Σε κείμενό του προς τα ΜΜΕ, ο Προεδρος του Συλλόγου Παλιάς Πόλης Κώστας Κουρτίδης αναφέρει:

Στις 22 Ιουλίου 2015 (πριν ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ δηλαδή) είχα επισημάνει την έλλειψη σήμανσης για όρια ταχύτητας στην Παλιά Πόλη με έγγραφό μου στο Δήμο Ξάνθης:

«Με το παρόν θέλω να επισημάνω εξαιρετικά σοβαρές ελλείψεις στη ρύθμιση της κυκλοφορίας οχημάτων στον ιστορικό οικισμό της  Παλιάς Πόλης της Ξάνθης οι οποίες δημιουργούν άμεσους σοβαρούς κινδύνους  για την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων, ιδιαιτέρως των παιδιών και επιπλέουν δημιουργούν μεσοπρόθεσμους κινδύνους στην δομική ακεραιότητα  των οικημάτων της Παλιάς Πόλης.

  1. Ανεξηγήτως και αδιανοήτως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σήμανση για όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώ στην κίνηση των οχημάτων. Αυτό σε έναν οικισμό που η έλλειψη ορατότητας στις διασταυρώσεις, η έλλειψη πεζοδρομίων και η στενότητα των δρόμων καθιστά επιτακτική την ανάγκη θέσπισης ορίου ταχύτητας  30 χλμ/ώ και σε αρκετά σημεία 20 χλμ/ώ για την προστασία των πεζών. Ιδιαιτέρως κινδυνεύουν τα παιδιά τα οποία παίζουν, πηγαίνουν στο σχολείο ή γενικώς κινούνται ασυνόδευτα, και τα οποία είναι λιγότερο προσεκτικά από έναν ενήλικα, όπως και ηλικιωμένα άτομα τα οποία παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα και ανακλαστικά αντίδρασης…   
  2. Πέραν των ανωτέρω κινδύνων, η έλλειψη ορίου ταχύτητας και η αυξημένη κίνηση διερχομένων οχημάτων με μεγάλη ταχύτητα σε ορισμένους δρόμους (π.χ. Π. Χρηστίδη, Χασιρτζόγλου, Πινδάρου) προκαλούν δονήσεις οι οποίες μπορούν να επιτείνουν την ρωγμάτωση στα παλιά κτίρια του οικισμού. Τέτοιου είδους βλάβες είναι τεκμηριωμένες στην επιστημονική βιβλιογραφία…
  3. Η άμεση θέσπιση των αναφερομένων ορίων ταχύτητας θα οδηγήσει επίσης στον περιορισμό της ηχορύπανσης, πράγμα που επίσης είναι τεκμηριωμένο στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.
  4. Eπίσης, η άμεση θέσπιση των αναφερομένων ορίων ταχύτητας θα βελτιώσει την ασφάλεια των επισκεπτών του οικισμού και την εικόνα του οικισμού που αποκομίζουν…»

Η απάντηση που είχα λάβει, έλεγε ότι όλα τα παραπάνω θα λυθούν λίαν συντόμως με κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονείται. Διαπιστώνω ΣΗΜΕΡΑ ότι ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ δεν άρκεσαν στην απερχόμενη Δημοτική αρχή για να βάλει 5 πινακίδες με όριο ταχύτητας 20 χλμ/ώρα και να βελτιώσει άμεσα την οδική ασφάλεια των παιδιών μας και των επισκεπτών της Παλιάς Πόλης.

 

Ελπίζω η Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο να ασχοληθεί λιγότερο επιφανειακά από την απερχόμενη με την Παλιά Πόλη. Και να μας βάλει και 5 πινακίδες με όριο ταχύτητας!

Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Καθηγητής Τμήματος Μηχ. Περιβάλλοντος Δ.Π.Θ., Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου για την Προστασία και αναβίωση της Παλιάς Πόλης