Σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε η ανεργία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και περίπου 8% στον νομό Έβρου, από το 2014 μέχρι το 2018. Ταυτόχρονα, σε περιφερειακό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, το ισοζύγιο έναρξης/παύσης λειτουργίας είναι θετικό κατά 2.258, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των εργαζομένων-μισθωτών με σχέση ιδιωτικού τομέα στην ΑΜΘ κατά 15.234 άτομα.

Αν και τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά, εν τούτοις, σύμφωνα με το «Κόκκινο Καβάλας» προκύπτει σημαντική μείωση τους σε όλες της περιφερειακές ενότητες, εκτός από αυτή της Ροδόπης.

Αύξηση εργαζομένων

Η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας ποσοστιαία παρατηρείται στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ενώ το μικρότερο ποσοστό ανεργίας είναι στην ΠΕ Καβάλας (9,8%). Στην αντιστροφή της εικόνας για την απασχόληση, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα οποία ήταν ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ και αφορούσαν 14.469 (πρώην) ανέργους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, ο αριθμός των εργαζομένων-μισθωτών με σχέση ιδιωτικού τομέα στην ΑΜΘ αυξήθηκε κατά 15.234, με την ΠΕ Δράμας να κατέχει τα πρωτεία.

Θετικό το ισοζύγιο για τις επιχειρήσεις

Θετικό ισοζύγιο έναρξης/παύσης επιχειρήσεων παρατηρείται στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με 2.258 παραπάνω επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σε σχέση με το 2014. Οι περισσότερες είναι στην ΠΕ Καβάλας, όπως επίσης και η μεγαλύτερη αύξηση του θετικού ισοζυγίου μεταξύ 2014 και 2018.