούς ρυθμούς και οι εξελίξεις θα είναι λιγοστές το επόμενο διάστημα. Άλλωστε προηγήθηκαν μερικοί πολύ έντονοι μήνες με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που είχαν εντάσεις αλλά και ανατροπές για την περιοχή της Ξάνθης και ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Σημαντικότερες αλλαγές η εκλογή δύο νέων βουλευτών ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αναλάβει και η νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Ξάνθης. Οι πληροφορίες λένε ότι σε κάποιους τομείς ο νέος Δήμαρχος Μ. Τσέπελης έχει ήδη συνεργασία με τις υπηρεσίες, όπως για την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου στο χώρο του γηπέδου της “Ασπίδας”, που αποτελεί βασική δέσμευσή του και φιλοδοξεί να ξεκινήσει άμεσα.

Μετά από δύο Θρακιώτισσες από τη Θεσσαλονίκη, που είχαν τοποθετηθεί στη θέση της Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης (Κ. Νοτοπούλου-Ε. Χατζηγεωργίου), ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και στη “σκιώδη κυβέρνηση” του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πέρασμα στην αντιπολίτευση. Το χαρτοφυλάκιο του ΥΜΑΘ χρεώνεται στην Ξανθιώτισσα βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη, που εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές. Μάλιστα, το Εράσμιο από το οποίο κατάγεται, διαθέτει πλέον δύο βουλευτές.

Mεγάλη η συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας για το κεραυνό στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων αλλά και πολλά τα πρωτόγνωρα γεγονότα που ακολούθησαν. Το βράδυ της καταιγίδας καταγράφεται μια δημόσια παρέμβαση της διευθύντριας του ΚΥ Μάρθας Ανδρέου σε βάρος γιατρού του Κέντρου Βαλεντίνας Ντισλιάν στο Facebook. Σε ανάρτηση της τελευταίας για τον κεραυνό και την κατάσταση, υπήρξε σειρά επικριτικών σχολίων από τη Διευθύντρια, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, για ευνόητους λόγους ενώ η γιατρός από την πλευρά της, φαίνεται να επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους καθώς ο διάλογος μεταξύ συναδέλφων ήταν σε “δημόσια θέα”.

Την επομένη όμως υπήρξε άλλο ένα αξιοσημείωτο γεγονός καθώς εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από το Κέντρο Υγείας όπου περιγράφονται οι ζημιές που προκλήθηκαν και γίνεται λόγος για άμεση αποκατάσταση και εκφράζονται μια σειρά από πολλές ευχαριστίες σε πολιτικούς παράγοντες, σε βαθμό παρεξηγήσεως και εκτός “υπηρεσιακού” πρωτοκόλλου. Όμως πέρα από τις ανακοινώσεις και την παρέμβαση , που δεν αφορούν την κοινωνία, αυτό που απαιτείται να δημοσιοποιηθεί υπεύθυνα είναι αν υπάρχει ή όχι αλεξικέραυνο, αν αυτό έχει συντηρηθεί και δοκιμαστεί σωστά ώστε να παρέχει προστασία, ποιες ζημιές προκλήθηκαν και γιατί, πότε αποκαταστάθηκε η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Αυτά είναι τα μόνα που αφορούν το κοινό και κυρίως την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών.

45η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας η σημερινή.  Εκτός από τις συνήθεις γενικόλογες ευχές η πτώση της χούντας που συνδυάστηκε με την τραγωδία της Κύπρου θα πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι κάθε φορά που κάποιοι εθνικιστές υπερέβαλαν για τον “πατριωτισμό” τους και είχαν την εξουσία, παρέδωσαν τη χώρα μικρότερη και ταπεινωμένη. Σχεδόν νομοτελειακά στον 20ο αιώνα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες είναι ότι ο αγώνας για Δημοκρατία δεν αφορά μόνο τους διωγμένους και βασανισμένους αλλά όλο το δημοκρατικό κόσμο και το πολιτικό σύστημα. Ούτε φυσικά είναι “ψυχική νόσος” όπως διατυπώνεται από ανιστόρητους. Ο αγώνας για τη δημοκρατία, είναι πάντα επίκαιρος, οι κίνδυνοι από σφετεριστές και επιτήδειους πάντα θα υπάρχουν και είναι συλλογικό καθήκον όσων ορίζουν τον εαυτό τους μέσα σε όρους δημοκρατίας.