Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αναφέρεται στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια εβδομάδα μετά τη συγκρότησή της η νέα κυβέρνηση έχει ήδη δείξει τα δείγματα γραφής της. Δείγματα συγκεντρωτισμού, οπισθοδρόμησης, ακροδεξιάς ιδεοληψίας και εχθρότητας απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επέλεξε ένα κυβερνητικό σχήμα που ούτε μικρό ούτε ευέλικτο είναι παρότι αυτό διατυμπάνιζε προεκλογικά. Δεκάδες εξωκοινοβουλευτικοί, νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες μερικοί εκ των οποίων, εκπρόσωποι ιδιωτικών συμφερόντων καθώς και υφυπουργοί, έχουν πάρει τις αρμοδιότητες κατευθείαν από τον Πρωθυπουργό. Το υπουργικό συμβούλιο  τείνει προς έναν διακοσμητικό ρόλο.  Και αυτό επεκτάθηκε και στις επιχειρήσεις του Δημοσίου και της εθνικής και κρατικής ασφάλειας. ΕΡΤ, Αθηναϊκό– Μακεδονικό Πρακτορείο και  ΕΥΠ πέρασαν στον έλεγχο του Μαξίμου και γύρω από τον πρωθυπουργό δομείται ένα σχήμα που διεκδικεί απόλυτη επικυριαρχία στις δημόσιες πολιτικές.

Η υπαγωγή του σωφρονισμού και της μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων αλλά και η ανάκληση της εγκυκλίου με την οποία απλοποιείται η απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες υποβαθμίζουν την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  τροφοδοτούν με υπερεξουσίες την αστυνομία.

Η νέα κυβέρνηση διαθέτει τη σφραγίδα του ΣΕΒ, καθώς ο πρώην γενικός διευθυντής του ανέλαβε τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο κομβικός ρόλος του εκπροσώπου του ΣΕΒ εκπέμπει αρνητικό μήνυμα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον απόηχο της προσφυγής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κατά των αυξήσεων στις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Υπουργοποίηση με ιδιαίτερα αρνητικό  συμβολισμό για τους εργαζομένους αποτελεί και η τοποθέτηση των κ.κ. Βρούτση και Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας. Ο πρώτος  βάζοντας ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας  και στην καθιέρωση του ρατσιστικού για τους νέους εργαζόμενους υποκατώτατου μισθού, ενώ ο δεύτερος καταδικαζόμενος για εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει καμία αναστολή να φανερώνει απροκάλυπτα  ότι δρα προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που η εταιρία έκανε με την Πολιτεία, για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού. Έτσι, αυτός που θα διαπραγματευτεί με τον κ. Λάτση εκ μέρους του Δημοσίου είναι αυτός που διαπραγματευόταν με το Δημόσιο εκ μέρους του κ. Λάτση!

Απ’ όλα έχει η νέα κυβέρνηση εκτός από τις γυναίκες που σπανίζουν. Μόνο 5 κατόρθωσε να βρει ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν θέλουν να βγουν από τα σπίτια τους.

Και όλα αυτά μόνο σε μια εβδομάδα. Το παιχνίδι βρίσκεται μόλις στην αρχή του. Απέναντι σε όλα αυτά στεκόμαστε μαχητικά και υπεύθυνα. Έχουμε  να υπερασπιστούμε  ένα αναπτυξιακό πρότυπο προς όφελος της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματιών. Τα θετικά βήματα της περιόδου 2018 – 2019 για την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Την κοινωνική ασφάλιση και τη δημόσια Υγεία, αλλά και τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Από το Γραφείο Τύπου