Στο διαφορετικό μείγμα πολιτικής σε ό,τι αφορά τα εργαλεία χρηματοδότησης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης μιλώντας στο “Κόκκινο Καβάλας”

Αρχικά, εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ανατροπής στις εθνικές εκλογές είναι περισσότερο ορατό και ιδιαίτερα όσο περνάνε οι μέρες, «ιδιαίτερα όσο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιλέγουν να κρύβονται και να μην παρουσιάζουν το πραγματικό τους πρόγραμμα» και συμπλήρωσε ότι την έντονη ανησυχία του κόσμου να συζητήσει επί προγραμματικών βάσεων, το ποιο είναι το πλάνο του κάθε κόμματος για την επόμενη μέρα. Παρατήρησε επίσης μία αυξημένη συσπείρωση και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών «που θέλουν να δώσουν και αυτοί με τη σειρά τους ό,τι μπορούν, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές».

Έγινε σοβαρή δουλειά για να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος 

Αναφερθείς στο χαρτοφυλάκιο του, ο Υπουργός τόνισε ότι «από το την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, όσον αφορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε παθογένειες που είχαμε κληρονομήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση» για να συμπληρώσει ότι «χιλιάδες έργα είχαν παγώσει, οι τεχνικές υπηρεσίες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, υπήρχε μία κυρίαρχη αντίληψη ότι τα ΕΣΠΑ αφορούν ημέτερους και δεν έχει ο καθένας και καθεμιά τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και πάνω από όλα η απουσία  ώριμων μελετών προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν τα μεγάλα δημόσια έργα».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ . Γιαννακίδη «ο σχεδιασμός των δράσεων του ΕΣΠΑ είχε στοχεύσει την ενίσχυση δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη χρήση της ανταγωνιστικότητας τους, την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, όπως μισθολογικό κόστος με στόχο την απορρόφηση επιστημονικού δυναμικού αλλά και για τη συνέχεια της καταπολέμησης της ανεργίας». Παρατήρησε, μάλιστα, ότι το σύνολο των δράσεων του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έχουν μία αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τις αρχικές  εκτιμήσεις και τους αρχικούς προϋπολογισμούς, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα για τις νέες τουριστικές επιχειρήσεις,για τις οποίες ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 120 εκ. ευρώ και αυξήθηκε στα 600 εκ. ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια ΑΜΘ την τετραετία 2015-2019

Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε και στις εγκρίσεις κονδυλίων που αφορούν στην περιφέρεια ΑΜΘ, παρατηρώντας ότι υπάρχει υπερδιπλασιασμός τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στα σημαντικότερα με τις χρηματοδοτήσεις να υλοποιούνται:

  • μέσω του ΕΣΠΑ, στην τετραετία 2015-2019 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπετριπλασιάστηκαν τα εγκεκριμένα κονδύλια για έργα μέσω ΕΣΠΑ, φτάνοντας τα 732 εκατ. ευρώ, όταν την τετραετία 2010-2014 ήταν μόλις 215 εκατ. ευρώ
  • μέσω του εθνικού σκέλους του του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εγκρίθηκαν την τετραετία 2015-2019  έργα ύψους 185 εκατ. ευρώ, ενώ την τετραετία 2010-2014 είχαν εγκριθεί 185 εκατ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις στο τέλος του 2018 ήταν διπλάσιες από ότι στο τέλος του 2014.
  • μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας εντάχθηκαν έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 1,6 δισ. ευρώ

Ακούστε τη συνέντευξη του Στάθη Γιαννακίδη στην εκπομπή Καβάλα στο Κόκκινο