Με ένα αιχμηρό σχόλιο στο FACEBOOK ο Κώστας Γούναρης, παίρνοντας αφορμή από την παρουσία της Αγίας Ζώνης στην Ξάνθη και της αναστάτωσης που έγινε αισθητή για τις μετακινήσεις του κειμηλίου, υπενθύμισε ότι η Μονή Βατοπεδίου συνεχίζει και διεκδικεί από το Δημόσιο την έκταση της Λίμνης στον Άρειο Πάγο παρότι έχει τελεσιδικήσει σε βάρος της η υπόθεση:

Για τη μεταφορά της Αγίας Ζώνης από τη Μονή Βατοπεδίου στην Ξάνθη δεν μου πέφτει λόγος. Όπως επίσης δεν μου πέφτει λόγος για το συνωστισμό διάφορων επίσημων να την προσκυνήσουν (προεκλογική περίοδος γαρ…..). Όμως καλό και χρήσιμο είναι τόσο οι θεσμικοί παράγοντες όσο και εμείς οι απλοί πολίτες να θυμόμαστε ότι ακόμα και σήμερα η Μονή Βατοπεδίου εξακολουθεί να διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο, στην ουσία δηλαδή από την τοπική κοινωνία, εκτάσεις 27.000 περίπου στρεμμάτων γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα.

Τόσο πρωτοδίκως όσο και κατ’ έφεση οι αξιώσεις της Μονής Βατοπεδίου έχουν απορριφθεί και έχουν δικαιωθεί πανηγυρικά οι θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, με τις οποίες έχουν συνταχθεί όλοι οι τοπικοί φορείς. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με θετική υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου εισήγηση και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Ας μη τα ξεχνάμε λοιπόν αυτά. Άλλωστε γι’ αυτές τις παράνομες διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου δημιουργήθηκε πριν από 15 και πάνω χρόνια στην περιοχή μας μια πολύ μεγάλη κοινωνική και πολιτική συσπείρωση και συνεργασία, που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάδειξη του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Εκτός αν από τότε άλλαξε κάτι…………..