Από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Το κυβερνών κόμμα σήκωσε ψηλά τους εθνικιστικούς τόνους για τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη. Τα πράγματα όμως άλλαξαν, ο πολιτικός λόγος «μαλάκωσε» και η Συμφωνία σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο «επιτεύχθηκε για καλό σκοπό» και «θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η «23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης» που διοργανώνει ο Economist, υπήρξε μια καλή αφορμή για να συνεχιστεί ο διάλογος (και) για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανάγκη συνεργασίας και δημιουργίας της αίσθησης πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι βάρος αλλά ευκαιρία, επισήμανε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να μην αμφισβητεί την πρόθεση κανενός πως η Συμφωνία των Πρεσπών «επιτεύχθηκε για καλό σκοπό. Για να ενισχύσει την σταθερότητα στην περιοχή, τις γεωπολιτικές σταθερές έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές» και στάθηκε στην «απαρέγκλιτη τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής» προκειμένου να «παράξει θετικά αποτελέσματα» και να έχουμε ένα «καλύτερο μέλλον».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε πως «θα κινηθούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας τα εθνικά δικαιώματα και τα προϊόντα μας», ενώ ταυτόχρονα μέσω της ενταξιακής διαδικασίας «θα έχουμε τον χώρο να συζητήσουμε διάφορες πτυχές της Συμφωνίας».

Πριν τις εκλογές πατριδοκαπηλία, μετά… κυβίστηση

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών δεν έμειναν ασχολίαστες από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Επί μήνες, η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, επιδόθηκαν σε μια απίστευτη πατριδοκαπηλία, υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό και την ακροδεξιά συνωμοσιολογία, για να αλιεύσουν ψήφους από τα ακροδεξιά. Έφτασαν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων, με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών» σχολιάζει αρχικά η Κουμουνδούρου.

«Μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές, η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώνεται απόλυτα. Τώρα, οι υπουργοί της μιλούν για ”επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές” (Μ. Βαρβιτσιώτης), και για ”ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες” (Ν. Παναγιωτόπουλος)» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιστροφή στην πραγματικότητα, και την πάγια εθνική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά και καλά ξεμπερδέματα, με τους ακροδεξιούς και εθνικιστές που, με αφορμή τις Πρέσπες, ενσωμάτωσαν στο κόμμα τους».

«Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει στη Ν.Δ. η Συμφωνία των Πρεσπών»

Nikos Kotzias@NikosKotzias

Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει σε ΝΔ η συμφωνία Πρεσπών. Επειδή ομως με είπαν προδότη, δέχτηκα 1100 επιστολές+εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτο αίματα, ρωτώ μήπως,λέω μήπως, περισσεύει καμία συγγνώμη;

717 people are talking about this

Ο τοποθετήσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων προκάλεσαν και την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών. «Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει στη Ν.Δ. η Συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε αρχικά ο Νίκος Κοτζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Επειδή όμως «με είπαν προδότη, δέχτηκα 1100 επιστολές και εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτο αίματα», ρωτώντας «περισσεύει καμία συγγνώμη;».