Την αναγκαία οικονομική στήριξη τόσο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών όσο και για τους φορείς του δημοσίου ώστε να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τους δίνει η κυβέρνηση μέσα από δύο προγράμματα, το γνωστό «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Ιδιαίτερα ευτυχής δήλωσε πως είναι ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στάθης Γιαννακίδης που η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη Ξάνθη, συνέπεσε με την έναρξη του προγράμματος “Ηλέκτρα” για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, το οποίο έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκων” και αφορά 25.000 νοικοκυριά και χρηματοδοτείται πλήρως με πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρόγραμμα Ηλέκτρα έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και αναμένεται να έχει μεγάλα οφέλη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα συμβάλλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων, μόνιμων θέσεων εργασίας. Οι νέες αυτές δράσεις εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Όμως δηλώσεις έκανε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξής Στάθης Γιαννακίδης και σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που τρέχει από το υπουργείο του, τονίζοντας ότι: «Η συγκεκριμένη δράση αφορά πάνω από 25.000 νοικοκυριά. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ και ακουμπά στο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής για μια πιο πράσινη χώρα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από την περιβαλλοντική του διάσταση θα έχει άμεση οικονομική επίπτωση σε κάθε νοικοκυριό που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αφού μειώνει τα χρήματα που δαπανά μια οικογένεια για ρεύμα και ενέργεια πέρα από την προφανή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Πέραν τούτου ενεργοποιεί περεταίρω έναν δυναμικό παραγωγικό κλάδο που τόσο είχε πληγεί κατά την διάρκεια της κρίσης, τον κλάδο της οικοδομής και όλων των σχετικών επαγγελμάτων γύρω από αυτόν που θα δουλέψουν για την πρακτική εφαρμογή του προγράμματος με όλα τα θετικά επακόλουθα που σημαίνει η ενεργοποίηση αυτή για την πραγματική οικονομία.

Ξεκινά λοιπόν νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων. Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 50% μέχρι το 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών προβλέπεται και η επιδότηση άτοκου δανείου για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες για να πετύχουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας. Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι

– η αντικατάσταση κουφωμάτων

– η τοποθέτηση ή η αναβάθμιση θερμομόνωσης

– η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ψύξης

– το σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»