Στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης ξεναγήθηκαν την Πέμπτη η Γαλλίδα δημοσιογράφος Ursula Laurent της εφημερίδας L’Alsace,  η οποία κάνει ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και ο σύζυγος της που διατηρεί το ταξιδιωτικό μπλογκ Les Mots Voyageurs ξεναγήθηκαν από την Μαρία Μπαρμπαλιού, ξεναγό, αρχαιολόγο, μουσειολόγο στην Ξάνθη.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ταξιδιού τους στην Ελλάδα η οποία διοργανώνεται από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού και την Μαρία Παππά σε συνεργασία με τον Χρήστο Παναρέτου γενικό διευθυντή του Yalos Tours. Σκοπός του ταξιδιού είναι η προβολή της Βόρειας Ελλάδας στο Γαλλικό κοινό. όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο κύριος Παναρέτου “Η Γαλλία ήταν η μόνη σταθερή αγορά για την Ελλάδα εν μέσω κρίσης”. Αν και βρίσκονται στην αρχή του ταξιδιού οι δημοσιογράφοι δηλώνουν ήδη ενθουσιασμένοι και πως επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ξάνθη έχοντας περισσότερο χρόνο.

Στην περιήγηση  στην Παλιά Πόλη επισκεφθηκαν το σπίτι του Χατζιδάκη, το Λύκειο Ελληνίδων, το Σπίτι της Σκιάς, το Λαογραφικό Μουσείο. Απόλαυσαν τη βόλτα στα στενά της και τον ποταμό Κόσυνθο. Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι δεν έκρυψαν επίσης την έκπληξη τους για τα πολλά σημεία ενδιαφέροντος που  υπάρχουν στην Ξάνθη, κάτι το οποίο δεν περίμεναν και ζήτησαν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες όχι μόνο για την Ξάνθη αλλά και για όλο το νομό.

Στη βόλτα τους, τους συνόδευε η δημοσιογράφος Ζαφειρώ Χατζοπούλου , η οποία διατηρεί το ταξιδιωτικό μπλογκ Busines Travel Blog