Η ανατροπή που είχε ξεκινήσει στον πρώτο γύρο των Δημοτικών Εκλογών για την Ξάνθη, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την “καθαρή” νίκη Τσέπελη και την αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο Ξάνθης.

Η βασική αιτία της νίκης του Μανώλη Τσέπελη και της ήττας του Χ. Δημαρχόπουλου ήταν το γεγονός ότι η πόλη χαρακτηρίζει την απερχόμενη δημοτική αρχή, απολύτως δίκαια, ως τη χειρότερη όλων των εποχών και άρα μοιραία, όποιος θα ήταν απέναντί της στο δεύτερο γύρο θα είχε το πλεονέκτημα. Όμως δεν αρκούσε αυτό, καθώς οι μηχανισμοί που υποστήριξαν τον απερχόμενο Δήμαρχο ήταν τόσο ισχυροί που έπρεπε να βρεθεί απέναντί του, ο μοναδικός άνθρωπος γνωρίζει καλύτερα από όλους να κάνει εκλογές στο Δήμο Ξάνθης.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος είναι αλήθεια ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια σε όλη της διάρκεια της θητείας του για να στρέψει εναντίον του όλη την πόλη, τόσο με την αδυναμία να παράξει χειροπιαστό έργο όσο και με το ύφος απέναντι σε μια κοινωνία που ήταν διατεθειμένη να δώσει ευκαιρίες. Η ταύτισή, αναγκαστική, με συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα, συμπεριφορές και αισθητική τον απαξίωσε ενώ η εκπαραθύρωση Τσέπελη, όπως φημολογείται “κατ εντολή” των συγκεκριμένων κύκλων, ήταν το ολέθριο λάθος αφού σε αυτόν όφειλε την εκλογή του. Μάλιστα, όπως ομολόγησε αρκετές φορές ο ίδιος ο νέος Δήμαρχος, δεν διεκδικούσε πάντα τον πρώτο ρόλο για τον εαυτό του, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει, όταν τον οδήγησαν εκεί οι χειρισμοί Δημαρχόπουλου.

Το πολιτικό συμπέρασμα βγήκε αβίαστα το βράδυ των εκλογών. Έξω από το εκλογικό Κέντρο Τσέπελη, το όνομα που ακούστηκε περισσότερο ήταν αυτό του πρώην Υπουργού Αλέξανδρου Κοντού και όχι του ανθυποψηφίου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου. Με τη δυναμική του ο Αλ. Κοντός είχε αναδείξει στις προηγούμενες εκλογές τρεις Δημάρχους, πλην όμως σε αυτές τις εκλογές ανοιχτά μαζί του ήταν μόνο ο Χ. Δημαρχόπουλος, με αποτέλεσμα κάποιοι να προσωποποιήσουν τη μονομαχία βλέποντας την ευκαιρία για μια νίκη, απέναντι σε ένα πολιτικό παίκτη που συνήθως κερδίζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας ισχυρός παράγοντας εκτός από σοβαρούς υποστηρικτές έχει και σοβαρούς εχθρούς που συχνά συσπειρώνονται απέναντί του, όπως συνέβη γύρω από τον Μ. Τσέπελη.

Τεράστια υπηρεσία άλλωστε προσέφεραν στο νέο Δήμαρχο όσοι επί δεκαετίες και, ειδικά στην προεκλογική περίοδο, επιχείρησαν να του καταστρέψουν την εικόνα και τον ανέδειξαν στον κύριο αντίπολο πόλο. Για τη μηχανική που έχει αναπτύξει η τοπική κοινωνία, όποιος βρίσκεται απέναντι στους συγκεκριμένους μηχανισμούς λάσπης, καταξιώνεται στη φωτεινή πλευρά της πόλης και αντίστροφα. Στον Τσέπελη πιστώνουν κάποιοι ότι δεν υπέκυψε ποτέ σε αυτό το μηχανισμό.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό συμπέρασμα του δεύτερου γύρου ήταν η μειωμένη συμμετοχή των “ευπαθών κοινωνικών ομάδων” που προφανώς διευκόλυνε τη νίκη του Τσέπελη. Οι εκλογικοί αυτοί μηχανισμοί έπαιξαν δραματικό ρόλο στην πρώτη Κυριακή. Δεν απουσίασε από αυτές ο Μ. Τσέπελης αλλά κινήθηκαν συντριπτικά υπέρ Δημαρχόπουλου.  Μάλιστα, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο απερχόμενου Δημάρχου που να περνά μετά βίας στο δεύτερο γύρο με ποσοστό κάτω από 25%, πολλοί υποστήριξαν (και υπολόγισαν) ότι η πραγματική αντιστοίχιση στην κοινωνία για την παράταξη Δημαρχόπουλου δεν ήταν πολύ πάνω από το 10% . Αυτό λέει πολλά.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος είχε την ευκαιρία του για 5 χρόνια όλες τις προοπτικές υπέρ του αλλά δεν τα κατάφερε. Ο νέος Δήμαρχος, θα έχει τη δική του ευκαιρία και γνωρίζει πριν από όλους ότι πρέπει να μην είναι αυταρχικός, εκδικητικός, αδιάλλακτος και απαξιωτικός για τους υπαλλήλους και τους τεχνοκράτες του, κατηγορίες δηλαδή που αποδίδονται στον προκάτοχό του και είναι η αιτία της κατάρρευσής του.  Τέλος, αν και προερχόμενος από τη συντηρητική παράταξη, θα πρέπει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευρύτητα, αποφεύγοντας τις κομματικές κορώνες γιατί αυτή ήταν και η φυσιογνωμία των υποστηρικτών του. Ερωτηματικό είναι βέβαια ο τρόπος που θα διαμορφωθούν πλειοψηφίες με τους τρέχοντες συσχετισμούς και τον πολυκερματισμό του δημοτικού συμβουλίου αλλά υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά, στον οποίο μπορεί να προκύψουν και πολιτικές εξελίξεις. Στη διάρκεια της τετραετίας πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι ο νέος Δήμαρχος θα ενισχύσει το μηχανισμό του και θα γεφυρώσει χάσματα.

