Με αύξηση 8% έκλεισε η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Κομισιόν για τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου.  Στην εγκύκλιο που απέστειλαν στους αρμόδιους φορείς υλοποίησης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης, περιγράφονται οι στόχοι, οι πόροι και οι προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, στη χώρα  κατανέμονται 19,2 δισ. ευρώ (σε τιμές 2018) για το 2021-2027, έναντι 17,8 δισ. ευρώ (τιμές 2018) για το 2014-2020, δηλαδή αύξηση των πόρων από την Πολιτική Συνοχής κατά 1,4 δισ. ευρώ (+8%), σε σχέση με την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης σημειώνει: Η συμφωνία με την Κομισιόν αποτελεί τη συλλογική επιτυχία μιας μακράς διαπραγμάτευσης αρκετών μελών της κυβέρνησης, σε βάθος χρόνου. Συνιστά επιβράβευση για τις διαδοχικές πρωτιές στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Επιβεβαιώνει την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την αναβαθμισμένη διαπραγματευτική της θέση . Τέλος, θεραπεύει τη μεγάλη αδικία που συντελέστηκε κατά τη διαπραγμάτευση του τρέχοντος πλαισίου όταν δεν είχε ληφθεί, υπόψη η απώλεια 25% του πλούτου της χώρας, μετά τα πρώτα μνημόνια.

Φροντίσαμε να αντιστρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες των παλαιότερων χειρισμών αλλά και την καταστροφική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ναρκοθέτησε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Σήμερα έχουμε φροντίσει αξιοποιώντας το ΠΔΕ, να ωριμάσουμε μελετητικά, τη νέα γενιά έργων που θα υλοποιηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Είμαστε περήφανοι γιατί οι προσπάθειές μας δικαίωσαν τις προσδοκίες των Ελλήνων και αντί να ξοδέψουμε το μέλλον επενδύσαμε σε αυτό και στις επόμενες γενιές.

 

Aπό το Γραφείο Τύπου