Σε δηλώσεις στοςυ δημοσιογράφους προχώρησε χθες το πρωί ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ και εκπροσώπους των βιομηχανικών συνδέσμων της περιοχής, στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

-Καταστροφές – ΕΛΓΑ

Σε ερώτηση για το αίτημα των δήμων Μύκης Ξάνθης, Ιάσμου και Μαρωνείας – Σαπών Ροδόπης να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με σκοπό να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη αποκατάσταση βασικών υποδομών ο κ. Μέτιος εξήγησε ότι η περιφέρεια προώθησε τα αιτήματα των δημάρχων στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και θα εγκριθεί από την ημέρα των καταστροφών.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στην ΠΑΜ-Θ εξήγησε πως συζητήθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα στην καθυστέρηση καταγραφής όπως και καταβολής αποζημιώσεων. Ο ίδιος επικοινώνησε με τον ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη και τον διευθυντή του και ζήτησε συντομότερη καταγραφή, ειδικά εκεί που η καταστροφή είναι στο 100% κι όχι μετά από ένα μήνα, όπως επίσης σύντομη καταβολή αποζημιώσεων.

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος πρότεινε στον ΕΛΓΑ να παραχωρηθούν γεωπόνοι από τις ΔΑΟΚ προκειμένου να συνδράμουν στις ελλείψεις προσωπικού. «Ένας αριθμός υπαλλήλων της ΠΑΜ-Θ μπορεί να διατεθεί στον ΕΛΓΑ για να συμβάλλουν στην καταγραφή των εκτάσεων ώστε να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και γρηγορότερα». Σημειώνει ότι στη μεταξύ τους συνάντηση εμφανίστηκαν θετικά διακείμενοι.

– Συνάντηση με υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο

Συνάντηση με τους 13 νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες είχε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει με εκπροσώπους του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, έπειτα από τρίωρη σύσκεψη, κοινή διαπίστωση ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες και γι’ αυτό διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Ο κ. Μέτιος σχολίασε ότι όλοι προβληματίζονται σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων και περιφερειών. «Υπήρξε ένας προβληματισμός του τι θα γίνει εάν μια βασική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν εγκριθεί μετά από 1-2 ψηφοφορίες. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα» ανέφερε εξηγώντας ότι ο προβληματισμός μεταφέρθηκε και από περιφερειάρχες που εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα αφορά στην πολιτική προστασία λόγω της κλιματικής αλλαγής και έγινε σχετικός διάλογος για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.