Το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών στην περιοχή, δίκαιο ή άδικο, είναι αναπόδραστο για όλους, έστειλε πολύ σημαντικές απαντήσεις και γκρέμισε αρκετούς μύθους που καλλιεργήθηκαν συστηματικά στην περιοχή για χρόνια. Επίσης ανέδειξε και την κοινωνική δυναμική όλων των εμπλεκομένων με τα πολιτικά πράγματα, καθώς και την προοπτική της επόμενης μέρας.
Καταρχάς γκρέμισε το “βολικό μύθο” ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην “γραμμή του Τουρκικού Προξενείου” γιατί αν υπάρχει τέτοια αυτή “μοίρασε” την τράπουλα με τρόπο που να ικανοποιεί και πάλι τη ΝΔ ενώ στηρίχθηκαν και οι τρεις νεοεκλεγέντες βουλευτές σε αντίθεση με τον Σ. Γιαννακίδη. Αν υπάρχει “γραμμή”…
Στη ΝΔ, η νίκη του Σπύρου Τσιλιγγίρη και η πολύ ασθενής επίδοση του Τουρκές Χατζημεμίς στέλνει αρκετά μηνύματα ενώ η αδυναμία του Δημήτρη Σαλτούρου να προσεγγίσει την πρώτη θέση παρά την ισχυρή στήριξη του Αλέξανδρου Κοντού, γκρέμισε άλλο ένα μύθο και συνιστά την πολλοστή τον τελευταίο καιρό, ήττα του πρώην Υπουργού και του μηχανισμού του στη σύγκρουση με τη “Μητσοτακική” ΝΔ της Ξάνθης. Αξιοπρεπής αλλά αναμενόμενη ή επίδοση της Μαρίνας Παυλίδου που θα πρέπει στο μέλλον να αναπτύξει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο και να μην αρκεστεί στη παρακαταθήκη του ονόματος. Ο νέος βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης προέκυψε από μια υγιή, σε σχέση με το παρελθόν, διαδικασία και θα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει το δικό του πολιτικό πλαίσιο, κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει στις μόλις 2,5 εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.
Η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ηχηρό γεγονός αλλά αυτή τη φορά προέρχεται από την κυριαρχία του -και- στο χριστιανικό στοιχείο. Και μάλιστα σε μια συγκυρία μεγάλης ήττας πανελλαδικά, στην Ξάνθη κερδίζει τις εκλογές με μια εντυπωσιακή επίδοση και νίκη στο Δήμο Ξάνθης, όπου καταγράφονται συντριπτικά ποσοστά σταυροδοσίας στο Στάθη Γιαννακίδη. Ο νεαρός πρώην Υφυπουργός διπλασίασε τις δυνάμεις του παρά την κυβερνητική φθορά και απέδειξε ότι είναι το ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο με το οποίο θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Μάλιστα, επικρατεί κατά κράτος έναντι όλων των υποψηφίων όλων των κομμάτων στο πλειονοτικό και το αστικό στοιχείο, εκεί όπου δεν λειτουργούν μηχανισμοί αλλά υπάρχει πιο καθαρή και αδιαμεσολάβητη σχέση πολιτικού και πολίτη. Ομολογουμένως, αυτή είναι μια παρακαταθήκη και μια απάντηση σε όσους είχαν προεξοφλήσει την πολιτική συρρίκνωσή του και είχαν επενδύσει σε αυτή. Μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ…
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρώτη θέση με μια Νομαρχιακή Οργάνωση επιδεικτικά απούσα από την εκλογική μάχη, όπως ακριβώς συνέβη και στις Ευρωεκλογές, με ευθεία υπονόμευση του Στάθη Γιαννακίδη. Ο δε Γραμματέας Γιώργος Χατζηθεοδώρου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Γρηγόρη Στογιαννίδη, που όμως είχε ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα. Η σύγκρουση το επόμενο διάστημα προβλέπεται μεγάλη καθώς η εντυπωσιακή επίδοση του Γιαννακίδη σε σύγκριση με τις καταστροφικές επιδόσεις του κόμματος σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, ανέδειξαν την τεράστια αναντιστοιχία κοινωνικής αναφοράς. Έχει προηγηθεί η εκλογική μάχη του Μαΐου, όπου -κόντρα στις εισηγήσεις του πρώην Υφυπουργού- συγκροτήθηκε ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το Γραμματέα του κόμματος, που καταποντίστηκε στις δημοτικές εκλογές και υπονόμευσε την προοδευτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Λειτούργησε περισσότερο ως συνδικαλιστική φράξια με όρους συντεχνιακής αντεκδίκησης και μεθοδεύσεις που κατέστρεψαν την προοπτική της πόλης. Τη μάχη των ευρωεκλογών έδινε μόνος του, σχεδόν, ο Γιαννακίδης την ώρα που η -εναπομείνασα και με όσα μέλη δεν είχαν παραιτηθεί η αποστασιοποιηθεί- Νομαρχιακή Οργάνωση είχε απορροφηθεί στο αποτυχημένο ψηφοδέλτιο των Δημοτικών Εκλογών που, περιέργως, είχε τύχει της εγκάρδιας υποδοχής και στήριξης των μηχανισμών του Αλέξανδρου Κοντού. Αντίθετες ήταν οι εισηγήσεις του Γιαννακίδη σε σχέση με τις αποφάσεις της Νομαρχιακής σε όλες τις μεγάλες επιλογές, όπως στο Δήμο Αβδήρων, από όπου χάθηκε, τελικά, η δεύτερη έδρα …
