Ο εκσυγχρονισμός του θεσμού του Μουφτή για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια και, κυρίως, η κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή-Ιεροδίκη, φαίνεται ότι ενοχλεί την Τουρκία.Απάντηση στις αιτιάσεις υπήρξε αμέσως από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Άκσοϊ δήλωσε πως η Ελλάδα με το προεδρικό διάταγμα που περιέχει τροπολογίες σχετικά με τις μουφτείες παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης. Στη γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που απευθύνθηκε σχετικά με το θέμα ο Άκσοϊ δήλωσε πως το προεδρικό διάταγμα το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2018 και προκάλεσε την «δικαιολογημένη και έντονη» αντίδραση της “τουρκικής Μειονότητας” επειδή αψηφά τα δικαιώματα βάσει της αμοιβαιότητας της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα τα οποία εγγυάται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με τον Ακσόι, με το προεδρικό διάταγμα εξαλείφεται η αυτονομία του θεσμού της μουφτείας και ο θεσμός αυτός μετατρέπεται σε ένα απλό δημόσιο ίδρυμα ενώ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της γείτονος για εκλογή Μουφτήδων.  «Η Ελλάδα μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την Τουρκική Μειονότητα μουφτήδες παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε με την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκλήρωθηκε μόλις πρόσφατα με τη δημοσίευση του ΠΔ που καθορίζει τους δικονομικούς κανόνες για τη λειτουργία των Μουφτειών στη Θράκη.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους νόμιμους μουφτήδες που εξέλεξε η μειονότητα και να διορθώσει το λάθος να επιβάλλει τους παράνομους διορισμένους μουφτήδες. Επίσης η προσμονή μας από την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τις οποίες απαγόρεψε επειδή υπάρχει η λέξη «τουρκική» στις ονομασίες τους, να διασφαλίσει να έχει η μειονότητα πλήρη δικαίωμα λόγου πάνω στις διοικήσεις των βακουφιών και τις βακουφικές περιουσίες, να αποκαταστήσει την υπηκοότητα των μελών της μειονότητας οι υπηκοότητες των οποίων αφαιρέθηκαν βάση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, το οποίο καταργήθηκε, από την άλλη να εκπληρώσει τα αιτήματα για άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων σε άλλες βαθμίδες». αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ στη γραπτή απάντησή του.

Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο νέο παραλήρημα του Τούρκου ομολόγου του περί “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη και παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά της Αθήνας, που διαμηνύει ότι “Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία”.

Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία. Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής. Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας”.