Όπως αποδείχτηκε περίτρανα για άλλη μια φορά στις εκλογές του Δήμου Ξάνθης, δεν αρκεί να θέλεις, να έχεις όραμα, σχέδιο, ποιότητα χαρακτήρα και συνεργατών, μόρφωση και υψηλά ιδανικά. Χρειάζεται πάντα αυτός που ξέρει να κερδίζει τις εκλογές, πέρα από κάθε άλλη αρετή. Τα 100 χρόνια Ελευθερίας, η Ξάνθη θα τα γιορτάσει τον Οκτώβρη με Δήμαρχο το Μανώλη Τσέπελη.

Στους άλλους Δήμους

Απολύτως αναμενόμενα τα αποτελέσματα στους τρεις άλλους Δήμους της Ξάνθης και το ερώτημα που απομένει είναι ο τρόπος που θα προκύψουν πλειοψηφίες με την απλή αναλογική και η στάση που θα τηρήσουν οι συνδυασμοί που δεν πρόσκεινται στη συντηρητική παράταξη.

Γενικότερα στην Περιφέρεια υπήρξαν ανατροπές με πιο ηχηρή αυτή στην Καβάλα όπου ο Θόδωρος Μουριάδης, με ένα πολύ ήπιο και τεχνοκρατικό προφίλ  συνένωσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στο δεύτερο γύρο και κέρδισε τη Δήμητρα Τσανάκα, που αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων στο τιμόνι του Δήμου Καβάλας. H τεράστια διαφορά της Καβάλας με την Ξάνθη είναι στη μεν Καβάλα κατήλθαν 4 κεντροαριστεροί συνδυασμοί ενώ στην Ξάνθη 4 κεντροδεξιοί, άρα υπάρχει ένα πολύ διαφορετικό προφίλ εκλογικού σώματος και κοινωνίας που δεν πρέπει να αγνοούνται.

Στην Κομοτηνή, η συνέχεια της παράταξης Πετρίδη με τον Γιάννη Γκαράνη στην ηγεσία, ανανέωσε την εμπιστοσύνη σχετικά εύκολα και συσπειρώνει τον ίδιο χώρο. Αλλαγή σκυτάλης και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με τον Ευάγγελο Λαμπάκη, άλλοτε πανίσχυρο, να βρίσκει απέναντί του όλο τον κεντροαριστερό χώρο και να χάνει από τον Γιάννη Ζαμπούκη. Τέλος, αναμενόμενη η νίκη Μαμσακου στο Δήμο Δράμας απέναντι στον προκάτοχό του Κυριάκο Χαρακίδη, ο οποίος απέτυχε να εκφράσει όλη την κεντροαριστερά και ενώ στο διάστημα που υπήρξε στην αντιπολίτευση, είχε χάσει αρκετή από την επιρροή του.

Οι πολλές ανατροπές σε Δήμους που κατείχε η ΝΔ στην περιφέρεια, παρά τη θετική για αυτήν πολιτική συγκυρία, μαρτυρούν και την αστοχία του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιληφθεί την κοινωνική δυναμική και να αντιστοιχηθεί με αυτή έγκαιρα, από την πρώτη στιγμή και όχι στο δεύτερο γύρο, όπως με σαφήνεια διατύπωσε στη “γραμμή” της η Περιφερειακή Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι θα είχαν γίνει ακόμη περισσότερες ανατροπές.

Οι ισορροπίες πάντως δεν έχουν διαταραχθεί ιδιαίτερα καθώς η ΝΔ διατηρεί την Περιφέρεια με αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο και αυτό είναι σημαντικό ζήτημα αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλη εσωστρέφεια και εντάσεις προκάλεσε η διαδοχή Παυλίδη και η διάσπαση της πλειοψηφίας, πλην όμως, επανεξελέγη ο Χρήστος Μέτιος με τη σθεναρή στήριξη του κόμματος.