Οι προσωπικές πολιτικές που επικράτησαν ανέδειξαν την πολιτική, κοινωνική αλλά και ηθική αποτυχία της κομματικής οργάνωσης που παραπέμπει σε κόμμα του 3% σε αντίθεση με το αποτέλεσμα της κάλπης που επιβράβευσε τη στρατηγική Γιαννακίδη για άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό χώρο. Λάθη έχει προφανώς και ο πρώην Υφυπουργός, ο οποίος επιχείρησε να λειτουργήσει συλλογικά και συναινετικά, όταν οι πάντες στο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν με απόλυτη ιδιοτέλεια, δείχνοντας την απότομη και βίαιη ενηλικίωση του κόμματος ενώ ενδεχομένως έπρεπε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα τη προεκλογική του εκστρατεία σε βάρος των υπουργικών καθηκόντων. Συγκρότησε όμως μια επιτυχημένη και φρέσκια ομάδα, είναι ο μόνος που απευθύνεται στους νέους και αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην πόλη από τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομίας, που αποτιμάται σε πολλά εκατ. ευρώ και υποδομές για το μέλλον. Είναι μόλις 33 ετών, με ένα εξαιρετικό πολιτικό βιογραφικό, στο στενό πυρήνα του Αλέξη Τσιπρα. Ο Χουσείν Ζεϊμπέκ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία και πέμπτη εκλογή, βασισμένος στην αδιαμφισβήτητη δυναμική του, όντας ο πλέον επιτυχημένος μειονοτικός βουλευτής όλων των εποχών.
Ως προς το ΚΙΝΑΛ επανακάμπτει στα πολιτικά πράγματα αλλά με μια επίδοση που οφείλεται στο νέο βουλευτή του κόμματος και στις προσωπικές ψήφους του Φ. Καραλίδη και όχι σε μια συνολική πολιτική παρουσία, που κρίνεται αναιμική, παρά τα λάθη ή τις λαθροχειρίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν υποβαθμίζει όμως το γεγονός ότι θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μετά από 5 χρόνια. Το ζητούμενο πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο νέος βουλευτής της πόλης Μπαράν Μπουρχάν να λειτουργήσει ως πολιτικός και όχι ως εκπρόσωπος της μειονότητας. Εκεί που συνήθως αποτυγχάνουν σχεδόν όλοι.
Συμπερασματικά:
Η ΝΔ, μεγάλη νικήτρια των Εθνικών Εκλογών, έχει την ευκαιρία να επανακαθορίσει τη σχέση της με τους πολίτες της και τη δική της κομματική βάση μετά από μια 15ετία κυριαρχίας του Αλέξανδρου Κοντού. Ήταν φανερό ότι “οι άνθρωποι του Προέδρου” στην περιοχή επεδίωξαν και πέτυχαν αυτή την ανανέωση, που εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχημένη σε όλα τα πεδία, το τελευταίο διάστημα. Βέβαια οι συγκρούσεις ήταν έντονες μέχρι την τελευταία στιγμή και οι ομάδες που αντιμάχονται αρκετές. Τον πρώτο λόγο πλέον έχει ο νέος βουλευτής.
Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την έδρα για να εμφανίσει μια αυτόνομη πολιτική παρουσία, καθώς εξαντλήθηκε στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική και εμφάνισε πολύ ενοχλητικά συμπτώματα μικρομεγαλισμού, που καταδικάστηκαν έμπρακτα και στις τοπικές εκλογές, που είχαν προηγηθεί. Άλλωστε βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και κεντρικά καθώς έχει χάσει τον πολιτικό του προσανατολισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί ότι οι λογικές μια παρέας εκπαιδευτικών που θέλει να ορίζει τις τύχες του τόπου, καταδικάστηκαν επίσης σε όλες τις κάλπες του τελευταίου διαστήματος στην Ξάνθη ενώ είχαν αποτύχει σε όλη την τετραετία όταν η Νομαρχιακή παρήγαγε ένα τοξικό, συχνά ανεπίτρεπτο, λόγο που παραπέμπει σε γραφικά αριστερά σχήματα διαμαρτυρίας και όχι σε σύγχρονο κόμμα εξουσίας. Μάλιστα, όταν η ΝΔ έχει επιλέξει να “τελειώσει” το σύστημα Κοντού είναι τουλάχιστον βλακώδες κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλούν με αυτό. Επιβραβεύτηκαν, με αποκορύφωμα τις βουλευτικές εκλογές, οι λογικές του σύγχρονου πολιτικού λόγου και του ανοίγματος στη δημοκρατική παράταξη. Προφανώς και τα στελέχη που απέτυχαν (και άλλα που δεν έχουν στοιχειώδη συγκρότηση και σοβαρότητα) θα πρέπει να παραχωρήσουν χώρο σε νέες δυνάμεις και σε ένα γενναίο στελεχειακό άνοιγμα, όπως υπενθύμισε επανειλημμένα η κάλπη και ο Τσίπρας, το βράδυ των εκλογών.
Η Ξάνθη πάντως επαναπροσδιορίστηκε και “μηδενίζει” το κοντέρ σε όλους τους πολιτικούς χώρους, δημιουργεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό.
Γ. Σιδηρόπουλος